Skip to content

• ATCP (Angered Temper with Choleric Progression) este un ansamblu de tulburări de comportament cu numeroase manifestări extreme la copii, ce includ comportamente dezadaptive precum izolare, timiditate sau la polul opus – crize de agresiune, violență față de cei din jur, nervozitate excesivă;

• Pentru a trage un semnal de alarmă, o echipă de specialiști psihologi, împreună cu Itsy Bitsy FM, Asociația Părinților Isteți, susținuți de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție lansează un apel pentru informarea părinților și deschid un canal de comunicare unde specialiștii vor acorda consultanță părinților care au întrebări sau vor să se informeze: sindromatcp.ro și Facebook.com/Stop ATCP;

O echipă de specialiști psihologi, împreună cu Itsy Bitsy FM, Asociația Părinților Isteți, susținuți de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție trag un semnal de alarmă și lansează un apel pentru informarea părinților cu privire la fenomenul care afectează din ce în ce mai mult copiii: sindromul ATCP (Angered Temper with Choleric Progression).

În cadrul acestei inițiative, va fi deschis un canal de comunicare unde echipa de specialiști psihologi vor răspunde tuturor părinților sau persoanelor interesate care au întrebări sau doresc să se informeze cu privire la acest fenoment.

Adresa la care cei interesați pot transmite întrebări sau pot afla mai multe sunt: www.sindromatcp.ro și Facebook.com/Stop ATCP.

Psihologii avertizează că tulburările comportamentale la copii sunt din ce în ce mai frecvente, iar manifestările lor atrag atenția asupra unui nou fenomen al secolului – sindromul ATCP (Angered Temper with Choleric Progression), ale cărui simptome includ comportamente dezadaptive precum izolare, timiditate sau la polul opus – crize de agresiune, violență față de cei din jur, nervozitate excesivă.

Specialiștii avertizează că acesta este un efect psihologic al lipsei părintelui din viața copilului, nu doar prin separare, ci inclusiv prin neglijare, fenomen din ce în ce mai simțit în ziua de azi – în care tehnologia și accesul la internet domină timpul copiilor și al părinților – și care începe să fie întâlnit și în familiile întregi, nu doar la copiii ai căror părinți sunt plecați din țară.

Cele mai recente statistici vorbesc despre o Românie în care copiii sunt din ce în ce mai însingurați, fiind lipsiți de timpul și atenţia părinţilor sau chiar neglijați, inclusiv atunci când părinții sunt prezenți în viața lor.

Datele arată că sunt peste 80,000 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate (Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Situaţie copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 30.09.2015), iar 26% din aceștia au ambii părinți plecați și au rămas singuri acasă, în grija altor persoane.

℗PUBLICITATE



Cu toate acestea, chiar și în cazul copiilor care cresc alături de familia lor, un alt studiu îngrijorător arată că 1 din 10 copii din România stau de vorbă cu părinții lor doar câteva minute într-o zi lucrătoare. (Studiu Gallup, „Nevoile de comunicare și interacțiune ale copiilor“, realizat în 2010, la care au participat peste 1.000 de copii de şcoală generală;) Studiul a mai scos în evidenţă faptul că familiile „coexistă“ sub acelaşi acoperiş, în loc să petreacă timp împreună, iar copiii au în camere propriul televizor, acces la internet şi telefon, astfel încât ei par să locuiască într-un imobil propriu. În plus, părinţii s-au plâns că erau prea obosiţi după orele de muncă şi că nici măcar nu prea vorbeau cu copiii lor atunci când ajungeau acasă.

La nivel oficial, cele mai recente statistici ANPDCA (Raport „Cazuri de abuz, neglijare, exploatare“ publicat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, date cumulate de la 1 ianuarie 2015–30 septembrie 2015) arată că în România au fost raportate peste 7000 de cazuri de copii neglijați de părinți, numai în primele nouă luni ale 20152, mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent.

Pentru societatea în care trăim, timpul a devenit o resursă critică, care afectează echilibrul dintre viața de familie și cea profesională. Primele victime ale acestei situații pot fi, uneori, copiii. Ocupați sau prea grăbiți, părinții nu realizează că deși cred că le oferă copiilor lor o viață extraordinară, uneori acestora le lipsește ceva sau au o problemă (…)“, declară Gabriela Coman, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Psihologii atenționează: copiii care nu petrec suficient timp cu părinții și care sunt astfel neglijați pot prezenta tulburări de comportament cu manifestări specifice sindromului ATCP, tot mai des întâlnite în rândul celor mici. Prezența a 3-4 simptome dintre cele indicate de specialiști este suficientă pentru ca un astfel de copil să poată fi considerat ca având comportament dezadaptativ.

„Primesc tot mai multe mesaje de la părinți îngrijorați de copiii lor, care sunt triști, timizi, apatici, nu au prieteni, nu răspund la ore, nu participă la jocuri și sunt bolnăvicioși“, adaugă psihoterapeut Cristina Trepcea.

„Din ce in ce mai mulți copii sunt violenți și simt nevoia să se impună în fața colegilor cu orice preț, îi ironizează și uneori devin și violenți la nivel verbal, fizic, dar mai ales emoțional.“, afirmă psiholog și psihoterapeut Mirela Horumba, trainer de inteligență emoțională la „Trusa de bunăstare a familiei“.

Simptomele pot apărea la copiii cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani se pot recunoaște prin următoarele caracteristici:

  • agresivitatea
  • nervozitatea excesivă
  • timiditatea
  • minciuna
  • violența verbală sau și fizică de tip bullying
  • tendința de însingurare a copilului
  • tendința de a se refugia în consum tehnologic
  • faptul că micuțul este necomunicativ sau are cerințe excesive către părinți, precum și alte manifestări detaliate de specialiști pe sindromatcp.ro.
Pentru interviuri cu specialiști, vă rugăm contactați: [email protected] / 0740.038.544

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0