Skip to content

Sărbătorile sunt un bun prilej de reuniune în familie, dar pot reprezenta și un moment de cotitură pentru cei care sunt singuri. Singurătatea este un termen ce ne dă fiori. Pentru că nimeni nu și-o dorește, pentru că este asemănată durerii, de cele mai multe ori. Însă am vrut să explorez, mai în amănunt, acest subiect al clipelor petrecute cu noi înșine, mai presus de cele cu familia de origine, ori cu familia extinsă, așa că am apelat la ajutorul psihoterapeutului integrativ Sabina Strugariu, pentru mai multe explicații psihologice.

Potrivit acesteia, „există, momente de-a lungul vieții în care cea mai apropiată relație a noastră este cea cu noi înșine. Unii ar putea numi acest spațiu singurătate, eu mă gândesc la el în termeni de relație primordială și, dacă e adevărat că pentru a da calitate vieții noastre e nevoie să avem relații de calitate, de ce nu am privi momentele în care relațiile cu exteriorul se estompează drept o oportunitate de a aduce plusvaloare, energie și atenție relației cu propria persoană? Nu în termeni de alienare față de lumea de afară, ci în ideea de autocunoaștere, introspecție, (re)descoperire și calibrare a resurselor, limitelor, așteptărilor?“

Mergând pe același filon al mult temutei singurătăți, psihoterapeuta preocupată de starea noastră de bine din punct de vedere emoțional și relațional completează că: „Există o infinitate de motive pentru care, la un moment dat, putem ajunge să ne simțim sau să fim singuri, însă perioada sărbătorilor este mereu cea mai dificil de traversat, întrucât familia și relațiile cu ceilalți primesc rolul principal și pare că, pentru câteva zile, toată lumea joacă în acest film de Crăciun. Uităm, însă, că nu toate filmele de Crăciun sunt la fel și nu toate familiile sunt ca-n pozele din album.“ Ceea ce susține psihologa este că adesea, din frica de a rămâne singuri cu noi înșine, ajungem să jucăm roluri care nu ni se potrivesc, în piese pe care nu le-am ales. Cel mai adesea, însă, doar cei care pot să se împrietenească cu ei înșiși și să petreacă timp cu ei în mod intenționat, activ și satisfăcător pot să se bucure de prezența celorlalți, fără compromisuri extreme.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Nici Crăciunul în familie nu este mereu un vis frumos

Așa cum precizam anterior, ziua de Crăciun este una cu o încărcătură aparte, în care oamenii se adună în jurul mesei și se bucură de ceea ce au, împart cadouri și sunt recunoscători pentru momentul prezent. Însă majoritatea dintre noi avem tendința de a vedea jumătatea goală a paharului. Astfel, persoanele ce au familii găsesc nenumărate oportunități pentru a se certa (ajungând să prefere să stea singuri), în timp ce, de cealaltă parte, cei care sunt singuri și-ar dori o familie. Specialiștii în sănătatea emoțională ne sfătuiesc să practicăm recunoștința, învățând să ne bucurăm de momentul prezent și astfel preîntâmpinând anxietatea.

Iar acest lucru poate fi destul de facil de pus în practică, prin simpla notare a trei lucruri pentru care suntem recunoscători în acea zi. De exemplu, să privim mai mult spre ceea ce există în viața noastră, fără să ne autotraumatizăm din cauza a ceea ce încă nu există.

Totodată, este sănătos să facem lucruri productive pentru noi înșine, chiar și în zilele de sărbătoare. Spre exemplu, putem ieși la o plimbare, la o alergare lungă, putem participa la slujba de Crăciun sau putem fi alături de alte cunoștințe, ajutându-ne de tehnologie. În egală măsură, putem ieși din tiparele clasice de comportament în perioada aceasta, prin multe alte activități.

Când rămânem siguri din cauza anxietății sociale

Persoanele cu anxietate socială sunt cele ce refuză, instantaneu, orice invitație. Merită precizat că aceștia nu se simt bine după ce o fac și se afundă tot mai mult în singurătate. De aceea este necesar să fim atenți atunci când discutăm cu interlocutorii noștri, întrucât este posibil ca ei să își dorească să fim împreună, dar să decline propunerile noastre, fără să o facă voit. Psihologii ne îndeamnă să ne mutăm focusul și asupra celor din jurul nostru și să-i ajutăm emoțional să traverseze clipele mai provocatoare, recurgând de exemplu la voluntariat.

Când ne gândim la singurătatea de sărbători, adesea o asociem cu bătrânețea, însă realitatea ne arată că foarte mulți tineri se regăsesc în acest scenariu, chiar dacă puțini recunosc acest lucru. Astfel că un alt instrument pe care îl putem folosi în combaterea singurătății este voluntariatul. Nimic pe lumea aceasta nu este mai frumos decât exprimarea generozității, sub orice formă. Fie că vorbim de o vizită la un cămin de bătrâni, sau chiar la vecini ce locuiesc singuri și cu care avem o relație apropiată, fie că alegem să oferim mici bucurii pacienților internați în spitale sau pur și simplu ajutăm pe cineva neputincios, aceste gesturi de omenie ne pot aduce multă satisfacție și împlinire.

℗PUBLICITATE



Totodată, putem observa că, prin practicarea generozității, putem ieși din zona de confort și astfel reducem tendința de a evita situațiile sociale.

Planificarea viitoarelor sărbători

Atunci când simțim, acut, singurătatea, căutăm căi să ieșim din ea. Astfel, ne promitem că următoarele sărbători, spre exemplu, ne vor găsi într-un scenariu diferit, poate idilic, așa cum ni-l proiectăm. Iar această strategie pare să fie una câștigătoare, întrucât existența speranței și a unui viitor mai luminos reprezintă dorința intrinsecă de a ne bucura de ceea ce ne va rezerva viața, dar și pașii pe care îi facem pentru a ne atinge visurile.

Cu toate acestea, este la fel de sănătos să cerem ajutorul, atunci când simțim că nu putem face față cotidianului. Rușinea și stigmatizarea nu își loc în acest registru; de aceea, dacă nu putem verbaliza nevoile și provocările cu care ne confruntăm, putem apela la ajutorul unui specialist, ori la un prieten căruia să ne destăinuim.

Sărbătorile nu înseamnă doar cadouri, luminițe, zâmbete largi, supraconsum și cumpărături compulsive. Privindu-le din acest punct (cum ne sunt livrate de societate, de marketingul subliminal și de rețelele sociale), ar fi indicat să înțelegem de unde pornesc nenumăratele momente cu potențial de trigger (fie că ne referim la familia de origine, la cheltuielile suplimentare, pe care nu ni le permitem, la singurătatea pe care o retrăim etc.). Dincolo de agitația de dinaintea sărbătorilor, este eminamente necesar să ne reamintim că în aceste zile de respiro noi înșine suntem cei mai importanți din viețile noastre. Așadar, ar fi sănătos să ne ascultăm nevoile, să punem frână criticului intern și să setăm limite celor din jurul nostru.

Viața se trăiește aici și acum și nicio zi nu se aseamănă cu cealaltă, așa cum nicio sărbătoare nu este trasă la indigo an de an. Poate că acum, mai mult ca niciodată, este timpul să normalizăm ideea de sărbătoare, în care doar ne bucurăm de însemnătatea ei, fără alte dantele și brizbrizuri.

Personal, nu sunt o mare împătimită a sărbătorilor, iar asta pentru că în jurul lor, în ultimii ani, s-au petrecut tot soiul de evenimente dificile care mi-au rămas întipărite în minte; drept urmare, asocierea este inevitabilă. Cu toate acestea, cred că această vrajă a lor merită valorificată și împărtășită atât celor din jur, cât mai ales nouă înșine. Nu este ușor să stăm cu noi înșine și nici să le radiografiem, dar atunci când suntem pregătiți să o facem, cu siguranță vom înțelege ce resorturi infinite zac în noi, chiar și atunci când credem că suntem pe marginea prăpastiei. Este important să facem un pas înspre noi și să privim din altă optică.

Totodată, Sabina Strugariu ne reamintește că „am putea face din singurătate spațiul de întâlnire cu noi, adică să ne dăm voie să stăm cu ce este, așa cum am sta cu cel mai bun prieten: cu suferința sau cu fericirea sa, cu tăcerea sau cu umorul său, cu îndoielile și hotărârile sale, cu pasiunile sau rătăcirile sale, cu dorul sau dezamăgirile sale. Nu este ușor să (ne) fim prieteni buni, însă merită să ne facem acest cadou de Crăciun: ce ai face cu tine și pentru tine dacă ți-ai fi cel mai bun prieten și ai avea ocazia să petreci timp de calitate cu tine?“

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0