Skip to content

Indiferent că ne manifestăm în offline sau în online, buna purtare nu este opțională și merită să dăm dovadă de inteligență emoțională și relațională, chiar dacă ne simțim mai puternici în spatele ecranelor telefonului inteligent sau ale calculatorului. Majoritatea psihologilor au îndoieli cu privire la controlul gândurilor și al emoțiilor, dar sunt de acord cu privire la faptul că fiecare dintre noi ne putem dezvolta un real control asupra comportamentelor în care ne implicăm. Primul pas este angajamentul față de o viață conștientă și mai apoi practica sau mai exact respectarea unor reguli de bună purtare care ne pot ajuta să dăm dovadă de inteligență relațională atât în spațiul cibernetic, cât și în lumea reală.

Inteligența relațională (RQ) înseamnă să acționăm în baza unor valori de viață, fără a ne lăsa pradă gândurilor automate sau emoțiilor de moment, și să exersăm starea de prezență conștientă înainte de a spune sau de a face ceva. Acțiunile inteligente sunt ghidate de  bunăvoință, empatie și compasiune, și au ca obiectiv final asigurarea siguranței atât la nivel personal, cât și în plan global. Credința de bază fiind aceea că fiecare comportament violent sau agresiv, distruge nu doar starea de pace a celor de lângă noi, dar și întreaga armonie a planetei noastre. Toți oamenii se află într-o conexiune inexplicabilă, care determină ca orice schimbare pozitivă sau negativă să aibă efecte ce pot fi resimțite de către întreaga omenire. Așadar, este înțelept să fim mai atenți la purtarea noastră, deoarece costurile psihologice și emoționale pot fi pe o perioadă mult mai lungă decât am crede.

℗PUBLICITATE



Atunci când suntem copleșiți de emoții sau suntem inundați de trăiri ce ne îndeamnă la luptă, este esențial să ținem cont de următoarele recomandări:

  1. Primul pas pe care-l avem de făcut (atunci când ne-am speriat sau ne-am înfuriat) este să respirăm conștient – de mai multe ori – și să ne întrebăm dacă ceea ce simțim că trebuie să facem este o dovadă de inteligență sau mai cu seamă o reacție impulsivă.
  2. Indiferent că ne manifestăm în online sau în offline, integritatea purtării noastre este esențială, amprenta noastră comportamentală spune mai multe despre cine suntem decât ceea ce gândim sau credem că suntem.
  3. Adevăratul curaj nu se oglindește în acțiunile noastre agresive sau violente din punct de vedere verbal, ci în capacitata de a ne întâlni cu durerea și emoțiile mai puțin confortabile, și a alege să răspundem într-o manieră înțeleaptă și bazată pe valorile noastre reale de viață.
  4. Este tentant să transformăm mediul online într-un spațiu al libertății de exprimare, dar să ne reamintim că dacă în mintea noastră putem gândi și face orice… asta nu înseamnă că la fel putem face și pe internet. Mintea este spațiul nostru intim, internetul este un spațiu comun. Prin urmare intimitatea trebuie protejată și este o dovadă de RQ să stabilim limite și mai mult decât atât, să le și respectăm.
  5. La fel ca și în offline, știrile false se regăsesc la tot pasul. Este de dorit să fim vigilenți la ceea ce credem despre postările altora și să nu uităm că așa cum filmele conțin doar o doză mică de adevăr, la fel se întâmplă și cu ceea ce citim sau vedem în spațiul virtual. Ceea ce postează oamenii pe internet este ceea ce vor ca alții să creadă, nu realitatea sau adevărul gol-goluț.
  6. Graba strică treaba! Când ne propunem să postăm un mesaj, o imagine sau o înregistrare video, este inteligent să ne întrebăm – Care este intenția noastră? Am face asta, cu aceeași viteză, și în offline? De ce ne grăbim atât de tare? Ce nevoie sperăm că ne va fi satisfăcută? Aceste întrebări ne pot ajuta să liniștim graba creierului emoțional și să-i dăm șansa creierului rațional să intre în funcțiune și să ne ajute în a lua decizii mature și bine gândite.
  7. Este greu dacă nu chiar imposibil să relaționezi în offline fără să greșești, dar oamenii cu un nivel crescut de RQ știu că după ce au dat-o în bară este firesc să-și asume responsabilitatea și să facă tot posibilul pentru a repara dauna creată. În online, credem că totul se șterge sau se uită; dar noi nu interacționăm cu niște roboți, ci cu alte ființe umane care simt și trăiesc, la fel ca și noi. Doar pentru că aparent am șters toate dovezile nu înseamnă că am șters și trecutul, oamenii sunt oameni, indiferent că-i privim în față (când le spunem ceva) sau că ajung să ne citească via ecranele obiectelor inteligente.
  8. Împreună suntem mai puternici! Atunci când cineva ne critică sau își exprimă disprețul față de noi, ne vom întâlni cu multă durere emoțională și mecanismele biologice de apărare vor intra imediat în funcțiune. Însă, oamenii cu un RQ crescut îndrăznesc să ceară ajutor și atunci când vine vorba despre a dezvălui ceea ce simt, dar și atunci când oferă un răspuns. După ce ai formulat un mesaj de auto-apărare sau de continuare a unui dialog în online, este bine să ceri părerea câtorva oameni de încredere; să le dai să citească mesajul și să-i întrebi dacă te recunosc printre rândurile acestuia. Dacă acești oameni spun că nu ești tu în acel mesaj înseamnă că furia sau/și frica au scris acele rânduri și nu mintea ta matură și înțeleaptă. Iar ceea ce ai de făcut este să reformulezi și să editezi mesajul până când va conține nu doar agresivitate, ci mai ales umanitate (vulnerabilitate) și putere.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0