Skip to content

Spunem adesea despre copiii care au trecut prin adversități timpurii că sunt rezilienți dacă nu au dezvoltat tulburări psihice în perioada imediat următoare. Dar oare sunt ei la fel de rezilienți și atunci când ajung adulți?

Un studiu recent ale cărui rezultate au fost publicate în The American Journal of Psychiatry aduce o perspectivă nouă și pe alocuri surprinzătoare asupra subiectului. Știm deja că experiențele traumatice pot predispune indivizii la dezvoltarea unor tulburări psihice, însă această cercetare aduce mai multă claritate asupra subiectului.

Obiectivul studiului a fost să urmărească acești copii rezilienți în perioada adultă și să identifice care este starea lor de sănătate mintală, dacă consumă substanțe și cum reușesc să funcționeze în viața de zi cu zi. Astfel, dintr-un studiu amplu realizat pe 1.420 de participanți, care au fost evaluați pentru tulburări psihice și expunere la adversități în perioada copilăriei și a adolescenței (între 9-16 ani), 1.266 au fost reevaluați și la vârsta adultă (25-30 de ani).

Rezultatele indică faptul că 75% dintre participanți au îndeplinit criteriile pentru o tulburare psihică sau au avut valori sub pragul clinic până la vârsta de 16 ani. Experiențele traumatice au fost asociate în mare măsură cu starea de sănătate mintală din copilărie. În cazul copiilor expuși la multiple adversități, aproximativ 12% din 650 nu aveau aceste probleme.

Exact acest grup a fost de interes în studiu, deoarece reprezintă partea rezilientă din eșantion. Cu toate acestea, în perioada în care au ajuns adulți, tocmai acești indivizi au prezentat un risc mai ridicat de a suferi din cauza anxietății și a depresiei. De asemenea, aceștia aveau o stare generală de sănătate mai precară și dificultăți de funcționare din punct de vedere financiar și educațional, în comparație cu cei expuși la mai puține adversități. Vestea bună este că aceștia nu prezentau și un risc ridicat de a suferi de tulburări cauzate de consumul de substanțe.

℗PUBLICITATE



Ce concluzii putem extrage de aici?

  • Reziliența în fața adversităților timpurii pare rară, ceea ce ne amintește încă o dată cât de vulnerabili sunt copiii.
  • Și copiii care par rezilienți sunt o populație la risc în momentul în care ajung la vârsta adultă.
  • Politicile de sănătate publică ar trebui să prioritizeze scăderea riscului expunerii copiilor la evenimente traumatice, în loc să se concentreze mai mult pe promovarea rezilienței. Am putea privi și acționa mai degrabă asupra cauzelor, în loc să așteptăm momentul în care e nevoie să tratăm efectele.

Așadar, poate e nevoie să modificăm felul în care privim reziliența. Chiar unul dintre autorii studiului pune accent pe faptul că acest concept ar trebui să reflecte realitatea. Este posibil ca majoritatea celor care au avut parte de multiple adversități în perioada copilăriei să se confrunte cu anumite probleme legate de sănătatea mintală la un moment dat în viață. Problematic este că ne așteptăm ca oamenii, mai ales copiii, să treacă fără nicio „zgâritetură“ prin ele, ceea ce nu e realist.

Surse:

  • Copeland, W. E., Halvorson-Phelan, J., McGinnis, E., & Shanahan, L. (2023). Adult mental health, substance use disorders, and functional outcomes of children resilient to early adversity. American Journal of Psychiatry, 180(12), 906-913.
  • med.uvm.edu

Citește și:

Vlad Denisa-Andreea este absolventă de Psihologie a Universității Transilvania din Brașov și masterandă în Psihologia sănătății din cadrul Universității București. Scrie din pasiune pentru știință și din dorința de a face studiile științifice cât mai accesibile, pentru a ne putea bucura împreună de descoperirile din psihologie prin care înțelegem mai bine ce se întâmplă cu noi, dar și cu cei de lângă noi.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0