fbpx
skip to Main Content

La sfârșitul lunii iunie, psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György a lansat cea de-a cincea carte a sa, apărută la Editura Pagina de Psihologie.

Cine sunt Silvia și Baltazar?

Doi oameni împovărați de trecut – de moșteniri transgeneraționale grele, de traume adânc îngropate în trupurile lor, de povești care așteaptă de prea multă vreme să fie împărtășite, de amintiri subconștiente care sângerează. Sunt poveri care le afectează relațiile, sănătatea și, de fapt, întreaga viață. 

Iar legătura firavă care se creează între ei ne arată de ce nu ne putem înțelege cu adevărat limitele și dificultățile, decât atunci când avem curajul de a privi în ochi trecutul și de a simți precum copilul care am fost cândva, în timp ce gândim ca adultul care suntem în prezent. 

Viețile lor sunt pline de secrete. Dar ceea ce nu știu ei este că secretele ne despart, ne izolează de cei dragi și, încetul cu încetul, viața noastră devine tot mai anostă. Silvia a învățat că nu e bine să se încreadă în nimeni, fiindcă toți oamenii o vor trăda mai devreme sau mai târziu. Baltazar a învățat că niciodată nimic din ceea ce face nu este suficient și că trebuie să ofere mult mai mult – ceea ce ne arată că nici el nu stă prea bine la capitolul încredere. Așadar, avem aici o poveste de iubire între doi oameni care trăiesc o uriașă teamă de intimitate. Doi oameni ale căror suflete au fost distruse exact așa cum strivești o tijă de sticlă pe care așezi ceva prea greu. Lipind la loc cioburile împrăștiate, ei încearcă să facă ceva cu viața lor. 

Familia este prima noastră fereastră către lume. Iar ei amândoi provin din familii disfuncționale, cu un istoric zbuciumat – motiv pentru care perspectiva lor asupra lumii este puternic influențată negativ de trecutul personal. 

Silvia își alege profesia pentru că vrea să facă dreptate în lume, dar nu are de unde să știe că, înainte de toate, trebuie să facă dreptate în propria ei viață. Baltazar ajunge să devină psihoterapeut în speranța că astfel se va putea elibera de zgomotele trecutului, dar în cele din urmă descoperă că nu poate scăpa de ceea ce-l doare, decât dacă se acceptă așa cum este.       

Cum a fost să scrii această carte?

Să scrii o carte este o aventură în sine. Dar este nebunie în toată regula să scrii o carte de ficțiune pe care să o subtitrezi cu explicații psihologice. Cu toate acestea, am savurat fiecare pagină scrisă – asta și deoarece, cumva, Silvia și Baltazar au devenit doi prieteni pentru mine și, pe măsură ce scriam partea de narațiune, am simțit cum mă atașez tot mai mult de ei. Pe el îmi venea să-l scutur de nenumărate ori și să-i spun: „Băiete, bagă-ți mințile în cap!“ Iar pe ea aș fi încurajat-o tare, tare mult să meargă la terapie, doar că am lăsat povestea să curgă; într-un final, ea are câteva experiențe emoționale reparatoare – prin faptul că începe să practice yoga și să participe la un grup de psihodramă. Recunosc că m-am inspirat mult din poveștile auzite în cabinet și din experiențele personale.

℗PUBLICITATEDacă primele cărți pe care le-am scris sunt mai tehnice și specifice categoriei dezvoltare personală, aceasta este o abordare altfel. Așa că abia aștept să văd reacțiile cititorilor. Interesant și poate chiar surprinzător pentru mine a fost că am terminat cartea în plină stare de urgență – și nu știu dacă din cauza asta sau pentru că povestea are pe alocuri pasaje extrem de dureroase, când am recitit manuscrisul înainte de a-l trimite către redacție, am lăcrimat. 

Pentru cine este această carte?

Cred că fiecare dintre noi poate învăța ceva din povestea celor două personaje. Atât Silvia, cât și Baltazar fac nenumărate greșeli și insistă în acel dans tipic relațiilor în care partenerii nu au încredere. Atunci când el se apropie, ea se simte copleșită și se distanțează; când el bate în retragere, ea devine mai interesată și începe să investească energie în relația lor. 

Amândoi învață o serie de lucruri despre iubire, relații și ființa umană… mergând pe drumul cel greu și complicat. Iar pentru noi, pot fi un exemplu de ce anume merită și ce nu merită să facem. 

În orice caz, cred că povestea lor te poate trezi la realitate. Sau cel puțin îți ridică serioase semne de întrebare. Cred că te ademenește spre interiorizare și îți oferă hrană minții și sufletului – pentru o bună bucată de timp. De aceea sunt de părere că este o lectură folositoare pentru toți cei care sunt într-o relație, au fost într-o relație ori se pregătesc să intre într-o relație. 

Mesajul este cât se poate de clar: trecutul nu rămâne niciodată în trecut, câtă vreme nu ajungem să recunoaștem ce s-a întâmplat cu noi, ce-am pierdut și ce avem de învățat despre noi, despre celălalt, despre relații și despre viață.  

Unde găsim cartea?

Cartea este disponibilă pe paginadepsihologie.ro și toate exemplarele comandate direct la editură vor ajunge la cititori cu autograf.


Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută