Skip to content

După mai bine de un deceniu de practică terapeutică cu familiile și cuplurile din România, sunt convins că nu putem cultiva o relație interumană, fără să mai și greșim. Însă fundamentul relațiilor sănătoase constă în curajul de a repara rupturile psihologice și emoționale ce apar pe parcurs. Iar singurul proces prin care acest miracol devine posibil este iertarea. Despre acest miracol este vorba în relații: despre bunăvoință, iertare și recunoștință.

Unul dintre cele mai valoroase daruri pe care le putem oferi celor dragi sufletului nostru este să ne recunoaștem propriile greșeli, admițând astfel că suntem imperfecți, dar plini de umanitate față de sine și ceilalți. Imaginați-vă un copil care crește auzind de la părinții lui, atunci când e cazul: „Am greșit!” sau „Îmi pare rău!” Ceea ce învață copilul de aici este, probabil, una dintre cele mai importante lecții de viață: să recunoască și să admită când greșește și, totuși, să fie în regulă, să-și păstreze sentimentul de apartenență și respectul intact. Acest obicei relațional nu doar că întărește iertarea de sine, ci ne menține și prețuirea de sine.

De asemenea, spunând cu sinceritate și asumare partenerului – „Îmi pare atât de rău!” – exprimând regretul, facem un dar extraordinar, atât celuilalt, cât și nouă înșine și mai ales relației care ne leagă. Vă puteți imagina cum s-ar simți copilul invizibil din partenerul vostru – auzind ceea ce, probabil, niciodată nu a auzit în copilărie?

℗PUBLICITATE



Cu cât ne impregnăm mai mult relațiile cu o dreaptă evaluare, asumarea greșelilor și vulnerabilitatea de-a repara ce s-a stricat, cu cât aducem mai multă recunoștință și prezență conștientă în cuiburile noastre interpersonale, cu atât mai profundă și mai împlinită va fi viața noastră împreună.

Noi am făcut primul pas: am tradus și am publicat pentru tine și relațiile tale cea mai apreciată carte despre psihologia iertării. Acum este timpul să faci tu următorul pas: citește cartea și apoi îndrăznește să ceri și să oferi iertarea!

Un an plin de iertare să avem!

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0