fbpx
skip to Main Content

Alin Calbău este unul dintre actorii tineri care s-au remarcat în complicata lume de la Hollywood. Este absolvent de Drept, iar studiile în actorie le-a făcut în America. Anul trecut, în 2019, numele lui a devenit cunoscut la nivel internațional datorită rolului principal pe care l-a jucat în documentarul „Apollo: Back to the Moon“, realizat de National Geographic.

Ce înseamnă pentru actorul Alin Calbău această perioadă de izolare și distanțare socială?

Este destul de greu, trebuie să recunosc, pentru că sunt un bărbat activ și, cumva, dependent de oameni. În aceeași măsură, nu mă gândeam vreodată că am să trăiesc o astfel de experiență.

Cum gestionezi frica și anxietatea, în aceste vremuri tulburi?

Acum e puțin mai dificil, nu pot ascunde acest lucru. De obicei gestionez toate aceste emoții prin sport, foarte mult sport, iar acum această izolare mă limitează teribil. Nu sunt genul care să facă sport în casă. Îmi place să ies, să alerg, să înot, să merg la crossfit, să mă antrenez la box.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alin Calbau (@alin_calbau) on

Noi, ca psihologi, îi încurajăm pe oameni să-și creeze cât mai multe rutine pentru a avea grijă de igiena lor mintală. Tu ce rutine ai, pentru a trece mai ușor prin criză?

Am conturi pe toate platformele de streaming și încerc să profit de timpul acesta pentru a urmări cât mai multe seriale și filme. De asemenea, îmi place să citesc – enorm! Și, până acum, mă gândeam destul de mult la cărțile cumpărate în ultimul timp, pe care nu am avut timp să le citesc. Acum am timp suficient să fac asta și, mai mult, am o lista lungă de cărți pe care le-am comandat și aștept să-mi sosească. Abia aștept să le primesc și să le citesc.

Viața ți-a oferit șansa de a juca rolul lui Neil Armstrong, în documentarul „Apollo: Back to the Moon“, realizat de National Geographic. Care sunt cele mai plăcute amintiri care îți vin în minte, cu privire la acest rol și la filmări?

Da, așa este. A fost cea mai plăcută și emoționantă experiență pe care am avut-o. La probele de casting și în zilele de antrenament a fost fun, ne-am distrat cu toții, am fost emoționați, a fost frumos. Când a venit însă ziua filmărilor, am realizat că nu mai este vorba de o joacă și nu era deloc simplu să stăm atâtea ore în acel costum. În primul rând, momentul în care am văzut și am îmbrăcat costumul, o replică 1:1 cu cel purtat de Neil Armstrong, a fost copleșitor. Pe măsură ce trecea timpul, îmi dădeam seama de importanța proiectului și de faptul că îl interpretez pe Neil Armstrong fix după 50 de ani de la aselenizare. Îmi aduc aminte și acum că îmi doream, copil fiind, ca – atunci când voi fi mare – să pot ajunge și eu pe Lună.

Știm că ai lansat un brand de lenjerie masculină și haine de corp, disponibile pe calbau.com. Cum se leagă acest business de profesia ta de actor sau de unde a pornit ideea?

Calbau a fost lansat la sfârșitul anului 2019, iar brandul își propune să aducă pe piața din România o ofertă unică de lenjerie și bodywear destinată bărbatului modern, într-un design clasic, minimal, cu piese croite din materiale de calitate, țesute din cel mai fin bumbac mediteraneean. Misiunea noastră e simplă. Dorim să readucem confortul înapoi în dressing-ul bărbatului modern. Am știut de la bun început că nu ne vom cheltui resursele și energia pe un design ieșit din comun sau pe imprimeuri flamboaiante. Brandul nostru a fost gândit, înainte de orice, pentru bărbat. Un bărbat care apreciază valori precum grija față de mediu, un bărbat care înțelege importanța sustenabilității și a mișcării de slow-fashion, un bărbat care este mereu pe fugă, cu umeri covârșiți de responsabilități și task-uri cotidiene, dar care înțelege importanța opririi timpului în loc și a alegerii unui moment de respiro – un bărbat care nu uită să se gândească și la sine, printre miile de sarcini și telefoane, un bărbat care știe să se relaxeze și, la finalul zilei, să aibă grijă de corpul său. Pentru acest bărbat, am ales cele mai bune materiale disponibile, țesute din renumitul bumbac mediteraneean, și am croit un articol simplu, dar atât de intim, precum lenjeria bărbătească.

Care sunt cele mai importante proiecte pe care le gândești pentru perioada postcriză?

Acum lucrez la lansarea celei de-a treia colecții de lenjerie și îmbrăcăminte masculină – colecția „Evolution“ a brandului Calbau. Ne dorim să le oferim doritorilor o selecție largă de articole, de la clasicul chilot sau boxer (short-ul iconic american), până la maiouri, bluze de corp și chiar și clasicele izmene, reinterpretate într-un look fresh, ce nu pot fi descrise mai bine decât ca fiind, pur și simplu, masculine. Mica echipă a brandului local înregistrează în prezent vânzări în întreaga Europă, propunându-și ca, până la finele anului, să își extindă rețeaua de distribuție chiar și în magazine partenere, pe două continente – iar acest proiect mă ține ocupat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alin Calbau (@alin_calbau) on

Din online, știm că ai urmat la Hollywood cursurile Ivanei Chubbuck, care are o abordare prin care te ajută să-ți folosești durerea și anxietățile pentru a crește și a te dezvolta. Ne poți da un exemplu de tehnică pe care ar putea să o aplice oricine, în aceste vremuri grele?

Școala din America m-a învățat să mă bucur de libertatea de a mă exprima și de a fi, pur și simplu, eu! Am învățat să trăiesc, să-mi asum dramele, să nu-mi mai ascund durerea și frica. De fapt, toate aceste stări, trăiri și emoții te fac special și, mai presus de toate, curajos. La Hollywood am învățat asta. În această perioadă, ar fi bine ca toți să ne păstrăm speranța, calmul și să fim curajoși. Din punctul meu de vedere, acestea sunt singurele ingrediente ce ne pot ajuta să trecem peste problemele cu care ne confruntăm.

Ai decis la 28 de ani că vrei să-ți transformi visul în realitate și să devii actor. Cum ți-ai găsit curajul de a-ți reinventa viața?

Nici nu-mi dau seama cât a fost curaj și cât a fost conștientizare a frustrărilor cu care mă confruntam. Cumva, am fost nevoit să fac o schimbare în viața mea. De fapt, mama este cea care m-a sfătuit să fac o schimbare și să fac orice mă face fericit. Era vizibil că devenisem foarte frustrat și neliniștit cu alegerile pe care le făcusem până în acel moment. Sunt absolvent de Drept și Academie Diplomatică, pentru că nu am vrut să-l dezamăgesc pe tatăl meu, care își dorea să fiu diplomat de carieră. Dar eu întotdeauna am visat și mi-am dorit o carieră în cinematografie. După acea discuție cu mama, am înțeles că viața este despre a fi tu mulțumit, fericit și împăcat, astfel că am decis să renunț la tot ceea ce nu mă mulțumea și am ales să plec în Statele Unite.

Spui despre tine că ai fost un copil și un tânăr foarte timid. Care crezi că sunt atuurile acestei trăsături de personalitate? Sau cel puțin, pe tine, crezi că te-a și ajutat?

Deloc. Dimpotrivă, consider că timiditatea, cel puțin în cazul meu, m-a limitat foarte mult. Sunt foarte multe lucruri pe care mi-aș fi dorit să le fac cu mult înainte de vârsta de 28 de ani. Pe de altă parte, sunt foarte recunoscător pentru toate experiențele pe care le-am trăit și fericit cu felul în care lucrurile au decurs.

Ce înseamnă pentru tine un bărbat curajos, în 2020?

Un bărbat curajos este un bărbat puternic. Un bărbat curajos în 2020 este un bărbat optimist și cu încredere în el și în Dumnezeul lui. Dar, pe de altă parte, aceste caracteristici au fost și vor fi întotdeauna valabile, astfel că nu m-aș limita la 2020. Bunicii noștri au trăit în vreme de război, părinții mei au trăit Revoluția din 1989 și au rămas pe drumuri după ce le-a fost incendiată casa în care locuiau. Ce vreau să spun este că e foarte important să ai încredere în tine, pentru că noi, oamenii, avem niște resurse extraordinare în sine. Un bărbat curajos este un bărbat care are puterea să aibă încredere în el as a human being.

℗PUBLICITATE 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alin Calbau (@alin_calbau) on

Probabil că de Paști – la fel ca mulți dintre noi – vei sărbători „altfel“. Care este planul?

Nu există niciun plan (și asta, pentru că nu îmi fac planuri). Dar, într-adevăr, anul acesta de Paști va fi la fel pentru foarte mulți dintre noi. Voi sta acasă, voi citi (și sunt foarte fericit că pot face asta), voi găti (între timp, am învățat să și gătesc), mă voi bucura și voi aprecia fiecare clipă alături de cei pe care îi iubesc.

Noi credem în faptul că, indiferent de ce se întâmplă, putem fi #ConectațiPrinLectură. Care este recomandarea ta de carte, pentru momentele grele?

Da, așa este. Îmi place teribil de mult să citesc și, în această perioadă, am să profit și am să citesc tot ce nu am apucat în ultimul an. V-o recomand pe Rupi Kaur, am descoperit-o de curând și îmi place foarte mult. Dar ar fi mare păcat să mă opresc la o singură carte, astfel că aș dori să vă recomand și Puterea obișnuinței, de Charles Duhigg, Sons+Fathers, de Kathy Gilfillan, sau, de ce nu?, Originea speciilor, de Charles Darwin.

Să ne imaginăm că se va face o superproducție pe tema acestui virus și a pandemiei globale. Ce rol ai vrea să ai, în acest lungmetraj?

Cu siguranță, rolul celui care găsește tratamentul pentru COVID-19.

Accesând contul tău de Instagram, am văzut că ești fan al lui Brené Brown. Care este acea idee sau recomandare făcută de dr. Brown care are cel mai mult sens pentru tine?

Îmi place foarte mult Brené Brown și o ascult de fiecare dată cu mare plăcere. Am descoperit-o în perioada când eram foarte timid și introvertit, când mă confruntam cu sentimente precum rușinea, frica sau eram vulnerabil și nu știam cum să le fac față acestora. Rezonez foarte mult cu ceea ce zice despre faptul că vulnerabilitatea este cheia trăirilor noastre, a iubirii.

Care este relația ta cu Divinitatea? Obișnuiești să meditezi sau să te rogi?

Am o relație foarte frumoasă cu Divinitatea și mă bucur că e așa. Mă bucur în fiecare zi că am ajuns să înțeleg cu adevărat cum lucrează Universul pentru mine și cât de importantă este Divinitatea în viața mea.

Dacă ai fi știut că va veni această criză, ce-ai fi făcut diferit, în scopul de a te pregăti pentru vremurile grele ce vor urma?

Nimic. Am învățat cumva să nu mă panichez și să-mi păstrez calmul. Altfel, nu cred că aș putea rămâne lucid și calm. Iar în astfel de situații, acestea te pot ajuta să supraviețuiești.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alin Calbau (@alin_calbau) on

Care este serialul care te ajută să evadezi din cotidianul acestor vremuri?

„Friends“ („Prietenii tăi“).

Muzica sau mișcarea – care dintre acestea se află mai aproape de tine?

Ambele. Chiar nu aș putea (practic, mi-ar fi imposibil) să aleg una dintre acestea două. Pentru mine, și muzica, dar și mișcarea sunt hrană pentru suflet și pentru minte.

Care crezi că este cea mai importantă lecție pe care o putem învăța noi, oamenii, din această criză?

Foarte bună întrebarea. Ar fi bine să ne bucurăm în fiecare clipă de tot ce trăim, să fim recunoscători în fiecare zi când ne trezim dimineața și să aducem mulțumiri seara când stăm în pat și ne pregătim de culcare. Este incredibil cum se poate schimba totul de la o zi la alta – și tot ce contează este prezentul.

Ce crezi că ne va ajuta să învingem lupta cu noul COVID-19?

To keep each other more positive. My main advice is to be disciplined, have faith and hope. E foarte important să evităm ieșitul din casă și să respectăm toate măsurile impuse de către autorități. În plus, e important să ne păstrăm moralul sus și să ne dăm seama că toate măsurile care se iau în perioada asta sunt pentru binele nostru. Dacă vom rămâne uniți, cu siguranță vom trece mai repede și mai ușor peste această situație nemaiîntâlnită.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
Caută