fbpx
skip to Main Content

1. Sărbătorile, pentru a fi fericite, nu trebuie să fie perfecte! Este OK să ne fie greu. Când facem lucruri noi, renunțăm la cunoscut în favoarea necunoscutului, ceea ce este dificil. Dar mergem, vulnerabili și curajoși, mai departe! 

2. Fericirea se ascunde în spatele comportamentelor și al gesturilor simple, manifestate în mod conștient și constant. 

3. Uneori, e nevoie să ne pregătim sufletește pentru ceea ce urmează, să avem o rutină cât mai clară și să facem ceea ce decidem că facem. 

4. Nimeni nu trebuie să pretindă că este OK atunci când nu este. Poate fi util să vorbim încă de acum despre faptul că (anul acesta) nu vom fi cu toții în același loc de Crăciun.  

5. De sărbători, oamenii se și ceartă, însă cei maturi (din punct de vedere relațional) îndrăznesc să își exprime regretele, să repare și să se implice în cel puțin cinci comportamente pozitive. 

6. Anxietatea și neîndestularea vor face parte din categoria musafirilor nepoftiți, dar cu ajutorul exercițiilor de respirație conștientă și a celor de recunoștință putem face față cu bine momentelor grele. 

℗PUBLICITATE7. Finalul de an e despre retrospectiva momentelor pozitive, dar și a celor negative. Avem nevoie să construim povești cu sens despre cine suntem și ceea ce trăim. 

8. În toată grija și strădania de a le asigura confort relațional celorlalți este important să nu neglijăm nici propria persoană. Să folosim cuvinte blânde la adresa sufletului nostru, să fim conștienți de efortul pe care-l depunem și să ne reamintim că suntem „suficient de buni“. 

9. Cu toții avem mințile explodate și creierele obosite; iar somnul reprezintă cea mai bună strategie de recuperare și încărcare a bateriilor biopsihorelaționale.    

10. Crăciunul este despre generozitate, despre (re)nașterea încrederii și despre #PutereaRelațiilor; prin urmare, să creăm momente magice în care să colindăm împreună (chiar dacă ne despart sute sau mii de kilometri), să ne scoatem mințile din carantină, să purtăm conversații adevărate și să ne reamintim că iubirea din inima fiecăruia dintre noi este nelimitată. 

PS: Fizic suntem separați, sufletește suntem mai uniți decât am fost vreodată. 

Gáspár György

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Back To Top
Caută