fbpx
skip to Main Content

Oana Cuzino este medic primar, cu specialitatea Gerontologie și Geriatrie. E absolventă a UMF „Carol Davila“ din București și doctor în științe medicale. I-a devenit cunoscută publicului larg în calitate de jurnalistă, realizatoare și prezentatoare a emisiunii „Ce se întâmplă, doctore?“, care se difuzează la ProTV încă din anul 2002.

A debutat în televiziune la TVR1, în 1999, ca prezentatoare a emisiunii „Medicina pentru toți“, iar ca autoare de carte, în 2000, când a lansat lucrarea Dincolo de prezent. Apoi, în 2003, a publicat o nouă carte, intitulată Sunt gravidă, ce să fac?, iar în 2006, o a treia carte, Frumusețea nu este o misiune imposibilă (ultima fiind scrisă în colaborare cu medicul estetician Luciana Stanciu).

În prezent, este una dintre cele mai de încredere voci din domeniul medical, recomandările sale echidistante fiind extrem de apreciate de publicul larg. Despre ce ar fi înțelept să facem în această perioadă tumultoasă și greu încercată, dar și despre multe altele, aflăm din interviul de mai jos.

 

View this post on Instagram

 

O zi cu zâmbete, tuturor!❤️ Să găsim puterea de a râde, de a transmite gândurile noastre de bine și când ne este greu, să rămânem în contact cu cei dragi, chiar dacă acum doar online, pentru siguranța tuturor. Știați că: ✔️A râde de o sută de ori este echivalent cu a vâsli timp de 10 minute. ✔️ Efectul fiziologic al râsului poate dura între 12 și 14 ore. ✔️Copiii râd cam de 400 de ori pe zi ✔️Râsul arde calorii ✔️În timp ce râdem nu putem gândi, de aceea râsul este asemănat cu meditația. SWIPE UP în story pentru a descoperi toate beneficiile pentru sănătate ale râsului! #staiacasa #protection #didyouknow #pretuiestesanatatea #doctor #smile #laugh #live #love #healthcare #generosity #kindness #love #gratitude #donate #respect #family #generous #payitforward #motivation #grateful #makeadifference #giveback #thegoodlife #share #bekind

A post shared by Oana Cuzino (@oanacuzino) on

Lumea s-a schimbat și noi ne dorim să revină la „normalul“ cu care ne-am obișnuit. Cum putem să avem grijă de sănătatea noastră, în aceste vremuri de criză?

Există, din nefericire, astfel de momente dramatice, în care realizăm cât de importante sunt informarea și îngrijirea de zi cu zi, despre care și noi vorbim zilnic pe doc.ro sau în fiecare dimineață la Știrile ProTV sau la 10:00, în emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?“, ediția de weekend. Starea de sănătate pe care considerăm că o avem nu este ceva de la sine cuvenit. Nimeni nu ne-o garantează, mai ales când nu facem nimic special pentru ea, nu suntem proactivi…. Există momente în care realizăm cât este de precară, în special în cazurile afecțiunilor cronice, compensate. Abia atunci ne dăm seama cât de ușor putem să pierdem această homeostazie, acest echilibru – fie chiar și pentru scurtă vreme. Momentele acestea ne scutură puternic și ne fac să trecem în revistă abuzurile, viciile noastre, regulile pe care le încălcăm cu bună-știință, fiindcă în viața normală, în „viața fără pandemie“ nu se întâmplă ceva dramatic vizibil de la o zi la alta… Însă, dacă o infecție respiratorie gravă ne prinde pe picior greșit (așa cum pare a acționa COVID-19), percepția noastră se schimbă.

În calitate de medic, dacă ar fi să ne dați o recomandare despre care să se fi vorbit prea puțin în aceste zile, care ar fi aceea?

Să ne concentrăm asupra stării psihice, stăpânirii și încrederii în sine. Pandemia COVID 2019–2020 include multe necunoscute. Regăsim inclusiv principiul cunoscut sub numele de „ruletă rusească“. Nu știm cine o va contracta, nu știm cum va reacționa acela care va dezvolta afecțiunea. Ar trebui să ne antrenăm psihicul în această perioadă, ca să putem face față situației în care fiecare dintre noi sau cele mai dragi ființe ar putea să se confrunte cu boala. Să ne antrenăm mintea pentru asta și să ne păstrăm luciditatea, tăria și puterea de stăpânire când apar simptome precum febră mare, tuse uscată și puternică, mialgii, stare generală alterată… Și să avem tăria să sunăm la 112. Să ne înarmăm cu puterea de a face față „izoletei“, testării Sars-Cov2. Există o puternică încărcătură emoțională aici: reacția omenească a celor din jur, vecini, cunoștințe, prieteni. Să realizăm că prioritatea este viața noastră și a celui drag, nu considerațiile vecinilor… Nu vă împărtășesc întâmplător asta, sunt oameni care mi-au scris și au amânat acest gest de jenă. Au preferat să se trateze singuri acasă, cu riscurile de rigoare, de frica unei etichetări! În fața bolii nu există jenă, oameni buni!

Cum faceți față imprevizibilului care, cu siguranță, a fost și până acum parte din viața noastră, doar că noi nu am fost cu adevărat conștienți?

În fața imprevizibilului, fiecare scoate armele proprii (ce țin de educația primară, traumele personale, cultura generală și medicală, înțelegerea academică)… Fiecare dintre noi are un mod particular de a reacționa în fața imprevizibilului și partea amuzantă este că nici măcar noi înșine nu îl putem anticipa, până la confruntarea propriu-zisă.

Care considerați că sunt mesajele-cheie pe care este important să le transmită părinții copiilor, pentru a-i ajuta să înțeleagă ce se întâmplă în România zilelor noastre?

Copiii au o putere uriașă de a se adapta acestui gen de fenomene. Poate că ține de instinct, de puterea speciei de a rezista. Există o metaforă des utilizată în dramaturgia clasică: râsetele de copii care umplu pustietatea generată de molime, războaie, catastrofe naturale. Copiii au un sistem de autoapărare complex în fața dezastrului. Pe moment, ei văd avantajele și își urmăresc agenda personală, iar aceasta e simplă: joacă, distracție, evadare din reguli. În cazul nostru, școala a înghețat, iar cu temele e o imensă discuție, atât timp cât sistemul de consecințe în educație nu prea funcționează… Au internet, comunică între ei, glumesc în mediile de socializare pe tema isteriei generale… pe seama noastră, a adulților îngrijorați, a măsurilor impuse de autorități… dorm pe săturate, se trezesc târziu. Că sunt momente dramatice, care se vor constitui într-un anumit tip de traumă în existența lor ulterioară… posibil! Depinde cu ce le vor asocia, dacă vor fi drame în apropierea lor. Însă, da, cu siguranță, într-un fel sau altul, îi va marca. Săptămânile trecute, am urmărit cu fiica mea serialul „Cernobîl“ de pe HBO. Era apărut de mult timp, toată lumea îl văzuse. Eu, recunosc, am amânat mult vizionarea lui și, când fiica mea m-a întrebat de ce, am realizat că acest episod istoric dramatic, acea catastrofă naturală a avut, de fapt, un impact major în copilăria mea. Dar, pe moment, nu am realizat.

În fiecare zi lucrătoare și în weekenduri, vă urmărim cu multă curiozitate la PRO TV, în cadrul emisiunii „Ce se întâmplă, doctore?“. De aceea vă întrebăm: ce se întâmplă cu sănătatea noastră, dacă noi căutăm informații doar despre COVID-19 și ignorăm și alte aspecte ale vieții?

Da, așa este, viața merge înainte. Fiecare patologie își urmează cursul și nu trebuie să neglijăm asta. Chiar vorbeam recent cu medici din diverse specializări și mesajul lor era, la unison: „SARS-CoV2 nu a devenit unicul nostru dușman, ci eventual un dușman extrem de dispus să se alieze cu vechii nostri dușmani și să le ofere un impuls.“ Mă refer la cei cu afecțiuni cronice: diabet zaharat, hipertensiune arterială, afecțiuni cardiovasculare, boli sistemice. Trebuie să le tratăm cu seriozitate și să nu abandonăm măsurile generale care ne-au fost recomandate.

 

View this post on Instagram

 

Pune pe pauză agenda de lucru, dar nu și lista cu obiceiuri sănătoase. Ține cont de aceste sfaturi: ✔️ Nu renunța la alarma de dimineață ✔️ Fă mișcare ✔️ Ai voie să “trișezi” la o masă, nu pe tot parcursul weekend-ului ✔️ Socializează, dar ține cont de “distanțarea“ socială recomandată de autoritati- ești la un telefon , skype, zoom, facetime etc. “distanță “ de cei dragi) ✔️ Răsfață-te cu o după-amiază de spa la tine acasă, cu infuzii de plante. Alege-le de pe @healthshoponline. Tu cum îi dai weekend-ului o “notă” sănătoasă? #TheGiftofHealth #pretuiestesanatatea #oanacuzino #doctor #healthcare #doc #docro #didyouknow @expertiidoc #expertiidoc #healthcare #healthytips #tipoftheday #weekend #healthy

A post shared by Oana Cuzino (@oanacuzino) on

Atunci când vine vorba despre dificultăți, noi, oamenii, avem tendința fie să le exagerăm, fie să le minimalizăm. Cum putem gestiona stresul pe care-l resimțim cu toții?

În primul rând, să reducem expunerea la risc – acest lucru stă în puterea noastră. Dacă respectăm măsurile de distanțare socială, putem scădea și riscul. Cred că, tocmai fiindcă este atât de simplu acest sfat, oamenii nu îl respectă. Unii nu înțeleg aspectele prea complicate și pe cele prea simple!!!

Știința ne arată că relația minte–corp este mai importantă decât am crede. Cum ne putem păstra igiena mentală în prezent?

℗PUBLICITATE


Să ne organizăm, să ne facem un program clar. Mulți dintre noi se simt debusolați, fiindcă li s-a recomandat să stea acasă, iar asta le diminuează capacitatea de a se simți utili. Suntem utili așa, dragi oameni, în aceste condiții! Cât stăm acasă, haideți să ne organizăm, să facem câte puțin sport, să ne facem de lucru prin casă, să citim, în fiecare zi să notăm o achiziție informațională sau culturală importantă ș.a.m.d. S-ar putea ca această stare să se prelungească foarte mult, așa că ar trebui să ne înarmăm cu lecturi bune, filme bune… și mult… „chill“.

Cât de important este să facem sport sau, mai bine spus, mișcare acasă, chiar dacă nu mergem la sală și nici nu alergăm prin parc?

Foarte important!! Dacă n-avem imaginație, există soluții pe net. Avem timp să găsim programul care ni se potrivește.

Când simțim frică și anxietate, ne vine greu să ne permitem întâlnirea și cu emoțiile pozitive. Cât de importante sunt aceste emoții pozitive?

Sunt extrem de importante, aveți mare dreptate, și sunt ușor de regăsit – în zâmbetul copiilor, în jocul inocent al animăluțelor de companie, în gestul unui prieten vechi de a-ți telefona și a se interesa de tine… Să prețuim aceste mici gesturi, completate de bucuria că natura își urmează cursul, pomii înfloresc, la blocul învecinat sau în familie se naște un bebeluș… Redescoperim bucurii simple și, în fond, despre asta e viața.

Conectarea fizică e dificilă în prezent, dar ne rămâne conectarea sau, mai bine spus, comunicarea online. Cât de important este să păstrăm relația cu prietenii și cu rudele prin intermediul internetului sau al discuțiilor telefonice?

Eu cred cu putere că nimic nu e întâmplător. Poate că pandemia este ciclică, însă noi avem un mare noroc: trăim într-o eră a tehnologiei, avem aceste instrumente de comunicare aflate la îndemâna oricui, indiferent de cultură sau apartenență socială. Față de generațiile anterioare, dispunem de acest avantaj major. Azi, totul este atât de simplu – la un click distanță. Și, da, trebuie să profităm la maximum de tehnologie, pentru a păstra relațiile cu oamenii cu care simțim (selectiv) nevoia.

Având în vedere că noi suntem mari susținători ai lecturii, vă întrebăm: care este cartea dv. preferată, în aceste vremuri grele?

La Peste (Ciuma) de Albert Camus. Din păcate, mentalitatea oamenilor nu avansează – și se transmite transgenetic, ca și imunitatea. Ne confuntăm cu aceeași inconștiență, superficialitate, predominanță a intereselor meschine și a anumitor mecansime de gândire, întârzierea măsurilor de limitare… chiar și în vremurile noastre. Nu am învățat nimic din experiența generațiilor anterioare.

Psihologii ne recomandă să ascultăm muzică și să îndrăznim să mai și dansăm. Medicul ce părere are despre aceste recomandări?

Este complet de acord! Muzica și dansul detensionează, în primul rând, relaxează; iar ca bonus, avem beneficiile mobilizării unor grupe musculare.

Din cauza anxietății și a stresului, mulți dintre noi au început să mănânce mai mult, consumul de alcool și de tutun a crescut de asemenea. Ce putem face, pentru a avea un mai mare control asupra comportamentelor adictive?

Aici este dificil de oferit o soluție, la modul realist. Resorturile dependenței, din păcate, au origini mult mai adânci. Vă aștept cu soluții pe doc.ro. În comunitatea de „dependențe“ – pentru că aceasta este problema esențială, în cazurile menționate de dvs.

Ce înseamnă să avem grijă de imunitatea noastră, în raport cu virusul COVID-19?

Prima și cea mai eficientă măsură care îmi vine în minte este distanțarea socială. Medicii spun că vom face cu toții într-un final această infecție, vom căpăta cu toții imunitate în cazul ei, însă ideea este să ne autoizolăm social acum, ca datorie față de societate și de sistemul medical – în sens adminstrativ, pentru a nu face infecția cu toții deodată. Astfel, îi permitem sistemului medical să ne primească pe toți, pe rând – dar mai întâi pe cei cu urgențe și nevoi speciale, cu necesități majore de tip ATI. În felul acesta, protejăm și personalul medical, care… iată, acum realizăm cât este de prețios, prin știința pe care o deține, o valoare intangibilă!

 

View this post on Instagram

 

#FiiSolidar Cu toții putem limita răspândirea COVID-19. Fiecare gest pe care îl facem, zi de zi, contează. Este important să rămâi calm, să nu te panichezi și să te informezi doar din surse sigure. SWIPE UP în story pentru a afla cum te poți proteja de COVID-19. Măsuri care te ajută să previi sau să limitezi infecția cu noul coronavirus: ✔️Spală-te bine pe mâini ✔️Evită aglomerația ✔️Acoperă-ți nasul și gura atunci când tușești sau strănuți ✔️Ai grijă de cei dragi ție, arătându-le că ești alături de ei ✔️Contactează medicul prin telefon dacă prezinți simptome ✔️Ai grijă de tine: fă lucruri care îți plac și păstrează-ți optimismul. Fii solidar, stai în casă și nu uita: doar împreună putem limita răspândirea COVID-19. Tu cum plănuiești să îi ajuți pe cei dragi să rămână calmi și motivați? #FiiSolidar #stamincasa #pretuiestesanatatea #oanacuzino #doctor #healthcare #doc #docro #didyouknow @expertiidoc #expertiidoc #healthcare #HealthisWealth #coronavirus #urbansurvival #pandemic

A post shared by Oana Cuzino (@oanacuzino) on

Ce părere aveți despre utilizarea exercițiilor de meditație, a celor de tip mindfulness și a rugăciunilor?

O părere foarte bună și îi încurajez cu toată tăria, pe cei care se regăsesc în aceste valori, să le practice cu regularitate. Se bazează pe principii curate, generoase și pozitive și este exact ceea ce avem nevoie în aceste vremuri.

Un mesaj pentru a ne ajuta să trecem cu bine peste aceste vremuri grele…

Ești puternic. Ești supraviețuitor al uneia dintre cele mai teribile boli ale mileniului, Pandemia SARS-CoV2. Iar faptul că suntem aici împreună este un prilej ca să reevaluăm valorile și bucuriile simple ale vieții. După ce vei trece cu bine peste acest episod, te vei bucura cu adevărat de tot ceea ce îți oferă viața și timpurile pe care le trăiești!

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
×Close search
Caută