Skip to content

Una dintre cele mai interesante emisiuni TV, pentru serile de weekend, este Scena deschisă, primul podcast televizat din România. Indiferent că este vineri sau sâmbătă, de la ora 23, unul dintre jurnaliștii Digi24 are câte un invitat special, alături de care dezbate, în profunzime, subiecte de interes general. Unul dintre acești invitați a fost colegul nostru, Gáspár György, psiholog și psihoterapeut relațional.

Alături de jurnalista și prezentatoare de știri Teodora Tompea, Gáspár a povestit despre psihologia relațiilor de familie, cultura patriarhatului care, încă, minimalizează femeile, despre conflictele interpersonale, dar și despre deblocarea traumelor și redobândirea stării de bine.

Conflictele sunt 100% inevitabile

Întrebat despre psihologia certurilor, Gáspár ne-a reamintit că aceste fac parte din povestea oricărei conexiuni interpersonale. Că certurile sunt endemice relațiilor și că toată lumea se ceartă. Este adevărat că nu toată lumea știe ce înseamnă o ceartă constructivă, drept urmare, oamenii fie escaladează momentele de conflict, fie le minimalizează sau interpretează ca fiind dovezi ale unei relații disfuncționale. Cu toate acestea, psihologii ne încurajează să regândim ceea ce credeam despre certuri și să le transformăm în oportunități de creștere și învățare. Pentru o lectură suplimentară vă recomandăm volumele: De la ceartă la dialog și Terapia imago.

℗PUBLICITATE



Nimeni nu vine de acasă cu mâna goală

Format în psihoterapia sistemică și preocupat de moștenirile transgeneraționale, Gáspár i-a povestit Teodorei despre dinamica familială în care a crescut și despre destinul copiilor care trăiesc în familii disfuncționale. Adesea, purtările și reacțiile părinților devin comportamentele și trăsăturile copiilor. Dar există și situații în care copiii sunt supra-responsabilizați, preluând îndatoririle parentale și asumându-și prea mult și prea devreme. Moștenirea psihologică este o povară care ne apasă. De aceea, este important să o recunoaștem și să o conștientizăm, pentru că asta ne va ajuta să ne eliberăm de trecutul care nu ne dă pace. Mai multe informații pe acest subiect sunt disponibile în cartea Ghidul copilului interior și în nuvela scurtă Suflete de sticlă.

Trăim într-o lume patriarhală

Faptul că între femei și bărbați drepturile nu sunt egale nu mai este o noutate. Dar puțini îndrăznim să vedem inegalitățile dintre partenerii de viață. Suntem mai confortabili cu a ascunde realitatea și a ne imagina că normalitatea este dictată de vocile masculine. Despre stresul copleșitor care le înrobește pe femei și despre refuzul bărbaților de-a vedea realitatea a mai povestit psihoterapeutul Gáspár György. Impactul stresului și al supra-responsabilizării femeilor este punctat și de către psihoterapeutul de origine maghiară, Gabor Maté, în cartea Mitul normalității.

Ce ascunde trauma

Trauma nu este experiența negativă prin care am trecut. Trauma este impactul pe care acea experiență îl lasă în urma sa, și care adesea se manifestă printr-o deconectare de sine și ceilalți oameni din jurul nostru. Traumele pot fi ignorate, și majoritatea oamenilor ajung, după un timp, să se obișnuiască cu ele, dar acestea nu dispar. Nevindecate și netratate, traumele ajung să fie moștenirea cu care copiii noștri vor pleca în lume. Acesta a fost un alt subiect discutat în timpul emisiunii, iar Gáspár i-a și oferit Teodorei un exemplar din bestseller-ul semnat de dr. Peter Levine – Într-o voce nerostită.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0