Skip to content

„E ușor să găsești ocazii de a-ți înșela perechea legiuită, dar e incredibil de greu să mai repari relația după aceea. Mă gândesc adesea că, dacă oamenii ar ști dinainte cât de abrupt și dificil e urcușul înapoi spre inima celuilalt, nu ar mai ceda tentației de a călca strâmb. Iar asta le-ar dovedi că toată această cădere în ispită nu este un proces pe deplin rațional.“ Așa sună unul dintre gândurile transpuse în cuvintele lui John Gottman, autorul cărții Infidelitatea și expertul internațional nr. 1 în psihologia relațională.  

Infidelitatea este cea mai recentă publicație a psihologului și cercetătorului american, apărută la Editura Pagina de Psihologie. După cum reiese și din titlu, subiectul-cheie al cărții este zbuciumul psihologic și emoțional prin care trece un cuplu din momentul în care s-a aflat că sacralitatea loialității și a fidelității a fost încălcată. Acesta este și momentul fragil în care intră în scena vieții trădarea, acel sentiment care ne poate face să punem la îndoială întreaga noastră poveste relațională, veridicitatea iubirii și siguranța unui viitor împreună. 

Dar, contrar credințelor noastre superficiale, infidelitatea sexuală nu este singura formă de trădare care poate arunca în aer armonia unui cuplu și a unei familii. Potrivit autorului, pe lângă aventurile amoroase mai există încă cel puțin zece forme de infidelitate: (1) aventura emoțională sau intimitatea psihologică secretă, (2) devotamentul condiționat sau alegerea de a sta într-o relație până când va apărea cineva mai bun, (3) minciunile repetate, (4) alianța cu alte persoane împotriva partenerului de cuplu, (5) răceala emoțională sau absenteismul afectiv, (6) renunțarea la sex și intimitatea fizică, (7) o interacțiune lipsită de respect, (8) nedreptatea sau extragerea unor foloase pur personale, (9) egoismul sau centrarea exclusivă pe propria persoană, (10) promisiunile încălcate sau cuvintele fără valoare. 

Așa cum ne-a obișnuit deja autorul, care a mai publicat în limba română Viața în doi, când suntem trei, Căsnicia, pe roate sau pe butuci?, De la ceartă la dialog, și de această dată cartea conține atât date statistice, cât și o serie de recomandări despre cum putem vindeca trădarea și ce avem de făcut pentru a readuce încrederea în relația de cuplu. Sfaturile sunt cât se poate de clare, de concrete și, pe alocuri, de ferme; cu infidelitatea nu-i de joacă. Trădarea lasă multe mizerii psihologice și emoționale în urma sa, iar responsabilitatea partenerilor este aceea de a face ordine și curățenie cât de bine se poate, altfel nu va exista spațiu pentru încredere, speranță și iubire. 

Pe alocuri, cititorul ar putea avea impresia că se află, la propriu, în cabinetul psihoterapeutului John Gottman, beneficiind de expertiza unuia dintre cei mai străluciți clinicieni, iar acest lucru rezidă atât în teoria prezentată, cât și în chestionarele care, odată completate, ne pot ajuta să ne orientăm mai bine în propria viață și pe meleagurile anevoioase ale relației de cuplu. 

℗PUBLICITATEDintre toate instrumentele clarificatoare și dătătoare de insight, unul se diferențiază semnificativ de tot ce am mai citit până acum în cărțile de psihologie relațională: cel în care aflăm când a venit timpul să renunțăm la o relație sau, mai exact, când să ne facem bagajele…

Un alt domeniu al redobândirii încrederii, care beneficiază de mult spațiu pentru dialog, este cel al sexualității. Iar de această dată, dr. Gottman s-a întrecut pe sine, oferind explicații și recomandări așa cum nu am mai găsit în niciuna dintre scrierile sale. 

Lăsând vorba multă la o parte, sunteți pregătiți să aflați ce înseamnă să re(în)vii după o infidelitate?

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0