Skip to content

„Iubire, am o surpriză pentru tine: în octombrie plecăm într-un city break la Barcelona! Am achitat cu șase luni în avans, așa că am obținut o reducere de 50%! Îți dai seama?! O să plătim totul la jumătate de preț!“ Dacă de fapt ai plătit prețul întreg al excursiei, dar preferi să-l ascunzi de partenerul tău, pentru că știi că n-ar fi de acord, tocmai ai mințit, minciună care este sinonimă cu infidelitatea financiară. Unele dintre minciunile de acest gen sunt fără consecințe grave, dar alte trădări financiare aproape că pot distruge un cuplu.

Ce este infidelitatea financiară?

Vorbim de infidelitate financiară atunci când, într-un cuplu, unul dintre cei doi parteneri ascunde voluntar un fapt de natură financiară, anticipând că celălalt îl va dezaproba.

„Nu este vorba despre bani, ci de ceea ce reprezintă ei pentru cei implicați“, nuanțează psihologul francez François St Père, autorul cărții L’infidélité – Un traumatisme surmontable (Infidelitatea – O traumă care poate fi depășită). „Reprezentarea simbolică a banilor implică valori precum transparența, încrederea, sentimentul de protecție, siguranța. Dar atunci când aceste valori sunt invalidate, prin bani și comportamente asociate banilor, sunt generate emoții puternice“.

Infidelitatea financiară, o problemă mai frecventă decât ne-am putea imagina

Un sondaj realizat în ianuarie anul trecut de către US News & Report a arătat cât de răspândită este așa-numita „infidelitate financiară“. Aproximativ 30% dintre cuplurile chestionate de cercetători au descris minciuni de natură financiară pe care le-au trăit sau le-au spus în relația lor, cele mai des vehiculate fiind achizițiile secrete (31%), urmate de datorii trecute sub tăcere (28%) și ascunderea adevărului în privința veniturilor (23%). Acesta nu este în niciun caz un fenomen post-pandemic și nici nu este specific Statelor Unite. O cercetare similară, realizată în Marea Britanie în 2015 de Money Advice Service, a scos la iveală că una din cinci persoane și-a mințit partenerul în legătură cu câștigurile și una din patru a mințit în legătură cu datoriile acumulate.

Evident, nu toate minciunile de ordin financiar vehiculate într-o relație de cuplu sunt la fel de grave. A trece o cheltuială nouă drept una veche sau a pretinde că ai cumpărat ceva la reducere, deși ai plătit prețul întreg, s-au dovedit încălcări mai puțin serioase ale încrederii, după cum reiese dintr-un studiu realizat de University of Southern Mississippi, publicat în 2018. Conform acestui studiu, un adevăr falsificat într-o relație de cuplu este mai ușor tolerat decât o informație complet ascunsă. După ce au analizat mărturiile a peste patru sute de participanți, cercetătorii au concluzionat că, într-un cuplu, cele mai grave greșeli în materie de finanțe sunt:

  • ascunderea unui faliment;
  • pierderea banilor la jocuri de noroc, fără să spui asta partenerului de cuplu;
  • minciunile care acoperă datorii;
  • deținerea unui cont secret;
  • accesarea contului comun de economii, fără înștiințarea partenerului;
  • cheltuieli cu materiale pornografice;
  • ascunderea împrumuturilor, a creditelor și a cardurilor de credit;
  • obținerea unui bonus sau a unei măriri de salariu, fără a-i menționa asta partenerului. 

Înșelăciunea poate fi și o formă de control, unul dintre parteneri încercând să domine deciziile financiare în relație și ascunzând informații-cheie. Poate fi însă și o comunicare deficitară în legătură cu banii, alimentată de rușinea puternică a datoriilor sau a dependenței de jocuri de noroc sau de sex. Oricare dintre acestea este greu de dezvăluit partenerului de cuplu și niciuna nu e ieftină deloc.

De ce chestiunile financiare sunt atât de sensibile în unele cupluri?

Motivul pentru care infidelitatea financiară e atât de des întâlnită este pentru că banii sunt, în general, un subiect greu de discutat. Iar lucrurile devin și mai dificile atunci când considerăm că ne-am gestionat greșit banii sau că i-am folosit într-un mod pe care partenerul nostru ar putea să-l dezaprobe. Dar depășirea acestui tabu – din jurul discuțiilor despre bani – este esențială în relația de cuplu, pentru a supraviețui eventualelor consecințe sau pentru a le evita cu totul.

Modul în care cuplurile se raportează la finanțe și își gestionează banii s-a schimbat radical în ultimii 30-40 de ani. Acum oamenii nu se mai așază la masa din bucătărie și nu-și mai pun banii în plicuri, pe categorii de cheltuieli, cum am văzut că făceau părinții noștri. Noi avem la dispoziție aplicații bancare, facem achiziții online și cheltuim bani fără să ieșim din bucătărie, doar cu câteva click-uri – dar toate aceste instrumente și înlesniri ne fac mai vulnerabili în fața infidelității financiare, pentru că fondurile, comune sau nu, par invizibile, dacă nu de-a dreptul volatile.

În plus, dacă în anii 70-80, feministele militau pentru un cont bancar comun și împărțirea banilor în mod egal, pentru că majoritatea femeilor renunțau la serviciu atunci când aveau copii, devenind mame cu normă întreagă, în zilele noastre, aproape toate femeile lucrează și au propriul venit. Mai mult, partenerii au conturi bancare separate, în care-și încasează banii, unii au mai multe surse de venituri, uneori chiar și două job-uri. Prin urmare, există mai multă autonomie în ceea ce privește banii, dar și mai multe oportunități de a eluda contribuțiile echitabile la bugetul comun.

Pentru că, în zilele noastre, multe cupluri se bazează pe principiul contribuției egale sau echitabile la acest buget. Deși principiul sună destul de simplu în teorie, în absența unei educații relaționale și financiare, devine destul de greu de implementat. Întrucât implementarea lui implică, în primul rând, transparență și comunicare, iar intersecția dintre bani și sentimente este, de cele mai multe ori, una intensă, controversată și cu limite destul de neclare.

Multe lucruri pot fi trecute pe lista de cauze ale cheltuielilor secrete sau impulsive într-un cuplu: poate fi un act de sfidare, de autoafirmare, afișare, nesiguranță sau răzbunare. De cele mai multe ori, nici măcar nu este vorba despre bani, ci de ceea ce simbolizează ei și de teama de a depinde unul de celălalt. Siguranța într-un cuplu este un concept destul de greu de definit, cu înțelesuri diferite pentru fiecare individ, dar care se simte foarte real atunci când lipsește – așa că oamenii îl atașează de bani și pun semnul egalității între cele două. Măcar banii îi putem număra – astfel ajungem să ne dorim să câștigăm din ce în ce mai mult, în ideea unei cifre magice: într-o zi voi avea această sumă și atunci voi fi… în siguranță.

℗PUBLICITATE



Ce-ai al tău e și al meu, ce-i al meu e doar al meu

De multe ori, infidelitatea financiară și amploarea acesteia nu sunt descoperite până la divorț sau separare, moment în care partenerii trebuie să-și dezvăluie unul altuia atât cheltuielile, cât și economiile. Mulți nu-și dau seama că acest lucru nu este negociabil și că secretul în oricare direcție – ascunderea câștigurilor, crearea unui cont de economii cu intenția de separare – este un demers riscant, pentru că va ieși oricum la iveală în cazul unui divorț. Iar acumularea de bani în secret, fără intenția de a te despărți, este oricum inutilă, deoarece trebuie să explici de unde provin banii pentru a-i putea cheltui.

Nu doar economiile secrete pot ieși la iveală în cazul unei separări, ci și datoriile. În unele cupluri, unul dintre parteneri ajunge să se îndatoreze pentru că pur și simplu n-are suficienți bani pentru a susține cheltuielile comune, iar apoi simte că rușinea este atât de copleșitoare încât nu o poate recunoaște.

Cum depășim infidelitatea financiară

Comunicând

„De cele mai multe ori, oamenii subestimează beneficiile discuțiilor despre bani cu partenerul lor. Cred că vor fi discuții dificile, așa că preferă să le evite“, explică Hristina Nikolova, profesor de marketing la Carroll School of Management de la Boston College, co-autoare a studiului Love, Lies, and Money: Financial Infidelity in Romantic Relationship (Dragoste, minciuni și bani: Infidelitatea financiară în relațiile romantice) publicat în 2019.

Potrivit Hristinei Nikolova, „Dacă ești prins într-o relație în care există infidelitate financiară, trebuie să-ți asumi disconfortul și să vorbești despre asta. Trebuie să punem pe masă acest subiect, deoarece are un efect asupra bunăstării cuplului în general“. Ceea ce propune Nikolova este să vorbim cu partenerul nostru punând accentul mai degrabă pe obiectivele comune decât pe comportamentele individuale.

Învățând din greșeli

„Oamenii simt că sunt mai transparenți în relația lor actuală decât în ​​cea anterioară. Așa că am vrut să arătăm, prin acest studiu, că infidelitatea financiară nu este statică“, spune Hristina Nikolova, care este specializată în luarea deciziilor în cadrul cuplului.

O persoană se poate comporta într-un fel într-o relație și poate acționa complet diferit în alta. „Comportamentul este foarte mult influențat de relație“, spune cercetătoarea, care crede că acest lucru dovedește că învățăm din relațiile noastre trecute și încercăm să facem mai bine, cu timpul, în relațiile viitoare.

Educația financiară este esențială pentru o viață mai bună. Pentru mai multe sfaturi legate de gestionarea eficientă a banilor, puteți accesa cursurile online gratuite de pe Școala de Bani.


Citește și:

După 17 ani ca jurnalistă la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie, și în care a intervievat mulți oameni interesanți, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită și s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, platforma de wellbeing inițiată de Arianna Huffington.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0