fbpx
skip to Main Content

Un cadru didactic este mai mult decât o persoană care ne învață să scriem, să citim, să compunem, să desenăm, să numărăm etc. El are rolul său precis și, dincolo de calitățile vocaționale necesare pentru a putea profesa (înscrise în fișa postului), acesta pune suflet în tot ceea ce face și reușește să câștige inima copiilor într-un mod unic.

Nu de puține ori, ne amintim de educatorii și învățătorii cu care am intrat în contact și pe care am ajuns să-i iubim pentru bunătatea, candoarea, răbdarea și dragostea pe care ne-o arătau atunci când eram la început de drum. Perioada izolării le-a știrbit copiilor, dar și cadrelor didactice deopotrivă, această legătură fizică, însă nu și pe cea emoțională. Aceștia au început să se vadă cu ajutorul aplicațiilor online, profesorii au fost nevoiți să-și adapteze stilurile de predare, precum și obiceiurile. Logistic, lucrurile s-au aliniat în mare parte, însă dorul de elevi poate fi destul de greu alinat, mai ales când ajungi să-ți fie drag de ei, să te bucuri de tenacitatea și vitalitatea lor zi de zi.

În această situație s-a aflat și Ingeborg Meinster-Van der Duin, o profesoară de la școală primară „Dr. H. Bavinck“ din Haarlem (Olanda), care, de dragul și dorul copiilor, le-a croșetat păpuși în miniatură, reprezentând fiecare dintre cei 23 de elevi din clasa ei. Ideea aceasta i-a încolțit după ce a văzut lucruri similare pe Pinterest.

Astfel că dna. Ingeborg a început să le creeze după chipul, asemănarea și preferințele fiecărui elev, incluzând chiar și detaliile fizice distincte ale acestora. Dimensiunile acestora erau de aproximativ 10 centimetri, iar durata medie de confecționare a fiecăreia a durat 3-4 ore. Atenția la detalii a făcut ca fiecare păpușă să poate fi ușor recognoscibilă. Astfel, elevii au reușit fără probleme să se recunoască unii pe alții. Iar atunci când aceștia au revenit, pe rând, la școală, pentru a-și recupera bunurile pe care le lăsaseră înainte de izbucnirea pandemiei, dna Ingeborg i-a înmânat fiecăruia păpușa proprie, copiii declarându-se extrem de încântați de cadoul primit.

℗PUBLICITATELucrurile aparent mărunte sunt cele care fac diferența și lasă în suflet amintiri de neuitat. Este important ca atenția copiilor să fie captată prin diverse modalități, dar, indiferent de metoda aleasă, este necesar și suficient ca profesorii și educatorii să pună suflet – pentru că cei mici sunt cei mai buni detectori de afecțiune. Este, în egală măsură, înțelept ca între cadrele didactice și părinți să se formeze o echipă, în așa fel încât copiii să nu simtă că sunt arbitrați (atunci când nu știu cum să reacționeze în diverse situații), ci să fie antrenați prin bunătate și compasiune, cu precădere în această perioadă, în care părinții sunt implicați, suplimentar, în educația online a copiilor lor. 

Merită interiorizată și repetată ideea că educația nu se realizează prin coerciție, ci prin transmiterea informațiilor cu blândețe și răbdare. Acum, mai mult ca oricând, este important să înțelegem că nu putem excela în toate domeniile simultan, dar acest lucru nu exclude ideea de a absorbi noțiuni care să ne ajute pe parcursul vieții. Rolul cadrului didactic este acela de a identifica înclinațiile fiecărui elev și de a-i îndruma pașii cu blândețe și curaj, într-acolo unde îndeletnicirile, curiozitatea și dorința îl fac pe copil să se simtă fericit și împlinit. În definitiv, acestea sunt elementele necesare și suficiente de care avem nevoie pentru a simți că facem ceea ce ne place.

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Back To Top
Caută