Skip to content

Miercuri, 14 februarie 2024, Sala Luceafărul – împodobită cu baloane luminoase și o atmosferă de sărbătoare – a găzduit peste 500 de persoane în cadrul evenimentului Relația cu banii în cuplu, moderat și găzduit de psihoterapeuții Gáspár György și Raluca Anton. Cei doi psihoterapeuți au acceptat invitația lansată de BCR România și Școala de Bani pentru a iniția o discuție publică despre bunăstarea relațională și financiară. Dincolo de acest eveniment, Relația cu banii în cuplu este și un curs online realizat de scoaladebani.ro în colaborare cu Gáspár György. Cursul are zece lecții video și este disponibil gratuit aici.

Psihologia și sufletul banilor

Raluca și Gáspár au pornit de la câteva întrebări de interes general – De ce să celebrăm ziua iubirii? și De ce se ceartă cuplurile? – și au ajuns să ne prezinte dinamica financiară a unui cuplu dintr-o perspectivă a științei relațiilor. Așa am aflat că: 

℗PUBLICITATE



  • Bani reprezintă unul dintre cele mai des întâlnite cinci subiecte de ceartă în cuplu. Celelalte patru fiind: relațiile cu copii și familia extinsă, sexul, treburile casnice și timpul liber.
  • Dintre toate motivele pentru care se ceartă cuplurile, conflictele legate de bani reprezintă cel mai clar indicator de despărțire sau divorț.
  • Unele studii (vezi Pew Research 2007) arată că, după fidelitate și o viață sexuală împlinită, împărțirea treburilor casnice este cel mai important element al satisfacției afective. Prin urmare, treburile casnice și munca neremunerată reprezintă un alt motiv de ceartă și conflict financiar în multe relații de cuplu.
  • Când vine vorba despre certurile purtate pe seama banilor, cele mai multe conflicte nu sunt generate de comportamentele financiare ale partenerilor, pe cât sunt cauzate de percepțiile psihologice diferite pe care partenerii le au despre importanța și valoarea banilor.
  • Fiecare partener vine în relația de cuplu cu un istoric familial în ceea ce privește banii, care se află la baza realității sociale create de creierul și mintea noastră.
  • Deoarece istoricul personal cu banii poate afecta în moduri surprinzătoare relația de cuplu, este indicat ca fiecare partener să-și exploreze moștenirea psihologică în ceea ce privește raportarea la bani. Astfel, când vine vorba despre cultivarea bunăstării financiare și relaționale, primul pas implică înțelegerea propriei istorii, iar al doilea descoperirea istoricului partenerului.
  • Scopul principal atunci când vine vorba despre psihologia banilor în cuplu este acela de a descoperi ce înseamnă banii pentru noi și jumătatea noastră de cuplu. Aceste informații ne pot ajuta să gestionăm într-un mod inteligent relațional conflictele cu trimitere la bani și muncă.
  • De asemenea, banii reprezintă doar o parte importantă din stabilitatea unei relații. Partenerii au nevoie să înțeleagă că îmbogățirea unei relații implică, de asemenea, timp, energie și disponibilitate afectivă.
  • Dacă unul dintre parteneri este supra-implicat în muncă, se confruntă cu mult stres profesional și lucrează peste program, celălalt partener, adesea, se va simți singur și privat de conexiunea emoțională în cuplu.
  • Secretul, când vine vorba despre bunăstarea financiară, este să fim recunoscători pentru ceea ce avem și pentru contribuția partenerului în cadrul relației. Dar și să ne găsim disponibilitatea pentru a dialog despre modurile diferite în care sunt cheltuiți și economisiți banii munciți cu greu.

Seara de 14 februarie s-a încheiat cu o tombolă în cadrul căreia, 14 din participanți au avut ocazia de a câștiga un exemplar din bestsellerul internațional Sufletul banilor, semnat de autoarea și activista Lynne Twist.

Evenimentul Relația cu banii în cuplu a fost organizat de Asociația Educație pentru Succes în colaborare cu Pagina de Psihologie.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0