Skip to content

Terapia imago este una dintre modalitățile actuale de gândire care ne încurajează să privim spre lume prin lentila relațională. Cu o istorie de peste 40 de ani și o metodă de intervenție solidă, terapia imago ne ajută să facem trecerea de la cultura individualistă (ce definește mentalitatea multora dintre noi) la o civilizație relațională (care poate reprezenta transcenderea sinelui și trecerea la o nouă dimensiune existențială).

Terapeuții certificați din întreaga lume, care la ora actuală practică în 59 de țări (printre care se numără și România), spun că imago depășește granițele unei simple metode de intervenție psihologică și capătă, adesea, titlul de filosofie existențială sau de viață. Ideea în sine este complexă, dar mesajul este simplu – pentru a trăi cea mai bună viață posibilă avem de mutat accentul de pe spațiul nostru interior (să-mi fie bine, să mă simt bine etc.) pe calitatea spațiului dintre noi (nouă să ne fie bine, împreună să ne simțim bine etc.).

În weekendul 6-7 mai, la București a avut loc prima conferință națională organizată de Academia de Terapie Imago din România, în parteneriat cu Pagina de Psihologie. Evenimentul a reunit aproape 350 de participanți, veniți din țară și de peste hotare, dornici să înțeleagă mai bine cum putem aduce stabilitatea în cuplu și în relațiile noastre de toate zilele.

Viața se desfășoară în spațiul dintre noi

În semn de recunoștință și aprecierea pentru activitatea Academiei, creatorii terapiei relaționale imago, Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, au avut o prezentare online în care ne-au exemplificat cum putem face trecerea de la perspectiva individuală la paradigma relațională.

În viziunea imago, spațiul dintre noi este mai semnificativ decât ne-am fi imaginat, iar dezvoltarea psihologică este un proces interpersonal. Viața se desfășoară în spațiul dintre noi și este păstrată în spațiul interior. În acest spațiul interpersonal interacționăm, aici se conturează problemele și tot aici găsim și soluțiile. În lipsa unei conștientizări relaționale riscăm să ne implicăm în comportamente distructive, acțiune ce nu face altceva decât să ne sporească nivelul de anxietate și de nesiguranță.

Dar, așa cum amintesc creatorii imago, nimeni nu-și poate pierde capacitatea înnăscută de conectare, tot ce putem pierde este conștiința conectării. Conștiință pe care o putem revendica și readuce la viață. Potrivit teoriei și practicii imago, avem patru piloni pe care ne putem baza pentru a extinde conștiința relațională și a aduce stabilitatea în planul interpersonal:

℗PUBLICITATE



  1. Să învățăm să purtăm conversații sigure.
  2. Să facem din empatie o prioritatea în spațiul dintre noi.
  3. Să eliminăm negativitatea.
  4. Să utilizăm afirmațiile pozitive și aprecierile la adresa omului de lângă noi.

Relațiile noastre cele mai importante, printre care și relația de cuplu, nu pot exista fără dialog. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să învățăm ce presupune un dialog conștient și o conversație sigură. Pentru mai multe explicații, vă recomandăm noul bestseller Acceptă iubirea.

Empatia este cea mai puternică energie de conectare, de care, de asemenea, are nevoie orice relație pentru a trece peste turbulențe și a asigura transformarea celor doi parteneri.

Negativitatea zero este un principiu non-negociabil care ne reamintește că iubirea, siguranța și stabilitatea nu pot exista într-un spațiu interpersonal definit de critică, dispreț, defensivă sau ostilitate. Asemenea agresivității fizice, și violența emoțională sau psihologică aduce doar durere și suferință.

Antidotul cel mai bun pentru negativitate este o cultură a aprecierii și admirației. Partenerii își doresc să strălucească în ochii noștri, iar pentru asta avem de făcut trecerea de la ce nu face bine celălalt la lucrurile care ne mulțumesc și ne umplu inima de bucurie.

În înregistrarea de mai jos, Harville și Helen ne explică în detaliu importanța și aplicabilitatea celor patru piloni și ne ghidează spre stabilitate și împlinire relațională.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0