Acesta este un articol care doar pare destinat exclusiv femeilor. De fapt, atunci când vorbim despre prevenirea cancerului de sân, bărbații au și ei un rol important. O să înțelegi imediat de ce. Am ales acest subiect nu doar pentru că la nivel global este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, sau că, din păcate, în România, în anul 2020, 4.000 de femei au pierdut lupta cu cancerul mamar, ci mai ales pentru că este o problemă de sănătate care, depistată în primele stadii de evoluție, are șanse mari de vindecare. Foarte mari. De peste 90%, dar pentru asta este nevoie să ai grijă de sânii tăi și să mergi periodic la medic.
Ca tema să fie cât mai pe înțelesul tuturor, am stat de vorbă cu doctorul Isabela Botea, medic ecografist cu o experiență de doisprezece ani în imagistica sânului.
Autopalparea sânilor, un gest firesc
Poți începe să fii mai atentă la sânii tăi printr-un gest simplu, lunar, care îți promit că durează doar cinci minute: autoexaminarea lor. Este atât de ușor să faci asta. Poate la început o să ți se pară ciudat, dar apoi o să devină din ce în ce mai firesc.
Cum faci autopalparea? „Se face între a șaptea și a paisprezecea zi a menstruației, la duș, eventual. De multe ori, CEI MAI BUNI CLINICIENI sunt soții și partenerii. Noi avem cazuri de tumori descoperite de partenerii pacientelor“, spune dr. Botea.
Indiferent că faci autopalparea la duș sau în fața oglinzii, este bine să ții cont de câteva lucruri: fii atentă la forma sânilor, la aspectul pielii lor și la cum arată mameloanele. Apoi, ridică mâna deasupra capului și, cu ajutorul degetelor, palpează fiecare sân cu mișcări circulare – în sensul acelor de ceasornic, mișcări orizontale sau mișcări verticale, cât să acoperi fiecare centimetru de sân. La final, palpează zona axilei și verifică mameloanele. De asemenea, fii atentă la orice scurgere a lor și la orice modificare apare la aspectul pielii sânilor.
Autopalparea sânilor are un rol important, dar limitat
Este foarte important să știi că autopalparea nu elimină controalele la medicul ecografist senolog. Asta pentru că poate fi o tumoră de patru milimetri, care nu se va simți niciodată la palpare. De aceea, doctorul Isabela Botea recomandă investigațiile imagistice. Mai exact, ecografia și mamografia.
- Ecografia mamară trebuie făcută în fiecare an. „Nu există o anumită vârstă pentru asta. Ecografia mamară se face, în mod normal, regulat. O dată pe an. E ca atunci când îți faci check-upul, adică analizele clasice anuale. Așa procedăm și cu ecografia“, spune medicul.
- Mamografia se face după vârsta de 40 de ani, o dată la doi ani. Sigur că sunt cazuri speciale, în care medicul recomandă ecografia la șase luni sau mamografia la un an.
Despre mituri
În cazul mamografiei, este bine să lămurim câteva aspecte, spune medicul. Din păcate, încă circulă o mulțime de mituri care sperie foarte tare femeile. De exemplu, nu orice tumoră depistată de medic este cancer. Sau, un alt mit, multe femei se tem de durere. Este adevărat că există un mic disconfort, dar hai să punem în balanță beneficiile investigației și, până la urmă, fiecare dintre noi are un grad de suportabilitate al durerii diferit. Însă mai frecvent decât acestea două este mitul cu iradierea. Aici este, ce-i drept, o doză de adevăr, dar cantitatea de radiații este nesemnificativă și ne explică imediat doctorul Botea:
„O mamografie cu tomosinteză iradiază în măsurătoare clară 0,38 mSv (millisievert), adică un zbor de aproximativ 6-7 ore cu avionul. Cam aceasta este doza. Și noi o facem la 2 ani. Atenție. Încasăm din radiația cosmică, din simplul fapt că trăim pe această planetă, 2 mSv pe an. Apoi, mai încasăm 1 mSv din mâncare. Deci nu trebuie să ne fie teamă de radiațiile mamografiei.“
România nu are un program de screening național, ca alte state
Din păcate, în România, numărul mare de cazuri de cancer de sân se poate explica și prin lipsa unui program național de screening, așa cum au alte state. „Printre pionerii acestui program de prevenție se află Olanda și Suedia. Recent, am fost la un curs de mamografii de screening în Olanda și m-au impresionat. Fac prevenție de 30 de ani sau chiar 40 de ani. La 40 de ani, printr-o scrisoare, prin medicul de familie, femeia este invitată la centrul de mamografie de screening de care aparține. Sunt centre regionale. Dacă este într-o zonă izolată, există caravane mobile care vin cu ecograful, cu mamograful în zona respectivă. Programul e unic din punct de vedere informatic. Totul este standardizat, astfel că nu are cum să scape ceva. Totul merge perfect. Noi am avut două părți: una practică și alta teoretică. Citeam și 100 de mamografii pe zi. Aveau o bază de date și un sistem de date incredibil. Mă gândeam cât de ușor ar fi doar să copiem. Să facem un contract cu ei să cumpărăm softurile. Sunt chestii atât de simple și atât de eficiente, pe care noi nu le facem“, mai spune doctorul.
Până să ajungem acolo, rămâne responsabilitatea ta și a mea să ne purtăm de grijă.
Dacă ai ajuns până la finalul articolului, îți mulțumesc că l-ai citit și sper să te programezi la ecografie sau mamografie, iar dacă ești bărbat, încurajează-ți femeia dragă, fie ea soție, iubită, prietenă, mamă, soră sau fiică, să meargă la control. Și să învețe să își cunoască corpul. Doar așa poate afla că este bine.