fbpx
skip to Main Content

La început de an nou și după un tumultos 2020 care ne-a învățat lecții neașteptate, neplanificate, m-am gândit să vă împărtășesc trei obiceiuri care mă ajută și mă susțin oricând am nevoie: scrisul, privitul cerului și demersul interogativ (pe care-l puteți practica cu voce tare).

Ori de câte ori ajung într-un oraș nou, îmi place să caut și să cunosc cel puțin o librărie.

Acum vreo 5 ani, aflându-mă la Timișoara, am ajuns (la recomandarea unei prietene) în librăria „La două bufnițe“, un loc cald, primitor și special. Căutam, pe atunci, cartea lui Erich FrommArta de a iubi, pe care mi-am și luat-o de acolo (o recomand!). La un raft distanță de Erich Fromm, ascuns printre alte cărți, stătea volumul Juliei Cameron, Cum să eliberezi artistul din tine. Calea artistului către o creativitate superioară. Nu știam pe atunci cine este Julia Cameron, dar am fost atrasă de titlu și am răsfoit câteva pagini pe loc, la un ceai.

Am continuat explorarea cărții acasă și de atunci recomand acest ghid al creativității tuturor prietenilor aflați în etapa de „life re-design“. Cartea Juliei mi-a făcut cunoștință cu „paginile de dimineață“.

Paginile de dimineață sunt „trei pagini scrise de mână, în ritmul strict al fluxului conștiinței… Sunt menite să fie, pur și simplu, actul mișcării mâinii peste pagină și așternerea pe hârtie a indiferent ce îți vine în minte. Nimănui nu-i este permis să citească paginile de dimineață, cu excepția ta. Și nici tu însuți nu ar trebui să le citești în primele opt săptămâni.“ Julia recomandă să practicăm acest exercițiu zilnic, cel puțin douăsprezece săptămâni.

Paginile de dimineață te vor învăța să încetezi să judeci și să te lași liber să scrii, despre orice, chiar să repeți aceeași frază până umpli cele trei pagini. Aceste pagini „hrănesc“ creierul nostru artistic și pot fi privite ca un exercițiu de meditație matinală. „În paginile de dimineață declarăm ce ne place, ce nu ne place, ce dorim, ce sperăm, ce regretăm și ce punem la cale.“

Brené Brown afirma în Ridică-te puternic: „modalitatea cea mai eficientă de a muta informația din minte către inima noastră este prin intermediul scrisului.“

Pe mine, scrisul de mână mă ajută la conectarea cu un „mine jucăuș“ și la „ascuțirea“ creativității de care am nevoie în ceea ce fac și sunt.

℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATEMinuni peste care trecem cu prea multă ușurință

„De-a lungul vieții, omul poate vedea cel mult o mie de luni pline, însă este foarte posibil ca, ajuns în amurgul vieții lui, să realizeze că n-a avut timp să observe niciuna.“ — Stefano Elio D’Anna, Școala Zeilor

Un aspect la care poate nu am reflectat niciodată, prea grăbiți să trecem prin viață cu capetele plecate, pierduți în grijile zilei… avem la dispoziție, gratuit, minuni peste care trecem cu prea multă ușurință. Cerul este una dintre ele! Zi de zi, își „plimbă“ și „schimbă“ perdeaua de culori și forme pentru noi. Dar câți dintre noi îi observăm nuanțele și formele? În ultima perioadă se vorbește tot mai des despre mindfulness și despre diferite metode de a ne „liniști“ mintea. Eu îndrăznesc să afirm că pentru mine, „privitul“ cerului așa, pe gratis, reprezintă o tehnică extraordinară de gestionare și antrenare a atenției pentru cultivarea stării de prezență conștientă.

Toți ne aflăm în căutarea unor răspunsuri

În cartea Arta întrebării, Marilee Goldberg spune că „o întrebare bine formulată modifică modul în care gândim și ne comportăm după aceea.“

Și chiar așa este! De aceea, vă îndemn să practicați demersul interogativ oricât de des aveți ocazia. Și sigur veți găsi contextul potrivit, întrucât toți ne aflăm în căutarea unor răspunsuri, îndrăznesc să spun că… zilnic. Pornind de la investigațiile pe care autorul, antreprenorul si marketerul american Ryan Holiday le-a făcut în rândul stoicilor, vă propun următorul chestionar, ordinea întrebărilor fiind aleatorie:

  • Cine sunt? 
  • Cine îmi doresc să fiu?
  • Cu cine aleg să-mi petrec timpul?
  • Cum arată ziua mea ideală? 
  • Ce pierd alegând să mă îngrijorez sau să îmi fie frică?
  • Este acest lucru în aria mea de control? 

Personal, adresându-mi aceste întrebări am ajuns să mă cunosc, să mă descopăr mai bine, să îmi înțeleg stările și emoțiile, să am un trai mult mai concentrat pe momentul prezent, să aleg să am în jurul meu doar oameni care îmi hrănesc evoluția.

Cu speranța că veți alege să practicați măcar unul dintre obiceiuri, vă urez un an sănătos pe toate planurile!


Project manager creativ cu peste 10 ani de experiență în companii din top Fortune 500, bun comunicator, coach, trainer, „mama“ start-up-ului Innerpreneur, un om care crede că suntem ceea ce dăruim, iar toate experiențele pe care le trăim și persoanele pe care le întâlnim apar atunci când este potrivit pentru evoluția noastră.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0