Skip to content

Bianca Sterie a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Este pasionată de film, cultură, lecturi de calitate și de mediul online. Este jurnalist pentru A List Magazine, acolo unde aduce porția de artă și literatură.

Care sunt serialele din 2019 pe care, dacă le-am ratat, este recomandat să le vedem în 2020?

O să încep cu „Cernobîl“ (HBO), chiar dacă sunt 99% sigură că l-a văzut deja toată lumea. Este serialul meu preferat din 2019. Atât de intens, atât de bine și fain documentat. Iar pe un foooarte apropiat loc 2, aș recomanda „When They See Us“ (Netflix), o poveste inspirată dintr-un caz real (cunoscut sub denumirea de Central Park Five), când cinci adolescenți de culoare din New York au fost condamnați pe nedrept pentru atacarea și violarea unei alergătoare în Central Park. E greu rău de digerat miniseria aceasta… Îți cam vine să spargi ecranul, când vezi ce anchetă de doi lei au putut produce niște polițiști rasiști și superficiali. Și câte vieți au fost distruse, în urma unei sentințe care nici n-a fost dată în baza unor dovezi concrete. Groaznic! Și da, oricât de tulburătoare ar fi aceste două seriale, cred că nu ar trebui ratate.

Care sunt cele trei filme din 2019 care au făcut istorie și s-au bucurat de un mare succes?

E mult spus că „au făcut istorie“. Nu știu cum se face, dar parcă rar mai vedem acum filme cu adevărat memorabile. Care să te influențeze puternic, nu știu, să te răscolească și să îți rămână multă vreme în suflet. Dar o să enumăr trei dintre filmele pe care eu le-am considerat foarte bune în 2020. „Marriage Story“, pentru emoțiile puternice pe care le transmite (bine, și pentru duo-ul Scarlett Johansson + Adam Driver), „Parazit“, filmul care a câștigat trofeul Palme d’Or la Cannes (pentru contrastele pe care le-a construit), și „Cei doi papi“, pentru că (deși nu sunt vreo persoană religioasă de felul meu) această incursiune în culisele Vaticanului mi s-a părut de-a dreptul fascinantă. Iar Jonathan Pryce și Anthony Hopkins se completează excelent.

Una dintre cele mai controversate pelicule de anul trecut a fost „Joker“. Tu cum ai trăit acest film?

L-am trăit printre lacrimi, evident, fiindcă toți cei care mă cunosc știu că plâng la aproape toate filmele pe care le văd. Mi-a plăcut, dar cumva, pe alocuri, mi s-a părut că a avut momente de superficialitate. Au fost scene peste care nu aș fi vrut să se treacă atât de ușor. Și acel twist legat de mama lui Arthur și de scrisorile pe care le trimitea (nu știu cum să evit spoiler-ele aici, în caz că mai sunt persoane care încă nu l-au văzut). Mi s-a părut foooarte previzibil, l-am intuit destul de repede. Dar am apreciat enorm construcția personajului, pas cu pas, fără grabă. Omul a îndurat enorm de multe umilințe și clipe de tristețe, înainte să se transforme în Joker. Iar Joaquin Phoenix este desăvârșit, sunt sigură că va lua Oscarul pentru acest rol.

Ce actori s-au remarcat în mod deosebit, în anul care tocmai s-a încheiat?

Mă gândesc, mă gândesc… N-aș vrea să îi reiau pe cei care deja au o notorietate uriașă. Să mai promovăm și fețele relativ noi în peisaj. Îmi vine în minte Maya Hawke, fiica Umei Thurman și a lui Ethan Hawke, am văzut-o în cel de-al treilea sezon din „Stranger Things“ și mi s-a părut foarte tare. Apoi, Kathryn Newton, puștoaica din „Marile minciuni nevinovate“ și „Societatea“. Și Helena Zengel, fetița din „Copilul-problemă“, în mod clar una dintre cele mai șocante și tulburătoare pelicule din 2019 (povestea unui copil abuzat și traumatizat, cu o furie de necontrolat, care nu reușește să își găsească locul nici în familia sa, nici în centrele de plasament, nici în casele asistenților maternali).

Ce părere ai despre „La Casa de Papel“ – unul dintre serialele despre care s-a vorbit mult anul trecut?

Oh, o părere foarte bună. Mi se pare unul dintre cele mai deștepte și pline de suspans seriale făcute în ultimii ani. Dar cel de-al treilea sezon e cam tras de păr. Și Lisabona chiar nu e o alegere inspirată pentru la señora inspectora, ha, ha, nu prea se potrivește cu fața și cu atitudinea pe care a avut-o până acum.

Dar despre Cernobîl?

După cum spuneam și mai sus, este serialul meu preferat din 2019.

Ce preferă românii: Netflix sau HBO GO?

Cred că ambele. Aș vrea să cred că ambele. Mi se pare extraordinar că au apărut aceste servicii și că avem atât de multe opțiuni acum. Bine, dezavantajul e că a devenit imposibil să ții pasul cu tot ce apare nou. Mi se par și diferite cumva. Cred că HBO cântărește altfel producțiile pe care le face și încearcă să le dea niște nuanțe, astfel încât să îți dai seama imediat că e un titlu HBO, cu o atmosferă tipică HBO – plus că ei au deja o mulțime de titluri legendare („Urzeala tronurilor“, „Clanul Soprano“, „True Blood“, „Cartelul crimelor“) cu care încă ies în față. Netflix, chiar dacă nu are o vechime la fel de mare, are o capacitate de producție uriașă, găsești tot ce vrei pe Netflix – e ca acel prieten de nădejde, care nu te lasă niciodată. Nici la bine, nici la greu. Și mi se pare impresionant că, recent, au lansat filme cu foarte mare greutate: vedeți „Cei doi papi“, „The Irishman“, „Marriage Story“. Dar de Prime Video nu zice nimeni nimic? Eu l-am luat pentru „Homecoming“ și „This Is Us“ și încă simt că nu îl exploatez cum trebuie.

Care dintre statele europene au producții TV care merită urmărite, deși nu am crede asta la o primă impresie?

O să spun Spania, dacă tot am vorbit mai sus despre „La Casa de Papel“. Foarte mult mi-au plăcut și „Centralistele“ și „Elita“ – tot producții Netflix Spania. Și aș mai aminti aici un serial ceh, „Sub acoperire“/„Bez Vedomi“, producție HBO Europe. Dacă vă plac povestirile istorice, cu o doză considerabilă de mister, „Bez Vedomi“ chiar face parte din categoria must-see.

Ce documentare interesante ne recomanzi, pentru cultura generală?

Din păcate, nu prea am mai văzut atât de multe documentare în ultima vreme și sper să recuperez, la acest capitol. Dar o să vă spun câteva, care m-au impresionat enorm de-a lungul timpului. „Amy“, despre viața dramatică a lui Amy Winehouse, este preferatul meu. „Dancer“, povestea lui Sergei Polunin. „Citizenfour“, cu Edward Snowden. Și „For Sama“, văzut chiar recent – viața unei femei prinse în mijlocul tragediilor din Siria.

Ce se anunță interesant în materie de seriale, în acest an?

S-a lansat de curând „The New Pope“ – asta ar fi prima recomandare pentru 2020. Sunt curioasă și de „Mrs. America“, inspirat de viața activistei americane Phyllis Schlafly, interpretată în serial de Cate Blanchett. Și, desigur, sezoane noi din „Stranger Things“, „La Casa de Papel“, „Străina“ – mai spuneți și voi!

℗PUBLICITATE



Care sunt cele mai așteptate producții cinematografice ale lui 2020?

În topul meu se află, fără dubii, „Fiicele doctorului March“. Am și revăzut de curând ecranizarea din 1994 și miniseria din 2017; iubesc povestea surorilor March. Plus că, în noul film (regizat de Greta Gerwig), există acest trio superb format din Saoirse Ronan, Emma Watson și Timothée Chalamet – cum să-l ratezi? Și aș mai trece pe listă noul Bond, intitulat „No Time to Die“, „Fără zgomot 2“, „Black Widow“ și „1917“.

Ne apropiem de sezonul Oscarurilor. Pe cine și ce merită să pariem?

Sigur, sigur – pe Joaquin Phoenix. Mi-aș mai dori măcar un Oscar pentru Scarlett Johansson, că tot e nominalizată la două categorii. Pe „Endgame“, pentru efecte vizuale. Și „Parazit“, măcar pentru cel mai bun film străin.

Care sunt acele două-trei conturi de Instagram pe care merită să le urmărim, pentru a fi la zi în materie de filme și seriale?

@variety, @indiewire și cam toate conturile serviciilor de streaming pe care le folosim (HBO, Netflix, Amazon).

Care este serialul, din ultimii ani, pe care l-ai revedea – din nou și din nou – fără să te plictisești?

Ce înseamnă ultimii ani – ha, ha, ha? Că eu m-aș duce imediat spre „Naufragiații“, „Prison Break“ și „Fetele Gilmore“, trei dintre preferatele mele. (Da, știu că n-au nicio treabă între ele, atât de eclectică sunt!) Dintre cele mai recente, hmm… „Demonii lui Da Vinci“ și „Homeland“, probabil. Plus „13 Reasons Why“, „Anne“ și „Grace and Frankie“, sursa mea de bună dispoziție.

Actorul al cărui cont de Instagram îl urmărești în mod regulat…

O urmăresc cu sfințenie pe Reese Whiterspoon, e foarte activă și îmi place la nebunie – ca actriță, ca antreprenoare, ca producătoare (apropo, ați văzut „The Morning Show“?). Și la Robert Downey Jr. mă mai uit cu mare interes pe Instagram.

Ce serial ți-a dezamăgit așteptările, în ultima vreme?

Nu prea urmăresc seriale care să mă dezamăgească. Dar, uite, la „Riverdale“ am încetat să mă mai uit. E un teen drama care mi se părea mișto de urmărit în lipsă de altceva, lejer, de weekend, dar după primul sezon n-am mai rezistat.

Ce preferi – un film la cinema sau unul în confortul locuinței tale?

La cinema. Mi se pare că mă concentrez mult mai bine la cinema. Înainte, îmi plăcea să mă uit și acasă, adică încă o mai fac, dar mă enervez pe mine că mă las distrasă foarte ușor de telefon. Dacă bâzâie o notificare, mă uit imediat și, așa, ratez multe scene, pe care trebuie să le reiau. Sufăr de FOMO – ce să fac? Însă promit să mă vindec, aceasta e rezoluția mea pe 2020. Deja am început să-mi las telefonul la încărcat în altă cameră, când mă uit la ceva.

Care este filmul sau serialul pe care „l-ai dus“ cel mai greu până la capăt?

„Naufragiații“, fiindcă am crezut că nu iau bacalaureatul și admiterea, la câte nopți am pierdut cu el. Și, parcă, nu se mai termina!

Dacă ar fi să joci în serialul tău preferat, ce personaj ai vrea să fii?

Mi-e foarte greu să aleg – că am multe personaje preferate, din și mai multe seriale preferate. Cred că cel mai bine ar fi să scriu eu scenariul unui serial și să-mi creionez propriul personaj.

Înainte, cartea și apoi, filmul? Sau invers – ce preferi?

Întotdeauna cartea și apoi filmul. Dacă aud despre un film care mă tentează și care e inspirat dintr-o carte, imediat mă duc să cumpăr romanul, astfel încât să apuc să-l citesc până la premiera peliculei.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0