fbpx
skip to Main Content

Educația a căpătat, în prezent, alte valențe și s-a orientat preponderent spre mediul online, deși în urmă cu câțiva ani poate că ne-ar fi fost imposibil să ne gândim că vom putea „muta“ școala pe tabletă și cu atât mai mult că vom face performanță academică în acest sens.

Totul este într-o continuă transformare, iar inteligența artificială se bucură, mai nou, de alte conotații (ajungând să existe și o universitate în acest sens); drept urmare, sistemul universitar începe să se metamorfozeze pe de-a-ntregul.

O noutate în acest domeniu vine din partea gigantului Google care a anunțat de curând că dorește să-și deschidă propria Universitate. 

Nimic neobișnuit până aici, am putea spune. Potrivit site-ului protv.ro, particularitatea principală o reprezintă, într-o primă fază, durata cursurilor Google Career Certificates, care este considerabil mai mică (de doar șase luni), cursanții devenind specialiști în domeniul digital (cu specializări în Project managerUx designer și data analyst). 

Un alt punct de interes îl reprezintă și taxa de școlarizare în valoare de 300 dolari, o sumă modică și la îndemâna tot mai multor persoane (lucru care, de altfel, a atras multe comentarii negative care subliniază că nu va mai exista o departajare clară și că astfel se susține mediocritatea).

Specialiștii susțin că examenele vor avea o complexitate aparte și că deși ciclul de studii este relativ scurt, acesta vine în ajutorul atât a angajatorilor, cât și al tinerilor care doresc să intre în câmpul muncii mai repede.

℗PUBLICITATEInițiativa Google a fost salutată de o parte din mediul academic, dar a fost și criticată, motivul fiind tocmai perioada scurtă de studiu (în detrimentul unor ani de specializare într-un domeniu dat), precum și prețul taxei, care ar putea atrage persoane ce nu au nicio legătură cu aceste domenii, lucru care poate conduce la o pierdere a importanței licențelor universitare. Data începerii cursurilor urmează să fie anunțată în curând. De asemenea, Google susține că vor fi acordate și burse, respectiv subvenții, iar cursanții se vor putea conecta direct cu un grup de angajatori de top, Google Career Certificates.

Nu știm cum se va transforma sistemul educațional în viitor, generația Alpha fiind, de altfel, cel mai probabil, total diferită de ceea ce am experimentat noi pe băncile școlii. Rămâne de văzut dacă acesta va reprezenta un pionierat în sistemul educațional și dacă aptitudinile vor avea prioritate în locul studiilor și al pregătirii temeinice realizate pe parcursul unor îndelungi ani. 

Este important să rămânem deschiși la tot ce este nou, să nu fim refractari și să nu ne împotrivim vremurilor, ci mai degrabă să ținem pasul cu tot ceea ce ne oferă tehnologia.

Ca părinți, avem uneori tendința să ne facem vocea auzită atunci când copilul alege facultatea pe care dorește să o urmeze, însă nu sunt puține cazurile în care destinele au căpătat alt sens deoarece copiii au ales un anumit domeniu care, deși nu era pe placul lor, era conform așteptărilor familiei. Așadar, ar fi indicat să discutăm cu copiii noștri, să le înțelegem dorințele, să-i îndreptăm spre meserii în funcție de înclinațiile pe care le au și pe care doresc să le dezvolte, dar, în același timp, să le oferim deplina putere de a-și alege viitorul. În definitiv, rolul părintelui este acela de a susține necondiționat și de a ghida, nicidecum de a se impune sau de a imprima celor mici lipsurile și decepțiile trăite pe propria piele. 

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
Caută