Skip to content

Știai că creierul tău nu face diferența între lucrurile care se întâmplă în imaginația ta și cele care se întâmplă în viața reală? Se pare că atunci când ne imaginăm anumite scenarii, creierul încearcă să simuleze răspunsurile care ar apărea dacă aceste situații s-ar întâmpla cu adevărat. Acesta este același proces neuronal care ne permite să fim empatici, să ne punem în locul altcuiva și să înțelegem stările mentale ale altei persoane. Se pare, deci, că putem folosi acest proces și pentru a ne înțelege mai bine pe noi înșine.

Imaginația ne-a schimbat viața. Tot ceea ce există în jurul nostru, creat și gândit de om, s-a născut mai întâi în mintea cuiva. Gândiți-vă cum ar fi arătat lumea și viața noastră fără imaginație: un Pământ plat și fără culoare!

Mai mult, imaginația este unul dintre cele mai importante instrumente de vindecare și transformare pe care le avem. Pentru că, da, creierul nu face diferența între realitate și imaginație!

Ce spune neuroștiința despre imaginație

Pentru a putea fi creativi în domenii precum muzica, arta vizuală sau matematica, cercetătorii spun că avem nevoie de un „spațiu de lucru mental“. Se crede că acest spațiu de lucru mental simulează realitatea, iar zonele creierului care se ocupă de percepțiile senzoriale sunt, probabil, implicate în a ne ajuta să ne imaginăm noi posibilități inovatoare. Rețeaua frontoparietală este considerată a fi nucleul spațiului de lucru mental, pe baza rezultatelor imagistică prin rezonanță magnetică funcțională, fMRI − (Schlegel et al, 2013).

Când creierul nu este implicat activ în gândire sau în îndeplinirea unei sarcini, e considerat a fi într-o stare de repaus, pe care neurologii au numit-o „rețeaua implicită“.

Echilibrul delicat dintre diferitele regiuni ale creierului creează baza pentru imaginația noastră. Când mintea nu este implicată activ într-o anumită sarcină, rețeaua implicită preia controlul. Acest mod este activ atunci când ne amintim trecutul și ne imaginăm viitorul. Când ne gândim la scenarii din viața noastră, încercăm să ne proiectăm în situație și să ne imaginăm posibilitățile (Buckner, Carroll, 2007).

℗PUBLICITATE



Când suntem pe cont propriu, putem da naștere unor scenarii viitoare pentru a prezice cum am gândi, simți și răspunde dacă ne-am întâlni cu adevărat cu ele, în viața reală. Și făcând acest lucru, experimentăm gânduri și emoții similare cu cele care ar apărea dacă situațiile ni s-ar întâmpla cu adevărat. Acest proces poate fi extrem de benefic în încercarea de a alunga, minimiza stresul − imaginându-ne toate lucrurile pozitive care ni s-ar putea întâmpla în viitor.

Într-un studiu, participanții au folosit această tehnică timp de 14 zile la rând, imaginându-și patru lucruri pozitive care li s-ar putea întâmpla, de fapt, a doua zi, ca de exemplu: să mănânce o masă gustoasă sau să se angajeze la un loc de muncă mai bun. La sfârșitul studiului, acest grup a înregistrat o creștere a nivelului de fericire, în timp ce grupurile care și-au imaginat evenimente viitoare negative sau de rutină, nu au înregistrat nicio schimbare.

Când îți imaginezi că șeful tău te laudă, în sfârșit, pentru ceva ce ai făcut bine sau îți imaginezi că vei obține promovarea la care ai tot sperat, în esență, îi spui creierului tău să acționeze ca și cum acele lucruri se vor întâmpla. Dintr-o dată, creezi emoții pozitive și te comporți ca atare. Creierul, pentru că nu face diferența între imaginație și realitate, eliberează hormonii care te fac să te simți ca și cum deja ai trăit sau experimentat acea promovare.

Folosește imaginația în favoarea ta!

Un exercițiu pe care îl poți face zi de zi este de a te trezi dimineața și de a încerca să-ți imaginezi că ziua în curs va fi o zi minunată. Gândește-te la lucrurile care îți aduc ție bucurie sau pe care ți le dorești și imaginează-ți că toate devin reale, chiar se întâmplă. Începând ziua cu o mentalitate pozitivă, în primul rând, comanda pe care o dai creierului este că acele lucruri s-au întâmplat deja. Așa că se vor elibera în corp acele substanțe ce te vor face să te simți ca și cum ziua ta este minunată. Deci, îți transformi ziua într-una minunată, doar imaginându-ți că este minunată! Nu e… minunat?

Dacă, totuși, ziua ta nu ia o direcție plăcută, dă-ți voie să iei o pauză. Oprește-te, respiră adânc și permite-ți doar să visezi. Imaginează-ți o vacanță în locul în care îți dorești enorm să ajungi sau în care ți-a plăcut foarte mult și imaginează-te acolo. Relaxează-te și implică-ți toate simțurile: simte aromele din acel loc, briza, ascultă zgomotele din jur. Fii acolo! Pentru că, astfel, creierul tău va fi acolo! Iar când vei deschide ochii, vei fi eliberat deja în corp acele substanțe responsabile de starea ta de bine. Nu-i așa că e simplu să îți „păcălești“ creierul cu imaginația?

Iar seara, înainte de culcare, fii recunoscător pentru câteva aspecte din ziua care tocmai a trecut și dă-ți voie să speri că cea de mâine va fi mai bună. Imaginează-ți cum ar arăta ziua perfectă pentru tine și visează la ea, antrenându-ți creierul să se încarce cu energii plăcute pentru o nouă zi, peste noapte!

Bianca Poptean este mamă a doi copii minunați, Teo și Mihai, fără de care n-ar fi înțeles ce înseamnă dragostea necondiționată! Dar este și: psiholog clinician, psihoterapeută în formare în Psihoterapie integrativă, fondatoare a Institutului de Neuroștiințe Comportamentale și creatoare a programului YourLove Academy.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0