Cu toții ne putem imagina că avem parte de o existență fericită și împlinită, până când auzim despre viața altcuiva sau accesăm rețelele de Facebook ori Instagram și găsim fluxurile de povești sau pozele altor persoane, pline de fragmente strălucitoare ale vieții lor.
Este important să conștientizăm că, în ceea ce privește rețelele sociale, (aproape) toată lumea are o viață minunată. După cum ne confirmă și Caroline Welch, autoare cărții de dezvoltarea personală Darul prezenței conștiente: „Platformele de socializare duc această comparație la un alt nivel, deoarece baza de comparație este mult mai vastă. Comparația socială nu se mai limitează la vecinii de alături, colegii de birou sau prietenii din viața reală; sunt toate acele conexiuni, împreună cu trecutul și prezentul lor, și o mulțime de alte cunoștințe: așa‐zișii prieteni, urmăritorii, conexiunile, potrivirile și aprecierile, dintre care pe majoritatea nu îi vom întâlni niciodată în persoană. Cu toate acestea, știința confirmă că aceste interacțiuni pot avea impact asupra noastră, ceea ce poate fi profund deranjant și ne poate distrage atenția, pentru că este posibil să evoce sentimente de inadecvare și negativitate din adâncul nostru.“
În diverse colțuri ale lumii, cercetătorii au descoperit o legătură între depresie sau nefericire și utilizatorii de social media care se compară cu ceilalți. Legat de acest subiect, psihologul clinician și psihoterapeutul relațional Gáspár György adaugă: „Comparațiile reprezintă ceva omenesc, important este să dăm dovadă de prezență conștientă, să nu punem un egal între social media și realitate, și să nu credem tot ce ne imaginăm“.
Sursa fericirii este recunoștința
Conceptul de fericire este unul complex și subiectiv, iar definiția sa poate varia în funcție de perspectiva culturală, personală și filosofică a fiecărei persoane. Cu toate acestea, fericirea este adesea asociată cu un sentiment de satisfacție, împlinire și bunăstare emoțională.
După cum ne confirmă variatele curente din psihologie, avem acces la mai multă fericire:
- atunci când trăim emoții pozitive (bucurie, iubire, recunoștință sau mulțumire, liniște interioară);
- atunci când avem un sens în viață și știm ce ne motivează;
- atunci când avem parte de relații și conexiuni interpersonale bazate pe siguranță și încredere;
- atunci când avem parte de sănătate și trăim cu adevărat ancorați în prezent.
Atât psihoterapeutul Gáspár György, cât și autoarea și promotoarea stării de mindfulness Caroline Welch sunt de părere că dacă vrem să trăim mai multă fericire, avem de practicat suficiența și exercițiile de recunoștință sau mulțumire. Recunoștința înseamnă recunoașterea aspectelor pozitive din viața noastră, conștientizarea a ceea ce este valoros și semnificativ pentru noi, și aprecierea a ceea ce există.
Prezența conștientă sau starea de mindfulness joacă un rol important în ceea ce privește fericire. Întrucât, atunci când ne facem timp pentru a vedea ceea ce este suficient și a-i mulțumi vieții pentru toate bogățiile, mintea și corpul nostru sunt străbătute de energie pozitivă și de bucurie. Cu alte cuvinte, avem cu adevărat nevoie să reducem repeziciunea minții și viteza cu care ne trăim viața pentru a putea să surprindem toate bogățiile din jurul nostru.
O altă figură reprezentativă în practica vieții conștiente și promovarea bunăstării, este a activista și autoarea Lynne Twist. În cartea sa de mare succes, Sufletul banilor, Lynne atrage atenția asupra faptului că trăim ghidați de mentalitatea neîndestulării. Iar asta ne poate afecta nu doar nivelul de fericire, dar și calitatea vieții. Secretul pentru a ne elibera din această mentalitate limitativă este să trăim în spiritul suficienței: redobândind astfel puterea lucrurilor deja existente.
Studiile arată că recunoștința și suficiența sunt puternic și constant corelate cu o fericire mai mare; ne ajută să simțim emoții pozitive, să ne bucurăm de experiențe mai plăcute, să ne îmbunătățim sănătatea, să facem față adversității și să construim relații solide. Iar pentru a introduce recunoștința în viața ta, alege să notezi în mod regulat lucrurile care sunt suficiente în viața ta sau să începi practica scrierii în jurnalul de creștere Psihodescoperiri.