În urmă cu câțiva ani, declaram, într-o revistă digitală dedicată publicului feminin, că ori de câte ori călătoresc într-un loc nou, caut să descopăr măcar o librărie. De data aceasta, curiozitatea legată de cărți mi-a fost răsplătită cu o bibliotecă minunată, din orășelul american New Canaan (de anul trecut, îmi petrec o parte din timp călătorind între România și Connecticut).
Luna trecută, aflându-mă din nou în biblioteca din New Canaan, am dat peste cartea The Good Life And How To Live It. Lessons from the World’s Longest Study on Happiness, scrisă de Robert Waldinger și Marc Schulz, apărută în ianuarie 2023, la editura Simon&Schuster (tradusă cu titlul Despre viața bună și cum s-o trăim și lansată în România în luna iunie). Cartea este un must-read pentru iubitorii literaturii de gen, însă azi am să mă opresc asupra unui concept descoperit în paginile ei: generativitate.
Conceptul de generativitate se referă la procesul psihologic și social prin care indivizii contribuie la bunăstarea și succesul generațiilor viitoare. Termenul a fost propus inițial de către psihologul Erik Erikson, care a descris generativitatea ca fiind una dintre etapele-cheie ale dezvoltării la vârsta adultă, manifestându-se mai ales în perioada cuprinsă între 35 și 65 de ani.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Generativitatea apare după ce ne-am înțeles identitatea personală și profesională sau, mai simplu, atunci când știi să răspunzi la întrebarea: Cine sunt eu?
Cum se poate manifesta generativitatea:
- Educația și îngrijirea copiilor, precum și oferirea de sprijin și îndrumare persoanelor mai tinere din familie sau din comunitate;
- Mentoratul și predarea: împărtășirea cunoștințelor, abilităților și experiențelor cu alții, în special cu persoane mai tinere, pentru a le ajuta să crească și să se dezvolte;
- Activismul social și implicarea în comunitate: implicarea în activități care promovează justiția socială, susțin cauze și abordează probleme sociale pentru a crea un viitor mai bun;
- Exprimare creativă: contribuții în domeniul artei, științei, afacerilor sau alte domenii, prin idei inovatoare, creații sau invenții care aduc beneficii societății;
- Gestionarea mediului: luarea de măsuri pentru protejarea și conservarea mediului natural, promovarea sustenabilității și asigurarea unei planete locuibile pentru generațiile viitoare.
Generativitatea este strâns legată de conceptul de „moștenire“, care implică ideea de a lăsa în urmă ceva semnificativ care va dura mai mult decât propria viață. Cu alte cuvinte, impactul pe care o persoană îl are asupra familiei, comunității, profesiei sau societății în ansamblu.
Generativitatea poate fi exprimată în valorile și principiile pe care le insuflăm altora sau în impactul pozitiv pe care-l avem în viețile celor din jurul nostru.
Generativitatea este strâns legată de conceptul de interconectare. Acesta recunoaște faptul că acțiunile noastre se propagă în timp și spațiu, influențând viețile indivizilor și comunităților dincolo de raza noastră imediată de acțiune. Recunoaște interdependența dintre generații, fiind și un indicator al faptului că noi suntem beneficiarii eforturilor și sacrificiilor celor care au venit înaintea noastră. La rândul nostru, avem responsabilitatea de a da mai departe, de a crea o lume care să fie mai bună decât cea pe care am moștenit-o.
Dacă te întrebi cum poți cultiva generativitatea în viața ta:
- Începe cu o schimbare de perspectivă;
- Înțelege valoarea acțiunilor tale, oricât de mici ar părea, și recunoaște-le potențialul de a crea un impact pozitiv în jurul tău;
- Fă alegeri acordând atenție sporită bunăstării generațiilor viitoare, fie prin practici durabile, fie prin mentorat sau prin susținerea unor cauze sociale;
- Manifestă empatie și înțelegere, recunoscând contribuțiile și nevoile unice ale fiecărei generații.
Dacă te-am pus pe gânduri, alegând să-ți vorbesc despre acest concept special, mă bucur! Mission accomplished, vorba americanului.
Nu pot să închei acest text fără a te îndemna să reflectezi la următoarele întrebări:
- Privind la prima jumătate a anului 2023, cum consideri că ai contribuit la mai binele unuia dintre apropiații tăi?
- Până la finalul acestui an, cum intenționezi să contribui la bunăstarea celorlalți?
- Dacă te gândești la oamenii pe care-i cunoști (inclusiv scriitori, antreprenori etc.), ce nume îți vine în minte ca reprezentativ pentru conceptul de generativitate? Ce ai putea să înveți de la această persoană?
Ah, și să nu uit: ori de câte ori parcurgi o carte sau un articol, notează măcar un subiect care ți-a captat și hrănit curiozitatea.
Citește și: