Skip to content

Nu sunt o împătimită ori o cunoscătoare într-ale horoscopului (și nici nu mă erijez în a fi), dar invitata mea de astăzi la rubrica #CeNuVreauSăȘtieLumeaDespreMine, de pe paginadepsihologie.ro este un leu veritabil (din toate punctele de vedere). Se remarcă în mulțime prin acel je ne sais quoi, are o energie debordantă, un fizic de invidiat (la care lucrează zilnic), este carieristă convinsă, soție, mamă și, mai nou, Menocoach acreditat. Vorbește deschis despre viața de familie, despre imperfecțiunea sa perfectă, dar și despre maturizarea (firească) a corpului feminin, prin apariția menopauzei. Despre relațiile la distanță, despre educația sexuală pe care o face fiului său, dar și despre alte subiecte considerate (de societatea noastră) tabu, am discutat în rândurile de mai jos cu Ileana Badiu.

Când spui „fericire“, care sunt primele gânduri care-ți vin în minte?

Să dansez cu soțul meu, să-l îmbrățișez pe Sasha și să stau la un pahar de whisky cu prietenele mele bune, în timp ce ne bucurăm că ne-a mai ieșit un proiect mișto.

Obiceiul din copilărie la care nu ai vrut sau nu ai putut să renunți este…

Obiceiul de a pupa pisici direct în bot! Nici nu vreau, dar nici nu cred că pot renunța la a mă bucura maxim, atunci când smotocesc o pisică!

Lumea spune despre tine că ești o apariție „exotică“. Tu cum te vezi, privind din interior?

Eu nu mă văd chiar exotică, eu știu despre mine, mai ales pornind din interior că sunt un om extrem de cald, de săritor și de profund, și mai știu că am niște principii atât de solide încât sunt un om pe care alții se pot baza 100%.

© Ileana Badiu

Care este părerea ta despre relațiile la distanță? Crezi că ele mai sunt 100% trainice, în zilele noastre?

Cred că distanța nu constituie niciun impediment în fața sentimentelor profunde (fie ele de iubire, de prietenie sau profesionale).

Cât despre cazul nostru… unsprezece ani de iubire la distanță (dintre care șase ani am fost căsătoriți și cinci ani jumătate am fost părinți), iar povestea nu numai că a rezistat, ba mai mult, relația noastră așa s-a și consolidat; este o dovadă clară că distanța nu constituie un impediment.

Cum rezolvați conflictele, inerente, ivite în cuplu?

Depinde de conflicte, depinde de cine le provoacă primul. [râde] În general, conflictele se pot rezolva numai comunicând și cedând, ca lucrurile să intre în normal. De asemenea, a-ți cere iertare ajută, de cele mai multe ori, ca un conflict să poată fi rezolvat.

Cât de mult contează sexul într-o relație longevivă și cum crezi că poate fi păstrat „focul“ relației?

Sexul contează enorm într-o relație de lungă durată. Pentru mine, longevitatea unui cuplu depinde de doi factori pe care relația se sprijină (ca pe picioarele unui pod trainic): comunicarea fluidă și sexul pasional.

Cum asiguri educația sexuală fiului tău, Sasha?

℗PUBLICITATE



Ca norocul în 2024, viața sexuală pentru un adolescent nu mai are necunoscute, din punct de vedere teoretic: la școală există programe de educație sanitară la începerea gimnaziului (care îi lămurește cu toate detaliile pe care au nevoie să le știe, apoi la școală la Sasha există și consilier psihologic care-i îndrumă) și, nu în ultimul rând, noi suntem părinți deschiși la minte și prieteni cu copilul nostru, și i-am răspuns oricărei întrebări pe care a avut-o despre sex.

Menopauza este, încă, un subiect tabu. Ce sfaturi ai pentru bărbații ale căror partenere traversează această perioadă?

Menopauza începe, zic eu timid, să nu mai fie considerat un subiect tabu, și una din cele mai mari satisfacții pe care le am în legătură cu toată munca mea de normalizare a menopauzei vine de la mesajele primite de la bărbații care îmi mulțumesc că îi ajut să înțeleagă prin ce trece partenera lor, pentru a o putea susține. Din experiența mea de lucru cu femei, dar și cu cupluri în această perioadă, observ că bărbații nu au ei înșiși o problemă de percepție negativă a menopauzei, ci acest lucru vine, mai degrabă, dinspre femei, din cauza multiplelor lor convingeri limitative cum că menopauza le face mai puțin femei. Așa că sfatul meu este unul simplu: să-și reasigure partenera că este iubită și percepută de ei ca fiind, în continuare, femeia pe care și-o doresc alături, și să o încurajeze să meargă la medici care tratează menopauza, pentru a găsi soluții pentru majoritatea simptomele care netratate, le pot schimba calitatea vieții.

Cum te-a ajutat sportul în viață?

Sportul m-a ajutat în viață, în general, dar la menopauză, sportul nu mai este o opțiune, este o obligație dacă vrem să ne menținem sănătoase, tonice și fit (sportul și mișcarea contribuie psihic, dar mai ales, fizic pentru creșterea masei musculare, creșterea densiometriei osoase, păstrarea echilibrului, a mobilității, accelerarea metabolică… să mai continui? [râde]

Cum arată ultimul gest romantic făcut pentru soțul tău (altul decât de aniversare)?

L-am „răpit“ pentru câteva ore din tumultul cotidian și l-am dus la un spa să facă un masaj excepțional, întrucât știu cât este de obosit și de tensionat.

© Ileana Badiu

Care este relația ta cu banii? („Love, hate, complicated“)

Love. Îmi plac banii, nu numai să-i cheltui, dar, mai ales, să-i fac.

Când nu merg prea bine lucrurile în plan profesional, cum faci față incertitudinii și îngrijorărilor?

Ca multă altă lume, intrând în panică, în prima fază. La mine, asemenea momente sunt destul de dese, deoarece lucrez într-un domeniu în care nu prea există certitudini. Garanțiile vin doar din faptul că ceea ce facem noi (aka comunicare, strategii de marketing) aduc și rezultate, iar acestea din urmă nu depind doar de ce știm noi să facem.

M-am rodat între timp, deoarece am aproape treizeci de ani de carieră și am învățat să mă liniștesc și să îmi canalizez energia înspre a găsi soluții, atunci când simt că lucrurile pot deveni incerte.

Dacă de mâine ai fi nevoită să schimbi parcursul profesional, ce meserie ai alege?

Aproape că îmi și schimb complet parcursul profesional, acum la cincizeci de ani. Cine ar fi crezut că, pe mine, propria menopauză mă forțează să mă reinventez complet, îmbinând expertiza mea de comunicare, cu dorința de a ghida femeile care se află în perimenopauză și menopauză. În afara faptului că sunt Menocoach acreditat, din toamnă urmează să lansez două proiecte de sănătate a căror membru co-fondator sunt.

Ce este cel mai greu pentru tine: să spui ceea ce simți sau să îți temperezi modul în care o spui?

Ador întrebarea aceasta! [râde] Nu îmi este niciodată greu să spun ceea ce simt, am uneori probleme în a-mi tempera entuziasmul de a spune exact ceea ce simt ori gândesc direct și, uneori, abrupt. Lucrez la asta, pentru că știu că nu toată lumea este pregătită de efervescența sentimentelor mele.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0