Skip to content

De câte pauze, la ce interval și cu ce durata avem nevoie? 

Săptămâna de lucru de 40 sau chiar 60 de ore de muncă nu mai este, din păcate, o excepție în vremuri pandemice. Numărul celor care lucrează de acasă s-a dublat în România (la fel ca în Malta, Ungaria sau Italia) comparativ cu 2019, iar, uneori, pauzele au dispărut aproape cu totul. 

Pauzele și trasarea limitelor sănătoase în viața profesională (ca și în cea personală, de altfel) sunt, însă, exact acele strategii eficiente, care ne feresc de depresie, anxietate și epuizare în aceste vremuri care ne încearcă – spun specialiștii.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Ideea că pauzele sunt bune pentru creșterea productivității și scăderea stresului nu este nouă. De-a lungul zilei, creierul nostru lucrează în cicluri de activitate intensă pentru aproximativ 90 de minute, după care urmează o perioadă de aproximativ 20 de minute de activitate de joasă frecvență – așa cum explica Nathaniel Kleitman, pionier în cercetarea somnului și cel care a descoperit fazele REM (Rapid Eye Movement) din timpul somnului. 

Oamenii de știință cred că aceste cicluri de funcționare a creierului sunt controlate printr-un delicat echilibru între potasiu și sodiu, care alimentează semnalele electrice la nivelul creierului și transportă și alte substanțe chimice în și din celulele creierului.

℗PUBLICITATE



De câte pauze, la ce interval și cu ce durată am avea nevoie? Răspunsurile specialiștilor variază. Un studiu condus în 2014 de Draguiem Group arăta că productivitatea cea mai mare o aveau cei care lucrau intens pentru 52 de minute și luau apoi o pauză de 17 minute, iar alți cercetători spun că așa-numita Tehnică Pomodoro, dezvoltată de Francesco Cirillo în anii ’80, pe când era student, este cea mai eficientă. Tehnica Pomodoro (pomodoro înseamnă roșie în italiană) presupune ca la fiecare 25 de minute de activitate să iei 5 minute de pauză, iar după 4 calupuri de muncă de 25 de minute să iei o pauză mai mare, de 20-30 de minute. 

Pentru că unele pauze sunt completate și de o gustare, Oreo și Philadelphia au studiat pentru tine mix-ul între ingredientele care compun rețetele perfecte pentru unele dintre cele mai des întâlnite ocazii – fie că este vorba despre gustarea de la ora 4, vizita unor prieteni sau o aniversare – și au dat și un nume acestei științe – Snackologie.

Împreună cu Chef Dexter, specialistul în Snackologie, Oreo și Philadelphia au creat câte două rețete potrivite pentru fiecare din cele trei ocazii. Pe site-ul gustaredetop.ro găsești idei delicioase pe care le poți prepara și tu.

Te invităm pe gustaredetop.ro, să te inspiri din rețete, și pe paginile de Instagram @oreoromania sau @philadelphia_românia, să votezi gustarea ta preferată!

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%