Grădiniţe fără bullying - program pilot în Bucureşti – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Insultele, poreclele, îmbrâncelile, înjurăturile şi intimidarea la nivel de grup sunt fenomene pe care copiii le întâlnesc încă de la grădiniţă. Acestea fac parte din fenomenul de bullying, care a luat amploare de la an la an şi în România. Pentru diminuarea bullying-ului, încă din faza de început, Asociaţia Părinţilor Isteţi în parteneriat cu Itsy Bitsy FM lansează la început de an şcolar proiectul „Grădiniţe fără bullying în Sectorul 3, Bucureşti“, finanţat de Primăria Sectorului 3, Bucureşti.

Campania de conştientizare şi prevenire a bullying-ului vine ca urmare a semnalelor de alarmă pe care le trag copiii, din ce în ce mai des, cu privire la aceste agresiuni la care sunt supuşi zilnic în grădiniţe, şcoli sau online, fără a simţi că primesc susţinerea de care au nevoie din partea adulţilor.

În 2016, sesizările legate de fenomenul bullying în România au crescut cu 25% faţă de anul precedent (conform Asociaţiei Telefonul Copilului). Formele în care s-a manifestat fenomenul bullying au fost: insulte, jigniri, porecle, sarcasm (42,98%), loviri, îmbrânceli (38,58%) şi intimidare, denigrare, insulte cu privire la statutul social (18,44%). Cei reclamaţi ca fiind bullies  (agresori) au fost, în proporţie de peste 97%, tot copii.

Este firesc ca toţi copiii să aibă emoţii, dar uneori ei sunt copleşiţi de furie, frustrare, tristete şi, neştiind să recunoască sau să îşi gestioneze aceste trăiri, au tendinţa de a reactiona agresiv.“ explică Adriana Mitu, trainer de dezvoltare emoţională a copiilor.

La nivel internaţional, în programele de prevenire a bullying-ului, copiii învaţă să recunoască din timp ce anume le provoacă emoţii intense şi să îşi controleze reacţiile. Un copil care învaţă de mic să îşi cunoască emoţiile şi să fie empatic va fi cu siguranţă mai puţin predispus la a deveni agresor sau victimă în grădiniţă ori şcoală sau pe internet și va avea performanțe mai mari pe orice plan.

℗PUBLICITATEProiectul „Grădinițe fără bullying în Sectorul 3, Bucureşti“ invită cadrele didactice să realizeze şi să folosească zilnic un EMOMETRU, instrument de cunoaștere în grup a emoţiilor. Această practică zilnică la clasă va ajuta la dezvoltarea emoţională a copiilor, dar şi la crearea unui mediu şcolar mai benefic educaţiei.

„E important ca cei mici să înţeleagă că fiecare emoţie este folositoare, dar că intensitatea ei ar putea fi uneori prea greu de suportat. Atunci, ca şi când ai avea o oală pe foc, e posibil ca ea să dea pe-afară, sub formă de comportamente. Copiii pot fi îndrumaţi să semnaleze adultului când «oala începe să fiarbă», pentru ca, în loc să dea în foc, cei din jur să-i ajute cu o vorbă caldă, o privire încurajatoare, o atingere uşoară sau o îmbrăţişare, astfel încât să scadă intensitatea emoţiei.“ spune psihoterapeuta Vistiana Long.

Proiectul Grădiniţe fără Bullying în Sectroul 3, Bucureşti“ deschide seria unor proiecte de prevenire a bullying-ului în rândul copiilor de toate vârstele, iniţiate de Itsy Bitsy FM și Asociaţia Părinţilor Isteţi împreună cu susţinători din societatea civilă şi autorităţi. Împreună vor aduce o schimbare de impact în conștientizarea nevoilor emoționale ale copilului, care generează comportament de tip bullying, contribuind astfel la o mai bună sănătate emoţională a copiilor.

Detalii despre proiect se pot găsi pe itsybitsy.ro.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută