fbpx
skip to Main Content

Am ajuns la ultimul episod din seria de interviuri inspirate din cartea Parenting pentru succes. Timp de mai multe săptămâni am stat de vorbă cu personalități din diferite domenii, oameni care s-au remarcat prin ceea ce fac și despre care ușor putem confirma că sunt adulți de succes. Oana Moraru, Mirela ReteganAndreea EscaPetronela Rotar și părintele Constantin Necula au răspuns întrebărilor noastre și ne-au oferit perspectiva lor asupra succesului. În episodul final, am stat de vorbă cu Gáspár György, psiholog clinician și psihoterapeut relațional. 

Ce înseamnă în secolul XXI succesul în viața unui om?

Cred că, în felul său, fiecare om poate fi văzut ca fiind de succes. Pentru mine, un adult de succes este cel care are o bună relaționare cu propria persoană, care este conștient de sine și de cei din jur, care a învățat să ofere și să primească iubire, care și-a descoperit sensul în viață și nu caută să-i imite pe ceilalți la tot pasul. Așa cum spune și dr. Levine, este important ca succesul să fie autentic, croit pe stilul psihologiei mele, neinfluențat de standardele și normele impuse de exterior. Nimeni nu se poate diferenția total de societatea în care trăiește, dar cu toții putem face ceva pentru a ne câștiga locul și rostul în această lume. 

Faptul că văd cunoașterea de sine, relaționarea cu ceilalți și sensul în viață ca fiind piloni ai succesului, nu înseamnă că desconsider notele, educația, prosperitatea financiară sau bunăstarea materială. Toate acestea contează, dar nu sunt singurele; ele reprezintă doar unul dintre cei patru piloni ai succesului autentic.

Cât de importantă este lectura în drumul către succes?

Sunt cine sunt datorită câtorva relații importante și a cărților pe care, cu greu, le-am primit în viața mea. Cred că lectura este importantă în drumul către noi înșine și către cei alături de care trăim, muncim, petrecem, luptăm cu virusul COVID-19. Legătura mea cu cititul a pornit greu, a fost genul de relație extrem de complicată, dar din fericire s-a schimbat, iar acum avem o interdependență sănătoasă. Nu-mi pot imagina o zi întreagă în care să nu fi citit măcar un rând sau să nu fi atins o carte… nu știu dacă asta duce sau va duce la succes, dar pe mine sigur mă aduce mai aproape de cine sunt, de cum să comunic cu cei din jur, de cum să iubesc și să mă las iubit. Văd lectura drept șansa unică de a conversa cu cei mai inteligenți oameni ai lumii, și nu mă refer doar la inteligența lor cognitivă; o oportunitate de care se poate bucura fiecare dintre noi și pe care, totuși, atât de rar o exploatăm la capacitatea sa maximă. 

Ce valori de viață este important să le cultivăm copiilor pentru a ajunge oameni de succes?

Noi, oamenii, suntem creaturi sociale, depindem unii de ceilalți, avem nevoie unii de alții și nu putem exista în afara sistemului relațional. Din păcate, societatea modernă trăiește într-o crâncenă sărăcie relațională; tehnologia a evoluat atât de mult, dar noi ne simțim totuși atât de singuri. Este trist că uităm care ne sunt nevoile și alergăm după iluzii și himere. Facem pe deștepții, cheltuim resursele pe lucruri superficiale și uităm să-i privim pe cei dragi în ochi, să-i ascultăm cu inima deschisă și să-i simțim cu fiecare celulă a existenței noastre. Din punctul meu de vedere, relaționarea este o valoare esențială – studiile recente ne arată clar că nimic nu-i mai important în viața unui pui de om decât un mediu în care există câțiva oameni care se implică în comportamente predictibile, care-l protejează de pericole și care-l ajută să facă față provocărilor. De asemenea, este important să le permitem copiilor să trăiască în prezent, conectați la emoțiile, sentimentele și trăirile lor. Dacă un copil pornește pe drumul vieții cu sentimentul că este iubit, că relațiile contează, cu bune strategii de mindfulness și de auto-reglare emoțională, restul lucrurilor sunt detalii. Un copil bine conectat cu lumea (sa interioară și exterioară), capabil să își exprime curajul (evitând evitările) și cunoscător al limbajului compasiunii va fi capabil să se descurce în viață și să ajungă pe culmile succesului autentic. 

℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATECe-i împiedică pe oamenii zilelor noastre să trăiască un succes autentic?

Traumele pe care le cară în corp și în suflet. Știu că poate părea un cuvânt prea puternic, dar cu toată sinceritatea cred că ceea ce am trăit în copilărie – adversități, abuz, neglijare, violență, umilință, rușinare – reprezintă principalele noastre piedici. Experiențele negative ne îndepărtează de sinele nostru și de cei din jur, intenția fiind bună, aceea de a avea un scut protector, dar acest scut va ține la distanță totul – iubirea, fericirea, succesul și împlinirea. Dacă vrem să ajungem la succesul autentic avem de depus efortul cunoașterii de sine, să descoperim ce ni s-a întâmplat, să conștientizăm că am supraviețuit și apoi să vedem cum anume ne putem redobândi vitalitatea, credința și speranța. În perspectiva mea, succesul este corelat cu sănătatea mintală și relațională, de aceea, pentru a ajunge la el, avem de dat la o parte obstacolele care ne stau în cale și de făcut tot ce este de făcut. 

Nu cred în perfecțiune sau echilibru, cred în capacitatea oamenilor de a fi rezilienți, de a face față adversităților, de a-și descoperi potențialul personal, de a crește, a se vindeca și a evolua. Dacă cineva este rănit sau traumatizat, nu ajută ca persoana să se victimizeze sau să-și plângă în pumni de milă; are o viață pe care este dator să o trăiască, conștientizându-și rănile, acceptând-și trecutul și construind cu perseverență prezentul. Rupturile interpersonale și repararea acestora sunt mijloace prin care ne exersăm reziliența. 

Ce ar fi bine să înțeleagă părinții despre succes? 

Că succesul și-l dobândește copilul cu inima, mintea și mâinile lui. Că ceea ce consideram ieri ca înseamnă succes poate fi azi o mare iluzie. Că iubirea este esențială, dar nu este de ajuns. Că independența poate duce la autonomie, iar aceasta este baza auto-responsabilizării. Că nu există o rețetă de creșterea a copiilor pentru a deveni oameni de succes. Că parentingul este o știință. Că mintea are nevoie permanent de informație nouă, altfel va deveni ca apa stătută. Că niciun om nu deține adevărul absolut – chiar dacă este cercetător, expert, doctor sau psiholog. Că indiferent de situație, comunicarea contează. Că este imposibil să faci ceva fără să greșești. Că niciun copil nu are nevoie de un părinte perfect. Că atât timp cât inima noastră bate și corpul respiră, noi putem face schimbări.

Viziunea lui Gáspár este împărtășită și de autoarea cărții Parenting pentru succes, una dintre cele mai reprezentative voci la capitolele parenting eficient și succes autentic. Dr. Levine scrie în cartea sa: „Amintește-ți că familia servește drept «sală de repetiții» pentru felul în care copilul tău va înțelege cum relaționează oamenii unii cu alții. Căminele calde, în care domnesc susținerea și receptivitatea, cresc copii care știu cum să fie calzi, să susțină și să fie receptivi. Căminele dure, indiferente și imprevizibile cresc copii cu aptitudini și cunoștințe nefavorabile prieteniilor.“


Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0