Skip to content

Conceput de dr. Florina Pop, psiholog clinician principal la IOCN, podcastul Gânduri și emoții în parcursul oncologic abordează în 8 episoade cele mai comune provocări și teme de îngrijorare resimțite de către pacienți și de familiile acestora în fiecare etapă prin care trec de la confirmarea diagnosticului de cancer la tratament și supraviețuire. Podcastul este disponibil gratuit pe platforma onco-plan.ro. 

Podcastul abordează și provocări de natură socială, respectiv stigmatizarea asociată cancerului pulmonar și cancerului de cap și gât.

Din cele 98.886 noi cazuri de cancer estimate a fi diagnosticate în România în 2020, peste 12.3% sunt reprezentate de cancer pulmonar, în continuare cel mai frecvent tip de cancer și cu cea mai ridicată mortalitate (19%). Acesta este unul din tipurile de cancer unde stigma asociată are efecte puternice asupra pacienților, dar este și domeniul în care psiho-oncologia are cel mai mare potențial de ajutor. Asocierea bolii oncologice pulmonare cu fumatul duce la stigmatizare și autostigmatizare, cu efect asupra distresului, depresiei și calității vieții. Oamenii tind să creadă că boala este o consecință directă a fumatului excesiv, însă aproape 25% dintre cancerele pulmonare nu au legătură cu fumatul. Există cercetări și metaanalize care arată faptul că intervențiile psiho-oncologice reduc semnificativ distresul, favorizează starea de bine, diminuează depresia și anxietatea și îmbunătățesc calitatea vieții acestor pacienți. Mai mult decât, atât un studiu de referință a demonstrat că asistența psiho-oncologică suportivă ar putea influența supraviețuirea la pacienții cu cancer pulmonar.

℗PUBLICITATE



În ceea ce privește cancerul de cap și gât, în România se estimează că au fost diagnosticate anul trecut peste 5.000 de noi cazuri, cele mai frecvente fiind cancerul cavității orale și buzelor, cancerul laringian și orofaringian. Cancerul de cap și gât este o boală debilitantă, care poate afecta comunicarea, nutriția și aspectul fizic al pacienților. Pacienții raportează numeroase probleme psihosociale, precum depresia sau lipsa stimei de sine (ca urmare a modificărilor aspectului fizic) și izolarea socială, ca rezultat al stigmei. 

Rolul intervențiilor psiho-oncologice este de a permite adaptarea la diagnostic, la tratamentele oncologice, de a diminua depresia și anxietatea, de a încuraja pacienții să își dezvolte abilități de a autoreglare emoțională pentru a face față bolii și traiectoriei bolii oncologice. Cu atât mai mult, în contextul pandemiei de COVID-19, aceste intervenții ajută pacienții și familiile acestora să gestioneze mai eficient stresul oncologic amplificat de restricții și limitări în ceea ce privește accesul la servicii medicale. Sprijinul psiho-oncologic poate fi acordat în mod convențional, în cabinetul unui psiho-oncolog, dar poate lua și forme alternative, cum ar fi podcasturi sau cărți. 

Dr. Florina Pop ajută de peste 10 ani pacienții diagnosticați cu cancer și familiile acestora să facă față acestui proces și să urmeze calea spre sănătate. 

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0