Skip to content

Nu am manele în playlist. Am ascultat și ascult involuntar în diverse conjuncturi în care mă aflu: internet, petreceri, în trafic de la boxele altor mașini și, în ultimii ani, la concerte sau festivaluri. La petreceri, dacă aud manele, nu mă ridic să plec, pentru că respect gusturile tuturor și-mi doresc ca, atunci când eu ascult Biffy Clyro sau Kendrick Lamar, oamenii de lângă mine să nu se ridice și să plece. Toți avem gusturi muzicale construite în timp și care s-au format influențați fiind de prieteni, educație, expunere la diverse genuri muzicale, natura muncii pe care o întreprindem și, cel mai important, de șansa socială pe care am avut-o.

Manelele, din underground în mainstream

Nu cred că manelele sunt bune sau rele. E un gen muzical care, în România, a ajuns un fenomen muzical. Am asistat la acest fenomen încă de când s-a format, când eram un copil. Am văzut cum a crescut, cum a fost îmbrățișat de tot mai mulți oameni. A fost denumit „subcultură“, „subgen“, underground. Acum este mainstream.

N-am avut o situație materială privilegiată în copilărie și în adolescență, dar am avut șansa să fiu înconjurat de cărți, să am internet atunci când a apărut, să am acces la educație. Toate acestea m-au ajutat să-mi construiesc o carieră, să am o cultură generală și să rămân curios. Mi-am format o cultură muzicală, am lucrat cu label-uri muzicale, am lucrat cu artiști, am înțeles cum funcționează o producție muzicală, am organizat concerte, am fost la festivaluri și la concerte în toată lumea. Să fii artist muzical nu este ușor. Este o muncă enormă, trebuie să ai o hotărâre de fier și să depășești multe piedici și dezamăgiri, ani întregi. Iar când ajungi în top, toate acestea nu se schimbă. Și aici vorbesc de artiștii care au avut o șansă.

Manelele, genul muzical ascultat în comunitățile vulnerabile

Și acum să vorbim de cei ce nu au nicio șansă, dar și-o creează. Care fac minuni din ce nu au. Datorită soției mele, am avut șansa să mă implic în multe cauze sociale și să cunosc România reală, cea din afara bulelor pe care ni le creăm cu toții. Am cunoscut comunități neprivilegiate, am văzut parte din cei 35 de mii de copii care sunt afectați în fiecare an de abandonul școlar, sau cei peste 1,5 MILIOANE de copii care sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială (cifre oficiale ale organizației Salvați Copiii România). M-am implicat, am ajutat cum am putut și am avut privilegiul să văd minuni. Să văd copii care, deși trăiau într-o sărăcie greu de imaginat și fără vreo perspectivă, au profitat de cea mai mică oportunitate ivită cu o sete și cu o perseverență pe care eu nu le voi avea vreodată. Copii pe care setea de cunoaștere și ambiția de a-și depăși condiția i-au adus de la a nu avea ce mânca la a deveni studenți la medicină. Viitori medici care ne vor îngriji pe noi, ăștia care i-am ajutat sau nu, care i-am văzut când erau lipsiți de orice șansă sau am închis ochii și ne-am spus că nu e problema noastră – ne vor vindeca și pe unii și pe alții.

℗PUBLICITATEÎn astfel de comunități ajunge mai greu Coldplay. Ajunge mainstream-ul local, ce e în trending în România. Întâmplător, ajung manelele. Și pentru ei asta e muzica. Nu vine nimeni să le pună să asculte Bon Iver sau The National. Dintre acești copii ambițioși și minunați, unii ajung doctori, alții depășesc alte bariere și ajung cântăreți de manele și studenți la Conservator. Pe oricare din sutele de copii pe care i-am văzut și am interacționat aș fi mândru să-l văd pe scenă alături de Chris Martin. Să nu credeți vreodată că este mai ușor să ajungi în trending ca artist de manele decât ca pop star.

Nu ne plac manelele? Foarte bine. E o opțiune muzicală care trebuie respectată. Dar să nu ignorăm ce facem (și ce nu facem) pentru ca alte genuri muzicale să fie în topuri în România. Să nu ignorăm motivul pentru care manelele sunt în trending. Să nu ignorăm că ignorăm.

Susține-ți artiștii preferați, implică-te social, apreciază oamenii de lângă tine. Schimbarea nu vine cu huiduieli, vine cu lipsa ignoranței.


Citește și:

Publicitar, director creativ, poet amator. Și-ar fi dorit să fie muzician, dar încă mai are șanse să devină scriitor. Mai bine cunoscut ca „soțul Doamnei Amalia“.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0