Principalul factor demotivant al profesorilor este chiar sistemul de învățământ, conform unui studiu realizat de Open-I Research și comandat de Romanian Business Leaders cu ocazia lansării proiectului pentru profesori, SuperTeach.
Romanian Business Leaders (RBL), cea mai importantă comunitate de antreprenori și executivi de top din România, în parteneriat cu EDUCATIVA și Institutul pentru Dezvoltare Personală lansează proiectul SuperTeach, cu scopul de a-i sprijini pe profesori să devină mentori. Primul proiect educațional al RBL, Merito, a fost lansat în urmă cu doi ani cu scopul de a revaloriza statutul profesorului în România.
Peste 60% dintre profesori consideră că sistemul de învățământ în sine este principalul factor demotivant, însă, în același timp 18% dintre profesori consideră că ar fi motivați dacă s-ar implica în ceva care să contribuie la schimbarea sistemului educațional, este concluzia unei cercetări realizate de Open-I Research pentru Romanian Business Leaders. Cercetarea a fost realizată pentru lansarea proiectului educațional SuperTeach, care își propune să îi sprijine pe profesori să își schimbe mentalitatea și să devină mentori.
„Profesorii trebuie să devină mentori și să colaboreze între ei. În sistemul actual de învățământ copii învață să concureze între ei, iar noi ca angajatori, avem nevoie de oameni care să colaboreze“, a spus Dragoș Anastasiu, director general Eurolines și unul dintre inițiatorii SuperTeach.
Proiectul își propune să creeze în cinci ani o comunitate de 1.000 de profesori care, formați cu instrumente inovatoare de dezvoltare personală să aibă impact asupra altor 30.000 de profesori și să schimbe sistemul din interior, astfel încât elevii acestora să aiba acces la educație în pas cu standardele la zi și în ritm cu nevoile pieței.
„Până să facă «sistemul» ceva, noi, comunitatea de business, putem genera schimbări profunde pentru educația viitoarelor generații. Având profesori deschiși la minte și suflet vom reuși să inspirăm și să educăm copiii pentru viața reală care devine din ce în ce mai competitivă“, a spus Felix Tătaru, președintele GMP Group și unul dintre inițiatorii proiectului.
SuperTeach va organiza o serie de conferințe inspiraționale și motivaționale pentru profesori, la care vor participa speakeri români și internaționali din domeniile cultură, antreprenoriat, educație. Conferințele vor fi urmate de workshop-uri care vor constitui baza de selecție pentru profesorii care vor participa la traininguri oferite de Institutul Arbinger, lider mondial în traininguri pentru schimbarea mentalității.
„Cea mai mare problemă a sistemului este mentalitatea. Rolul profesorului nu este doar să predea și să corecteze, ci să asculte, să construiască relații, să se conecteze cu elevul, iar asta nu pot obține decât printr-o schimbare profundă de mentalitate“, a spus Cristina Gheorghe, director general la Institutul Dezvoltării Personale, reprezentantul Arbinger în România și inițiator al proiectului.
Prima conferință SuperTeach va avea loc pe 25 noiembrie la Universitatea Româno-Americană din București, iar cea de-a doua pe 27 ianuarie la Iași.
„Educația înseamnă și acțiune, nu doar cunoaștere. Astăzi profesorii se axează prea mult pe a transmite cunoștinte și a pune note și prea puțin pe a forma abilități de viață la elevi“, a spus Alexandru Ghiță, Președinte Educativa și inițiator al proiectului.
„PIB-ul României ar crește cu 1.200 miliarde de dolari dacă acești copii, peste 14 ani când vor fi evaluați, nu ar mai fi în zona de analfabetism funcțional“, a explicat Măriuca Talpeș, liderul proiectului Merito care și-a declarant, de asemenea, susținerea pentru proiectul SuperTeach.
Informații suplimentare
Conform studiului realizat de Open-I, 55% din profesori consideră că prioritatea M.E.C. trebuie să fie infrastructura și dotarea școlilor, iar 45% cadrul legislativ. Cu toate acestea, profesorii consideră că sunt lucruri de îmbunătațit în sistemul de învățământ de către ei înșiși, astfel încât acesta să fie mai performant, în special cu privire la modul în care informația este transmisă copiilor. Profesorii ar vrea să folosească mai multe metode interactive de predare (67%), să-i ajute pe elevi să-și dezvolte abilitățile de viață (66%) și să utilizeze tehnologia în predare (55%).
„Atitudinea profesorilor români este echilibrată între așteptările pe care le au de la M.E.C. și efortul pe care consideră că trebuie să-l facă ei pentru a progresa. Deschiderea lor de a schimba modul în care comunică cu copiii este un semnal optimist mai ales că o mare parte dintre profesori fac această meserie din pasiune, 77% consideră lucrul cu copiii principalul factor motivator, în ciuda nemulțumirii pe care o au față de remunerația primită, 42% demotivati de acest aspect.“ a spus Adina Nica, Managing Partner Open-I.
SuperTeach este organizat de RBL în partneriat cu Educativa și IDP. Inițiatorii SuperTeach sunt: Dragoș Anastasiu, Felix Tătaru, Cristina Gheorghe și Alexandru Ghiță.
În urma evenimentului de lansare din 17 octombrie la care au participat peste 70 de specialiști în educație, antreprenori, profesori, lideri de opinie, echipa SuperTeach s-a largit, aproape toți participanții declarându-și sprijinul pentru proiect. Mai multe detalii găsiți pe superteach.ro. Susținatorii inițiali ai SuperTeach sunt: Eurolines, GMP Group, Itsy Bisty, Universitatea Româno-Americană, Bulboacă și Asociații, Citygrill Group, Narada, Valvis Group.
Despre Fundația Romanian Business Leaders
Fundația Romanian Business Leaders este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit, înființată în iulie 2011. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acţiune şi implicare socială pentru liderii din mediul privat. Scopul este ca România să devină o ţară mai bună pentru business-ul responsabil şi, în felul acesta, pentru toţi românii. Mai multe detalii aici.
Despre EDUCATIVA
EDUCATIVA este un grup de întreprinderi sociale ce dezvoltă şi promovează o gama largă de oportunităţi de dezvoltare personală pentru tinerii din România. Printre proiectele curente se numara: RIUF – Romanian International University Fair, EDMUNDO – Consiliere gratuită pentru studii în străinătate, UNIVERSALIO – Consiliere pentru admitere la universități de top, REVIRO – Serviciu de recrutare pentru tinerii români cu studii sau experiență internațională, AdmitereOnline.ro – Platforma online de înscriere la universitățile din România.
Despre IDP
Institutul Dezvoltării Personale oferă programe și modele de dezvoltare personală și de tranformare organizațională pentru lideri. IDP folosește metodologii validate academic și modele confirmate academic la nivel local și internațional. Din 2016 IDP este este reprezentant unic în România al Institutului Arbinger, lider Mondial în schimbarea mentalității. Mai multe informații pe idp-romania.ro.