Skip to content

Ne aflăm deja în luna decembrie, acea perioadă a anului în care ne facem planuri despre petrecerile alături de familie și de prieteni ori colegi, chiar dacă nu am scăpat încă de pandemie. 

Sincer, după atâta muncă și mult stres, ce poate fi mai frumos decât să ne reunim, să celebrăm viața, cu atât mai mult după aproape doi ani de restricții și reguli care mai de care? Până aici, nimic nu pare greu de realizat, însă, de cele mai multe ori, puțini dintre noi, cei ce ne aflăm în rolul de gazde ale reuniunilor, ne gândim și la acei invitați ce fac eforturi să renunțe la dependența de alcool. Adesea, persoanele aflate în procesul de eliminare a consumului de alcool găsesc diverse motive pentru a se eschiva sau a renunța la a da curs invitației, din teama de a nu se putea abține și a ajunge, inevitabil, să fie stigmatizați. Dar cu sprijinul nostru pot avea contextul necesar pentru a renunța nu la participare, ci la consumul de alcool. 

Pentru unii dintre noi, sărbătorile sunt un exercițiu al stăpânirii de sine

Perioada sărbătorilor este una a provocărilor personale, cu atât mai mult cu cât adicțiile sunt cel mai la îndemână supape atunci când viața nu ne este cea mai prietenoasă. Mai mult decât atât, potrivit site-ului huffpost.com, psihoterapeutul Chris Kazachova ne atrage atenția asupra următorului fapt: „Este o perioadă grea. De fapt, este un risc foarte mare pentru recidive.“ Drept urmare, este important să fim atenți în jurul nostru și să oferim ajutor ori să-i îndrumăm pe cei de lângă noi spre consiliere specializată pentru a depăși, cu blândețe, aceste clipe. Fără să credem că toată lumea vede și trăiește asemenea nouă. 

Totuși, uneori din ignoranță sau simplă neatenție, este posibil să nu realizăm dacă cei de lângă noi joacă un rol sau chiar aceea este relația lor cu alcoolul ori cu substanțele interzise însă acest lucru nu ne împiedică să fim vigilenți și să le oferim sprijin în astfel de situații. Iată ce ne recomandă psihologul relațional Gáspár György: „Cunosc adicția de alcool foarte bine, tata s-a confruntat cu această boală pentru foarte mulți ani. Iar sărbătorile, adesea, ne-au fost umbrite de aburii de alcool și de dezinhibarea comportamentală care venea odată cu consumul peste măsură. Cu toate acestea, cred că dacă suntem ceva mai atenți la cei din jur, dacă suntem cu adevărat mindful, putem sesiza când cineva are o problemă cu consumul de alcool și putem să asigurăm, la petreceri, alternative potrivite acelei persoane. Este nevoie doar să ne permitem întâlnirea cu niște emoții neplăcute, de genul celor pe care le resimțim când avem de dat un e-mail și de întrebat cine este află într-un proces de abstinență sau cine preferă alternative mai sănătoase consumului de alcool? De regulă, credem că toți oamenii trebuie să se simtă bine în același fel în care o facem noi, dar atunci când vine vorba despre persoane care se luptă cu dependența de alcool, este important să fim și mai atenți la a nu cădea în patima simbiozei.“

Câteva reguli de bază pentru o petrecere reușită

Respectul pentru fiecare persoană în parte este important, este chiar regula numărul unu

Adesea suntem tentați să marginalizăm oamenii despre care știm sau bănuim că au probleme cu consumul de alcool. Dar, adesea, respingerea sau dificultatea de conectare cu cei din jur este cea care-i face să consume și mai mult alcool. Prin urmare, este important să asigurăm un mediu în care toți participanții să poată relaționa și să acordăm o extra atenție acelor persoane care au predispoziții adictive. Poate chiar să-i întrebăm cum anume ar prefera să fie tratați, îi servim cu băuturi fără alcool, consumă mai degrabă apă? Gáspár György ne recomandă să ne găsim curajul pentru a purta astfel de conversații, fără să evităm prea mult. 

Plus unu este adesea o alegere bună 

Una dintre regulile nescrise ale invitațiilor la o reuniune este posibilitatea de a aduce un însoțitor. Fie că fac parte dintr-un cuplu sau nu, oamenii se simt mult mai în largul lor atunci când vin însoțiți. Uneori, acest aspect poate conta mai mult decât ne-am putea imagina, întrucât persoanele cu dificultăți de consum, ce se află în recuperare, pot trece mai ușor peste aceste clipe grele, de cumpănă, reușind să ajungă la o normalitate cunoscută de noi, toți, mult mai ușor. Singurătatea își spune cuvântul în astfel de cazuri, întrucât mulți dintre cei ce dezvoltă adicții fie se izolează, fie sunt părăsiți de cei dragi. Așadar, înainte de a arăta cu degetul ori de a exclude un invitat (din varii motive), poate ar fi mai înțelept să-l includem în cercul nostru și să-i oferim posibilitatea de a fi el însuși, alături de o altă persoană de încredere, semnificativă în viața sa, 

℗PUBLICITATE



Diversitatea implică creativitate și imaginație, dar structura oferă siguranță

În calitate de gazde, putem fi permisivi sau mai puțin permisivi cu invitații pe care îi avem. Putem merge pe principiul „casa mea este și casa ta“, astfel fiecare poate face ceea ce vrea, sau putem impune limite pe care să le comunicăm încă de la început, pentru un bun mers al lucrurilor.

Un aspect necesar de specificat este însuși consumul de alcool, de care ar fi bine să ținem cont, în funcție de oaspeții pe care îi avem, dar și de scopul acelei petreceri. Ceea ce ne recomandă specialiștii este să avem în meniu și băuturi non-alcoolice (precum sifon sau sucuri aromate), să nu aibă întâlnirea drept laitmotiv consumarea alcoolului. Și accentul să se pună mai cu seamă pe calitatea interacțiunilor și nu pe consumul de alcool sau de mâncare. Reuniunile de acest fel sunt momente în care celebrăm relațiile, viața și prezența altor oameni în viața noastră, drept urmare nu avem nevoie să ne anesteziem cu ceea băgăm în gură.

Petrecerile tematice pot fi extrem de interesante 

Un truism simplu spune că la o astfel de reuniune, consumul de alcool ar ajuta la destinderea atmosferei, însă specialiștii ne recomandă să nu apelăm la asemenea obiceiuri, cu atât mai mult atunci când cunoaștem faptul că anumiți invitați se confruntă cu probleme legate de adicții. 

Prin urmare, putem găsi fie o tematică în care să nu se pună accent pe consum, fie specificăm tuturor oaspeților faptul că la petrecere nu se găsesc băuturi alcoolice (în așa manieră, încât să existe o transparență în informații). Putem asigura, însă, o muzică cât mai potrivită, un spațiu special amenajat pentru dans, poze sau alte activități distractive (karaoke, despachetat de cadouri etc.). Petrecerile tematice pot părea sofisticate, dar în esență este nevoie doar de cineva cu imaginație, care să stârnească și creativitatea participanților, pentru ca acea petrecere să fie cu adevărat una memorabilă.

În concluzie, este important să nu uităm care este sensul acestor sărbători și să ne gândim mai mult la semenii noștri, la nevoile lor, dar și la ceea ce putem face pentru a le aduce un strop de bucurie în viață. Cu alte cuvinte, să fim conștienți de relațiile pe care le avem cu aceștia. Uneori, este nevoie doar să-i ascultăm și să le oferim timp, elemente ce nu costă, de fapt, nimic material, dar care cântăresc enorm, alteori au nevoie de suport și alinare. În fapt, sărbătorile nu înseamnă cadouri ce pot fi cuantificate material, ci umanitate, bunătate, întoarcere la nevoia noastră de a fi parte din ceva mai presus de noi.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0