Skip to content

Anca Amariei este fondator al Centrului Eka și facilitator wellbeing (stare de bine). Eka este un hub de servicii integrate, care vizează sănătatea mintală, dezvoltarea personală și psihoeducația. Obiectivul specialiștilor care activează aici este de a oferi ghidaj și susținere pentru starea de bine, care implică dimensiunea fizică, mentală, relațională și profesională a unui individ. Dar ce este mai exact și ce presupune starea de bine, vom afla din interviul la care ne-a răspuns Anca.

Ce înțelegem prin conceptul de stare de bine și cum arată viața unui om care trăiește într-o stare de bine?

Cred că în condițiile actuale de viață, trebuie să acceptăm că starea de bine este ceva fluctuant, aflat în permanentă dinamică, într-un soi de echilibru instabil. Realist vorbind, viața unui om care trăiește într-o stare de bine presupune că el are un nivel ridicat de conștientizare de sine și are la dispoziție o gamă largă de instrumente de acțiune, atunci când are nevoie să schimbe ceva. Concret, un om „în stare de bine“ se cunoaște foarte bine, își știe nevoile și are o rețea de sprijin, la care poate apela, pentru a ieși din impasurile inerente.

Există persoane care sunt mai sceptice, care au o gândire mai pragmatică și centrată pe realitatea materială. Care sunt acele idei care ar putea face ca o astfel de persoană să-și reconsidere viziunea?

Gândirea pragmatică și centrată pe realitatea materială nu reprezintă o problemă în sine, câtă vreme calitatea vieții noastre este bună și nu o afectează negativ pe a celor din jur. Cred că esențial este ce emoții asociem acestui tip de gândire, ce combustibil avem pentru a o alimenta. Mă întorc la ideea de auto-cunoaștere și aș spune că o astfel de persoană merită să exploreze cât mai multe direcții, cu deschidere, astfel încât să observe că există și alte opțiuni, care, poate, vor fi reconsiderate mai târziu. Pentru că sunt șanse mari să fim, poate, mai axați pe realitatea materială cât suntem tineri, iar pe măsură ce acumulăm experiență de viață, să ne dăm seama că, de fapt, contează mai puțin ce obținem și mai mult cum ne simțim și cum îi facem pe cei din jurul nostru să se simtă.

Sunt tot mai mulți termeni care colorează vocabularul nostru obișnuit: neuromindfulness, respirație conștientă, yoga, coaching postural, nutriție funcțională, pranic healing etc. Atunci când întâlnim necunoscutul, sistemul nervos uman este tentat să-l respingă și să-și activeze strategiile de apărare. Ce putem face, pentru a ne exersa disponibilitatea față de nou și pentru a avea un mindset de creștere?

Din fericire, trăim într-o lume a posibilităților nelimitate. Din păcate, e din ce în ce mai greu să le filtrăm. Primul pas este informarea – să știm că există aceste alternative și să le filtrăm. Să ne conectăm cu facilitatorii cu care rezonăm, să cerem informații despre pregătirea lor, să fim gata să ne exprimăm nevoile și să testăm soluții, acceptând faptul că unele lucruri vor funcționa mai mult, altele mai puțin. Un alt element esențial este și să ne înconjurăm de oameni care au disponibilitate față de nou și mindset de creștere, pentru că influența lor asupra noastră va fi evidentă, pe măsură ce trece timpul.

Care este beneficiul de care se pot bucura oamenii atunci când pot accesa serviciile unui centru precum EKA?

Principalul beneficiu este acela că vin cu drag într-un spațiu unde se simt bine. Eka este genul de loc la care abia îți aștepți programarea sau în care abia aștepți să vii, chiar dacă nu ai programare, pentru că simplu fapt de a fi împreună aici aduce starea de bine! Un alt aspect esențial este că toți cei care vin la noi au parte de o abordare multidisciplinară a problemelor cu care se confruntă, iar specialiștii noștri comunică între ei, direcționează corespunzător, creează soluții cu un grad mare de personalizare, centrate pe persoana abordată în ansamblu. Când vii la Eka, intri într-un club al stării de bine, într-un ecosistem, în acea rețea de sprijin, esențială pentru dezvoltarea și evoluția personală pe termen lung, în diverse stadii ale vieții – ca angajat, antreprenor, părinte, adolescent etc.

℗PUBLICITATEÎn prezent, diversitatea serviciilor menite să faciliteze dezvoltarea persoană este în creștere și mulți oameni sunt vigilenți, apropo de promisiunile nefondate. Care sunt pilonii de încredere pe care este construit centrul EKA?

În primul rând, toți specialiștii pe care îi avem la Eka au fost fie testați de noi personal, fie recomandați și ulterior testați, fie colegi cu noi, în formările noastre. Toți au certificări naționale sau internaționale serioase și experiență în lucru cu beneficiari din România sau pe plan internațional. Mizăm pe cei care sunt într-un proces de învățare continuă, pentru că în acest domeniu al stării de bine, școala nu se termină niciodată. Apoi, elementul cheie este afinitatea lor la principiile și valorile Eka, centrate pe starea de bine. În ceea ce privește serviciile pe care le oferim, le-am adus pe acelea care sunt dovedite științific, care și-au arătat eficiența de-a lungul timpului, în protocoalele noastre, care vin să răspundă cu adevărat la nevoile oamenilor, așa cum sunt ele identificate și exprimate în prezent.

Una dintre schimbările de paradigmă, la nivel mondial, vizează tratamentul integrat corp-minte. Care sunt plusurile acestei abordări, în comparație cu paradigma divizată, doar corp sau doar minte?

Simplu fapt că știm acum că una nu mai poate funcționa fără cealaltă ne extinde aria de căutare a soluțiilor. În plus, mai avem beneficiul că reglând unul din piloni, observăm în timp că se îmbunătățește semnificativ și celălalt. Munca este continuă și implică, totodată, o responsabilitate mai mare, pentru că e valabilă și reciproca (impactul negativ la nivelul corpului se răsfrânge și asupra minții și viceversa). Dar, poate cel mai important beneficiu este că nu ne mai uităm la bucăți separate din povestea unui om, ci la el, în ansamblu. Nu mai vorbim doar despre o durere de spate sau de umăr, putem să mergem mult mai departe de asta, să vedem de fapt ce somatizări sunt acolo, ce emoții întrețin acea durere, la ce alte aspecte subtile din jurul problemei care pare evidentă trebuie, de fapt, să lucrăm.

În ce măsură sunt deschise corporațiile din țara noastră pentru a acorda astfel de servicii de cultivare a stării de bine angajaților?

Cred că pandemia a forțat această deschidere, iar cerințele din piața muncii au accelerat-o. Pentru că acum se vorbește mai deschis despre fenomene precum burnoutulanxietatea sau depresia, traume, probleme cu spatele din cauza orelor nesfârșite de stat pe scaun, ceață mentală etc. Și oamenii încep să învețe că au nevoie de suport și de granițe. Culturile organizaționale centrate pe starea de bine sunt cele care plusează la capitolul „angajator preferat“ și își cresc rata de fidelizare și retenție a angajaților. Cu toate astea, companiile mai au de lucrat la a aborda starea de bine în mod strategic, dincolo de acțiuni punctuale, care au un impact limitat. Cred că în momentul în care în companii vor exista indicatori de performanță corelați cu productivitatea, inclusiv la capitolul „stare de bine, vom putea vorbi cu adevărat despre angajați mai fericiți. Iar noi, la Eka, aducem inclusiv această expertiză, pentru că echipa noastră include specialiști cu experiență și în zona corporate, de management, de comunicare internă și HR.

Dacă ar fi să exemplificăm un plan succint, care să vizeze următoarele 24 de ore, care ar fi acele activități care ar fi indicat să nu lipsească, pentru a avea grijă de starea noastră de bine?

Timpul petrecut în natură, somnul de calitate, o alimentație echilibrată și conexiuni umane cu sens.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0