Harville Hendrix și soția lui, Helen LaKelly Hunt, au distilat – din experiența lor terapeutică – 10 pași fundamentali pe care ar fi util să-i urmăm, dacă vrem să facem, din relația de cuplu, una de vis. Așadar, să înaintăm pas cu pas pe cărarea ce ne va conduce către o iubire de poveste.
1. Zero negativitate! Toate criticile (chiar și cele „constructive“) nu numai că ne îndepărtează de interlocutor, dar sunt de-a dreptul o formă de abuz, de vreme ce trăsătura de personalitate pe care o condamnăm la partener este, adesea, o proiecție a unui adevăr neplăcut despre noi înșine.
În loc să criticăm, haideți mai bine să vedem de ce o anumită caracteristică a partenerului ne deranjează atât de mult. De exemplu, „dorința lui exacerbată de a face sex“ oglindește în realitate propriile noastre inhibiții sexuale.
2. Recunoașteți și acceptați individualitatea celuilalt. Noi toți înțelegem (cel puțin, la suprafață) că partenerul sau partenera este o ființă umană distinctă. Numai că, în adâncul sufletului, îl privim pe celălalt ca pe o extensie a propriei persoane.
E mai util să ne „antrenăm“ vederea, astfel să-l putem privi pe partener ca pe o ființă cu percepții, sentimente și experiențe diferite – toate, la fel de valabile ca ale noastre.
3. Închideți orice portiță lăturalnică. Identificați acele activități în care aveți obiceiul să vă afundați, ca să fugiți de intimitatea cotidiană firească și necesară cu partenerul – asta însemnând orice gând, emoție sau activitate cu rol de a reduce sau de a evita cu totul implicarea fizică sau emoțională față de partener.
Astfel de „ieșiri în decor“ pot avea rol funcțional (ducem copiii la școală, ba chiar îi luăm și pe-ai vecinilor, ne îngropăm în sarcini de serviciu, avem o grijă excesivă față de copii) sau rol motivațional (privim la TV, citim, facem sport, ne ocupăm de variate hobby-uri) sau, dimpotrivă, rol catastrofal (ne implicăm într-o aventură extraconjugală, indiferent că e una fizică sau emoțională, ne lăsăm pradă unei adicții care ne distruge treptat). Oricare ar fi calea de scăpare, trebuie spus că ne secătuiește de energie, creând un vid în Spațiul dintre noi.
4. Când vorbiți, faceți uz de Responsabilitatea Emițătorului. Asta înseamnă să folosim (exclusiv) exprimarea la persoana I, singular. Evitați cuvântul „tu“, cu excepția cazului în care vreți să spuneți ceva pozitiv.Cel mai bine ar fi să ne recunoaștem propriile trăiri, spunând mai degrabă cum ne simțim noi, decât învinuindu-l pe partener. Iată un exemplu: „Mă simt prost, când…“ (în locul variantei acuzatoare: „Mă faci să mă simt prost, când…“).
5. Dăruiți și primiți necondiționat. Când faceți daruri, nu le mai legați cu sfori de propria persoană. Nimeni nu-și dorește să fie tras pe sfoară de un păpușar. Nu ne place senzația că am fost „cumpărați“. Inconștientul nu acceptă decât cadourile oferite necondiționat. Nu acceptați atitudini de tipul „îți dau…, dacă-mi dai…“.
De asemenea, e cazul să învățăm cum să primim daruri. Se întâmplă frecvent să ne considerăm nedemni de a primi complimente din partea celuilalt și, drept urmare, să le respingem. În loc să spunem: „Nu vorbești serios, când spui că sunt frumoasă, amabilă, deșteaptă“, mai bine să reformulăm astfel: „Mulțumesc. Înseamnă mult pentru mine să știu că asta crezi.“
6. Măriți coeficientul de plăcere. Faceți o listă cu activități generatoare de energie pozitivă, pe care v-ar plăcea să le întreprindeți cu partenerul, doar pentru amuzament. Așterneți pe hârtie oricât de multe idei aveți – fie că e vorba de lucruri pe care chiar le faceți în prezent, fie de unele pe care le făceați împreună la începutul relației sau de altele pe care nu le-ați încercat niciodată.
Ar trebui să fie activități care vă fac să râdeți din toată inima sau care implică mișcare fizică și respirație profundă. Și dedicați-vă acelor activități cel puțin o dată pe săptămână.
7. Practicați Inundarea Pozitivă. Bombardați-vă partenerul cu vorbe dulci. Ca regulă de viață, spuneți-i ce anume iubiți atât de mult în ființa sa. Amintiți de trăsăturile fizice („Îmi plac ochii tăi“), de personalitatea sa („Ești o persoană remarcabil de inteligentă“), de comportamentele plăcute („Ador faptul că îmi faci cafea în fiecare dimineață“) sau de viața voastră, în general („Mă bucur că m-am căsătorit cu tine“).
Când v-ați epuizat toate ideile, întrebați-vă interlocutorul cum i-ar plăcea să fie inundat și însușiți-vă dorințele sale în practica voastră cotidiană de a rosti afirmații pozitive la adresa celuilalt.
8. Învățați cum să purtați o Conversație Sigură. Pasul cel mai important și mai dificil spre a deveni un partener conștient de cuplu constă în a învăța cum să vorbiți, astfel încât discuțiile voastre să creeze un climat de siguranță, și nu unul de neîncredere. Dovediți-i că sunteți Împreună la bine și la greu.
Dialogul Imago însumează trei tehnici de bază – oglindirea, validarea și empatia – cu scopul de a consolida conexiunea dintre parteneri. Asigurați-vă că înțelegeți ce vă spune interlocutorul (oglindirea), admiteți că ceea ce spune are sens și pentru voi, chiar dacă nu-i împărtășiți părerea (validarea) și recunoașteți emoțiile celuilalt, când vă povestește ceva sau își exprimă opinia (empatia).
9. Înlocuiți monologul cu dialog și exersați Conversațiile Sigure, până când atingeți măiestria. Dialogul nu doar că va îmbunătăți felul în care discutați în cuplu, ci vă va înfrumuseța și relația cu copiii (și cu orice alt interlocutor).
Continuați să exersați mereu tipul acesta de dialog, până când vă intră în sânge și devine un stil de viață. Până când veți reuși să păstrați un dialog constructiv chiar și în momentele de stres și de maximă tensiune!
10. Dacă aveți o viață de coșmar, clădiți-vă un mariaj de vis. Un parteneriat devotat poate deveni treptat cel mai grozav coșmar, dacă nu-i dați atenția cuvenită. Totuși, prin intenție fermă și angajament, orice căsnicie poate deveni o adevărată călătorie spirituală.
Dacă v-ați căsătorit „de bunăvoie și nesiliți de nimeni“, atunci sunt șanse mari să fiți alături de omul potrivit – mai ales dacă vi se pare că sunteți incompatibili! Foarte probabil, partenerul de cuplu deține cheia vindecării voastre de rănile din trecut, începând chiar cu cele din copilărie. Este exact persoana care vă poate însoți în călătoria voastră de reîntregire.