fbpx
skip to Main Content
Gáspár György A Vorbit La #EduCARE Despre „casa în Care Iubirea și-a Făcut Cuib“

Primul invitat al seriei de conferințe online „EduCARE – ai grijă de familia ta!“ a fost psihologul și psihoterapeutul Gáspár György – unul dintre cei mai apreciați experți în sănătate relațională din România. Dacă nu l-ați auzit încă vorbind la cele mai importante evenimente de dezvoltare personală și autocunoaștere, cu siguranță i-ați citit cărțile. Prima apariție editorială (care l-a făcut și autor bestseller) este cartea Copilul invizibil; au urmat apoi Revoluția iubiriiMindfulness urban#LoveIsFun și, mai recent, Suflete de sticlă

În cadrul evenimentului organizat de Mozaic Media și Pagina de Psihologie, cu susținerea directă a Secom România, Gáspár ne-a descris componentele de bază ale unei relații de cuplu sănătoase și cum putem ajunge să ne protejăm iubirea, inclusiv în vremurile de criză și de pandemie globală. 

Majoritatea relațiilor de cuplu încep cu o poveste de dragoste. Dar, așa cum ne arată experiența personală, odată cu trecerea timpului… iubirea își cere drepturile, iar partenerii de cuplu au de întreprins o serie de acțiuni prin care să-și păstreze deschisă inima și să mențină aprins focul pasiunii. 

Multă vreme (poate chiar prea multă vreme) s-a considerat că iubirea este o loterie: dacă ai noroc, câștigi potul cel mare, iar dacă nu… te mulțumești cu ce ai. Însă, în secolul XXI, știința relațiilor a evoluat suficient de mult, iar astăzi psihologii ne spun cu mare precizie ce merită și ce nu merită să facem, în materie de comportamente pro-relaționale. 

℗PUBLICITATE


Așa cum ne-a obișnuit, Gáspár a folosit o serie de metafore – pentru a ne ajuta să cuprindem cognitiv teoria și rezultatele studiilor de specialitate – și a prezentat informațiile pornind de la construcția unei case. Inspirat de propunerea soților John și Julie Gottman (autorii cărților Căsnicia pe roate sau pe butuci? și De la ceartă la dialog), Gáspár ne-a invitat să ne imaginăm ca bază a unei relații sănătoase curiozitatea față de lumea psihologică a partenerului (ceea ce în cărțile de specialitate apare ca fiind „o hartă a iubirii“). Următoarele niveluri sunt aprecierea și admirația, apropierea afectivă și starea emoțională generalizată. Etajele superioare ale casei relațiilor sănătoase sunt reprezentate de strategiile de management al conflictelor și de transformarea visurilor în realitate, în timp ce mansarda e simbolizată de sensul comun pe care-l au cei doi parteneri. Zidurile de susținere sunt angajamentul față de relație și încrederea. Pentru o descriere clarificatoare, vă recomandăm să urmăriți înregistrarea video de mai jos și să citiți cartea #LoveIsFun – acolo unde Gáspár prezintă în detaliu teoria numită „Casa relațiilor sănătoase“. 

Al doilea discurs a fost susținut de Oana Moraru, care ne-a vorbit despre cele patru tipologii de învățare pe care le putem descoperi la copiii noștri. Până când vom reveni cu discursul Oanei, vă invităm să aveți grijă de familia voastră și să vă reamintiți că părinții sunt arhitecții sistemului familial. Așadar, de maturitatea lor psihologică și de starea lor de bine depind atmosfera emoțională a întregii case.         

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută