fbpx
skip to Main Content

Continuăm seria de interviuri despre succesul autentic și, stârniți de cartea lui Madeline Levine, vrem să aflăm cum văd succesul câțiva dintre oamenii care ne impresionează prin devotamentul, perseverența și pasiunea cu care muncesc. Invitata de astăzi este Andreea Esca, probabil cel mai de succes jurnalist din România și femeia care nu doar că ne aduce știrile serii la PRO TV, dar este și responsabilă de publicația A List Magazine. Am vorbit cu Andreea despre ce înseamnă succesul la modul general și despre cum îi putem călăuzi pe copii pe acest drum. 

Ce înseamnă, în secolul XXI, succesul în viața unui om?

În orice secol, succesul înseamnă ceva diferit pentru fiecare dintre noi. Pentru unii este legat de profesie, pentru alții de viața personală, pentru alții de amândouă. Dar cred că cel mai important este ca acesta să te facă fericit pe tine, nu să fii doar în vreun clasament al oamenilor de succes și tu să nu te bucuri într-adevăr de asta sau să nu te simți „de succes“.

Cât de importantă este lectura în drumul către succes?

Lectura este esențială în evoluția noastră. Și nu cred că poți avea succes dacă nu te perfecționezi mereu. Lectura te face un om mai plăcut, mai interesant, mai fascinant. 

Ce valori de viață este important să le cultivăm copiilor pentru a ajunge oameni de succes?

Să aibă încredere în ei, să aibă respect față de muncă, față de munca altora și în general față de oameni, să fie perseverenți, să fie competitivi și, ideal, să-și transforme o pasiune în ocupația lor. 

℗PUBLICITATECe-i împiedică pe oamenii zilelor noastre să trăiască un succes autentic?

Unii trăiesc un succes autentic, alții nu știu exact ce vor, într-un exces de opțiuni; unii confundă succesul cu banii, alții au repere greșite, modele nu foarte fericite. Sau, pur și simplu, cred că ce le aduce succesul celorlalți le va aduce și lor și nu se întâmplă chiar așa. Și apoi, cred că nici nu mai au timp să se bucure de succes, în goana după mai mult!

Ce ar fi bine să înțeleagă părinții despre succes? 

Că un copil fericit e un copil „de succes“ și că nu întotdeauna ce credem că ar însemna „de succes“ pentru noi va însemna și pentru el.

Părerea Andreei este împărtășită și de autoarea cărții Parenting pentru succes, care a făcut multă cercetare pentru a identifica în ce fel poate un părinte să încurajeze drumul unui copil către succes. Dr. Levine spune foarte clar: „Dacă nu este trăit în concordanță cu interesele, aptitudinile și valorile personale, succesul nu se va simți niciodată ca fiind asumat și nu va putea oferi nici plăcerea, nici protecția pe care le oferă adevăratul succes. Mulți copii au devenit foarte buni la gestionarea propriei imagini. Au note bune sau talente speciale și, la prima vedere, pare că au succes. Cu toate acestea, la o examinare mai atentă, devine evident că succesul exterior este superficial și chiar nesemnificativ pentru ei.“ În cele din urmă, potrivit psihologului Madeline Levine, totul este despre alegere, mai exact despre cum alegem să vedem succesul, să ne creștem copiii și să ne consumăm energia și resursele. Descoperă cele șapte aptitudini ale oamenilor de succes citind cartea care a devenit bestseller New York Times.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
Caută