Skip to content

Pentru că 1 Iunie este despre copii și despre drepturile acestora, am vrut să aflăm cum vede lumea copiilor un copil. De aceea, am stat de vorbă cu Cezara Vîlceanu, care este elevă la o școală din nordul țării și în decembrie va împlini 13 ani. Interviul a fost unul încărcat cu trăiri și cu mare atenție față de răspunsuri. Au fost întrebări la care Cezara a menționat că nu se simte confortabil să răspundă și altele pentru care ne-a spus direct că nu deține informații și că nu intenționează să inducă pe nimeni în eroare. Vă lăsăm să savurați interviul și vă încurajăm să adresați întrebările și copiilor din viața voastră. 

Cum arată viața unui copil în 2021?

Viața unui copil poate fi plictisitoare, dar, în același timp, și interesantă. Depinde de starea copilului, de activitățile în care se implică și de oamenii pe care-i are alături. Partea stresantă din viața noastră, a copiilor, este atunci când părinții ne adresează anumite întrebări la care nu știm cum să răspundem; când profesorii ne ascultă la o anumită materie pentru care, din diferite cauze, nu am învățat; dar și atunci când este clar că urmează un test și tu nu prea știi de unde să-l apuci, pentru că nu ai fost cu adevărat atent la ore; sau atunci când trăiești cu spaima că un prieten te va trăda. Cam așa arată viața unui copil. 

Ce înseamnă trădarea în rândul copiilor?

Spre exemplu, atunci când îi împărtășești unui copil un secret și ți-e teamă să nu-l divulge și altora, printre care și părinților tăi. Dar și atunci când prietenii te vorbesc pe la spate. 

Ai amintit, la un moment dat, de „overthinking“. Ce înseamnă asta, mai exact? 

De regulă, apare atunci când ești speriat sau, de exemplu, atunci când ți-ai cumpărat o bluză și trăiești cu teama că celorlalți nu le va plăcea, că te vor judeca și nu vor mai fi prieteni cu tine. Dar și când ai luat o notă mică și te cuprinde îngrijorarea că părinții te vor certa și-ți vor aplica diferite pedepse – de exemplu, îți vor lua telefonul. 

Care este rolul lecturii, al cititului, în viața ta? 

Este unul foarte important, deoarece îmi îmbunătățește vocabularul și mi-e mai ușor să comunic cu cei din jur; mă ajută să-mi creez o lume a mea și să-mi dezvolt imaginația; de asemenea, îmi oferă posibilitatea de a pătrunde într-o lume mai plăcută decât viața reală – dar acest fapt nu este mereu adevărat, depinde de ce citesc. Nu contează atât de mult ce citim, pe cât contează să citim

Viața de când există TikTok?

Nici nu-mi amintesc, cu adevărat, ce făceam înainte de TikTok. Acolo poți acumula o serie de informații de folos, care, de exemplu, te ajută să înveți sau să te organizezi mai bine; dacă ești interesat de noi abilități, tot acolo găsești informații și sfaturi. De exemplu, eu, de pe TikTok, am învățat cum să desenez doi ochi simetrici. Acolo sunt mulți creatori de conținut care te pot ajuta la modul cel mai serios. 

Care sunt sursele de bucurie din viața unui copil?

Pentru unii copii, pot fi dulciurile; pentru alții, să doarmă peste noapte la prietenii lor. Dar tot aici aș aminti și momentele în care pot petrece timp cu ei înșiși, în spațiul lor, fără să fie deranjați sau perturbați. Cărțile noi sau accesoriile la care au visat de foarte mult timp. Pentru unii copiii, ar mai fi petrecerile în general. 

Ce relație au copiii cu emoțiile?

Copiii simt exact ceea ce simțiți și voi, adulții; emoțiile noastre nu sunt cu nimic diferite de ale părinților. Chiar este enervant atunci când părinții cred că noi avem altfel de emoții decât ei sau că ale noastre nu sunt la fel de importante. Diferența este dată de faptul că adulții știu cum să gestioneze o situație grea, pe când noi, copiii, avem nevoie de ajutor pentru asta. 

Școala online: cum a fost să-ți aduci toți colegii acasă, virtual vorbind? 

℗PUBLICITATE



Păi, a fost ciudat la început, nimeni nu știa ce să facă și cum funcționează aplicațiile pentru școala online. Dar, încetul cu încetul, ne-am obișnuit. La teste sau la „ascultat“ a fost mai ușor de trișat. Relația cu profesorii nu s-a schimbat prea mult, dar a contat faptul că unii elevi au avut camera sau microfonul închise, iar de când am revenit fizic la școală unii profesori i-au luat pe acei elevi în vizor. 

A dus școala online la pierderi academice? 

Depinde de caracterul copilului: cei care erau conștiincioși au învățat la fel ca atunci când mergeau fizic la școală, dar elevii care au crezut că școala online este o joacă sau o formă de relaxare, ei au pierdut mult și vor avea multe de recuperat acum, că am revenit la școală. 

Care ai vrea să fie superputerea ta? 

O, asta e o întrebare interesantă! Dacă aș avea o superputere, aș alege să mă joc cu timpul, să călătoresc liber în trecut sau în viitor, deoarece aș putea să intervin asupra deciziilor; iar dacă am făcut o alegere proastă, aș putea să mă întorc în timp și n-ar mai trebui să suport anumite consecințe. 

Ce crezi că le este cel mai greu copiilor, în relația cu părinții?

Personal, nu mi s-a întâmplat, însă cel mai greu cred că este atunci când părinții divorțează, atunci când există agresivitate și violență domestică sau atunci când, din cauza consumului de alcool sau de droguri, unul dintre părinți pierde controlul și asta ajunge să afecteze viața copilului. 

Adulții vorbesc tot mai mult despre depresie la copii, tu ce părere ai?

Sunt de acord că în generația Z există multă depresie, cauzată de oamenii care au o influență proastă asupra copiilor – prietenii, unii membri din familie. Depresia poate să apară și din cauză că unii copii încearcă să facă tot ce le stă în putere pentru a-și mulțumi familia și a-i face mândri pe părinții lor, dar aceștia s-ar putea să nu fie niciodată mulțumiți sau mândri, mai ales atunci când își compară propriii copii cu alții, care au rezultate mai bune. Atunci copilul se simte inadecvat și poate ajunge să creadă că nu va fi niciodată suficient de bun. 

Ce înseamnă succesul?

Păi, pentru mine, este o notă bună sau atunci când îi fac pe părinții mei mândri. Ori atunci când îmi ajut un prieten să râdă, iar el e stresat sau trist. În ceea ce-i privește pe oamenii mari, cred că succesul apare atunci când obțin jobul dorit, când îi ajută pe cei dragi (familie și prieteni). Succes e și atunci când se pot întreține financiar și își pot asigura nevoile fără să se împrumute de bani, dar și când au libertate financiară; asta cred că este destul de important. 

Uneori oamenii au o relație complicată cu corpul lor și, în terapie, ajungem la concluzia că rădăcina pornește din copilărie. Ce părere ai despre „body shaming“ și „body positivity“? 

Nu înțeleg de ce oamenii le fac „body shaming“ altor oameni. Pe ei, personal, cred că nu-i ajută cu nimic să-i facă pe alții să se simtă prost cu privire la corpul lor. Ori cât de mult ne-am urî corpul, oricât de mult rău i-am face și oricât am încerca să-l schimbăm, este important să ne amintim că avem nevoie de corp pentru a putea respira și a trăi. Este important să avem o relație bună cu el, pentru că-l avem pentru totdeauna. 

Hai să vorbim și despre drepturile omului…

Cred că ar trebui ca inclusiv oamenii care au altă culoare a pielii, altă naționalitate, precum și cei care fac parte din comunitatea LGBTQ+ să aibă drepturi egale. Dacă un om are o altă culoare sau orientare sexuală nu înseamnă că este mai prejos decât noi. Toți suntem oameni, toți avem nevoie să respirăm, să mâncăm, pentru a trăi. Toți avem nevoie de drepturi. Ba mai mult, drepturile se extind și la nivelul animalelor, este oribil să le lovim, să le abuzăm în circuri sau în alte contexte. Între oameni și animale nu sunt atât de multe diferențe, e nevoie doar să ne străduim să le înțelegem. Atât omul, cât și animalul au inimă.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0