De curând, am fost cu familia într-o scurtă vacanță de câteva zile. N-am plecat cu un geamantan mare, ci doar cu câte un rucsac de fiecare. Ne așteptam ca, în acea zonă și în acea perioadă, să prindem vreme capricioasă, așa că ne-am pregătit corespunzător. Îmi lipsea o jachetă care să nu ocupe mult loc în rucsac, potrivită pentru vremea de tip „acum ploaie, apoi soare“. Am găsit-o, am cumpărat-o și am purtat-o în toate cele cinci zile din acea vacanță reușită, cu multe momente frumoase petrecute în familie, cu multe locuri minunate vizitate și cu multe experiențe noi.
Asociem hainele purtate în vacanță cu emoții pozitive
La câteva zile după ce am revenit din vacanță, eram deja reconectat și adaptat la viață cotidiană din București, cu zile de mers la lucru și alte activități specifice. Într-o seară, a trebuit să cobor să iau câteva lucruri din mașină. Am luat pe mine acea jachetă, pe care n-o mai purtasem de când am revenit acasă, și am simțit imediat un sentiment plăcut de vacanță, cu toate amintirile și emoțiile acelor zile! Am amânat momentul plecării și am stat să mă bucur de căldura acelor amintiri și a emoțiilor plăcute pe care le simțeam.
I-am povestit și soției despre ce am simțit și așa am ajuns să discutăm apoi despre asemănările și deosebirile dintre noi, legate de felul în care ne raportăm la perioadele de dinainte, din timpul și de după concediu, oglindindu-ne unul pe altul. Pe scurt, am putea spune că suntem foarte diferiți în modurile în care ne conectăm și ne reconectăm după vacanță. Eu reușesc să navighez cu ușurință către bucuria, plăcerea și entuziasmul vacanței și să trăiesc foarte mult în prezentul ei, mă molipsesc și din bucuria copiilor, reușind să mă deconectez ușor de la gândurile legate de serviciu. Soția mea este la polul opus și este cea care face toate planificările și bagajele de dinainte de drum, îngrijorată să acomodeze toate nevoile ce vor urma în zilele libere, deconectându-se de job și conectându-se la bucuria vacanței abia după patru-cinci zile. Cred că ambele stiluri sunt valide și, cu siguranță, sunt stiluri prezente la mulți dintre noi.
În același timp, cred că sunt anumite lucruri pe care le putem face, pentru a ne ajuta să punem mai ușor pe pauză grijile zilnice sau responsabilitățile de la lucru.
Personal, mi-am dat seama că abilitatea pe care mi-am dezvoltat-o și mi-am cultivat-o în ultimii zece ani, și anume aceea de a-mi construi ținute, și faptul că-mi cunosc bine stilul vestimentar mă ajută mult să mă conectez cu bună-dispoziția vacanței de vară. Am câteva seturi de costume, cămăși, cravate și pantofi pe care încep să le port de la începutul primăverii, dar pe care le-am ținut la păstrare, fără să le port deloc începând cu lunile septembrie-octombrie. Sunt lucruri selectate de mine special, cu texturi și culori specifice sezonului cald. De exemplu, sacouri semicăptușite, din in sau din bumbac cu amestec de in, în culori deschise, cămășile (despre care am mai scris în acest articol) din bumbac sau cele din in, în culori pastel sau cu imprimeuri florale sau pantofii model loafers împletiți. Toate aceste piese vestimentare, pe care le scot primăvara, înlocuiesc multe din piesele vestimentare pe care le port doar în perioada rece a anului.
Toată această schimbare dintre sezoane vine cu bucuria redescoperirii acestor haine care-mi sunt dragi și mă ajută mult la crearea unei stări de bine pe toată perioada sezonului cald și, mai ales, în perioadele de concediu.
Un alt truc pe care-l folosesc de câțiva ani buni și care pe mine mă ajută mult este să port, fără excepție, în fiecare concediu sau city break și doar atunci, un obiect vestimentar cu o încărcătură, ori însemnătate sentimentală sau emoțională (citește și articolul despre Haine cu amintiri): poate fi o cămașă, un tricou sau chiar un accesoriu, cum ar fi o pereche de ochelari de soare, iar acesta poate fi achiziționat într-una dintre vacanțele reușite din trecut sau poate fi primit în dar de la cineva drag.
În cazul meu, aș putea foarte bine să folosesc și jacheta despre care am pomenit la începutul articolului (și poate că o voi face în viitor), însă am ales, deja de ani buni, un tricou cu un imprimeu foarte viu colorat pe care nu-l puteam purta oricând. Este făcut de o artistă pe care o admir și e primit cadou la un eveniment organizat de un prieten bun. În cadrul acelui eveniment, a trebuit să și îmbrac acest tricou, iar de atunci mi-am propus să-l port măcar o zi, în fiecare concediu în care voi merge, și exact așa am făcut.
E plăcut doar să-l zăresc în dulap, când îmi pregătesc hainele pentru o anumită zi, iar atunci când îl împachetez în bagajele pentru concediu, mă entuziasmez, gândindu-mă că urmează să-l port.
Ce mai împachetez pentru a purta în vacanța de vară, cum organizez hainele și ce evit să pun în bagaj
Îmi aleg haine lejere și confortabile, din țesături ușoare și naturale, ușor de purtat la temperaturi ridicate, în combinații de culori îndrăznețe și contrastante. Încerc să fiu practic și le aleg astfel încât să fie ușor de combinat între ele și să realizez un număr mai mare de ținute dintr-un număr mai mic de haine, ca să arăt și să mă simt diferit în fiecare zi.
Tot din dorința de a fi practic și pentru a nu îngreuna inutil bagajul, pregătesc ținutele pentru fiecare zi de vacanță. Mă ajută mult să-mi pregătesc de dinainte ce voi purta pe drum la dus, dar și la întors. Indiferent dacă voi călători cu mașina, cu trenul sau cu avionul, mi-am făcut un obicei ca pe drum să port tricou de tip Polo, acestea fiind cam singurele zile din concediu în care port un astfel de tricou.
Evit cămășile cu mânecă scurtă. Prefer cămășile un pic mai largi, cu mânecă lungă, dar de multe ori rulez mânecile ușor neglijent.
Evit tricourile sau short-urile cu brand sau logo, vizibil sau mai puțin vizibil. Îmi aleg tricouri uni cu guler rotund, pentru a le purta, când am nevoie, cu cămașa descheiată sau încheiată parțial, pentru a lăsa impresia de lejeritate și relaxare, pe timp de seară.
La capitolul pantaloni, îi evit, de ceva vreme, pe cei din in, scurți sau lungi. Sunt lejeri și potriviți pentru temperaturi ridicate, arată bine, dar, în cazul meu, n-au rezistat la cusături și s-au destrămat foarte ușor, chiar și pe o croială mai largă. Dacă îi aleg și mai largi, îmi dau senzația de disproporționalitate.
Jeanșilor scurți nu le văd utilitatea în general, iar în vacanță nici atât. Prefer pantalonii chinos scurți, croiți mai lejer, în culori deschise sau short-urile de plajă. Îmi iau cu mine cel puțin cinci perechi de pantaloni scurți de plajă, aleși astfel încât culorile sau imprimeurile să se potrivească cu cămășile. Ca să fie mai simplu, combin pantalonii scurți cu imprimeu colorat cu o cămașă uni în culoare mai temperată sau pantalonii scurți uni și cămașă cu imprimeu colorat. În felul acesta, pot merge pe terasă la prânz sau direct la cină, fără să trebuiască să mă schimb.
Nu plec niciodată fără accesorii, dar nu exagerez. Port aproape zilnic ochelari de soare și-mi iau cu mine minim două perechi. Îmi iau o pălărie Panama și uneori port și o șapcă. O borsetă pentru mărunțișuri și cam asta e: sunt pregătit să mă bucur de apă, de soare și de timpul petrecut cu cei dragi.
Concediile oferă o oportunitate minunată de a experimenta plăcere și bucurie emoțională, permițându-ne să ne simțim bine în pielea noastră și, printre altele, să ne exprimăm prin îmbrăcăminte și stil personal.
Așa că vă doresc și vouă concedii în care să vă simțiți și să arătați bine!
Citește și: