fbpx
skip to Main Content

Ne place să învățăm de la oameni, să le descoperim poveștile de viață și să aflăm care-i secretul reușitei lor. Inspirați de cartea Parenting pentru succes, lansată de curând la Pagina de Psihologie, ne-am îndreptat și către Mirela Retegan, supranumită și antrenorul părinților din România. Pe Mirela o putem vedea mereu în online, o ascultăm în diminețile de duminică la Radio Europa FM și o citim grație cărților pe care le-a scris. După ce am aflat părerea despre succes a părintelui Constantin Necula, a Petronelei Rotar, Andreei Esca și a Oanei Moraru, astăzi vă invităm să descoperim viziunea și perspectiva Mirelei Retegan. 

Ce înseamnă, în secolul XXI, succesul în viața unui om? 

Pot să vă spun ce înseamnă pentru mine. Succesul este fiecare vis pe care am reușit să-l transform într-un proiect și să-l duc până la capăt. Așa văd eu succesul autentic. 

Cât de importantă este lectura pe drumul către succes?

Pentru mine e foarte importantă. Asociez lectura cu treptele care mă ajută să urc pe scara ce mă duce spre succes. Îmi place să citesc. Îmi place să descopăr lucruri noi sau, pur și simplu, să primesc confirmări pentru ceea ce știu deja.

Ce valori de viață este important să le cultivăm copiilor, pentru a ajunge oameni de succes?

Eu aș vrea să-i ajutăm să descopere care e gramul de dumnezeire din ei. La ce sunt cei mai buni, ce le place cel mai mult sa facă și să-i susținem să cultive acel lucru pe care îl fac cu bucurie și în care simt succesul din fiecare etapă.

℗PUBLICITATECe rol îndeplinesc joaca și buna dispoziție a copilului în dobândirea succesului autentic?

Cred că e nevoie de puțină joacă în tot ce facem. Pentru mine, bucuria este ingredientul cel mai important, împreună cu efortul și pasiunea pe care le pun în proiecte.

Ce-ar fi bine să înțeleagă părinții despre succes? 

Că nu înseamnă același lucru pentru toți oamenii. Că în inimile noastre, succes are și cineva care gătește cea mai bună mâncare, cultivă cele mai frumoase flori, conduce cea mai mare companie. Avem moduri diferite de a ne cultiva serotonina, dar orice succes, oricât de mic, provoacă acel hormon care ne dă o stare de bine. Și aș vrea să mai rețină ceva: niciun succes nu se justifică dacă, atunci când îl guști, nu te face să te simți împlinit. 

Asemenea Mirelei, și dr. Levine, autoarea cărții Parenting pentru succes, crede în diversitate și în faptul că definiția succesului merită personalizată: „Nu trebuie să alegem între succesul copilului și starea sa de bine. Lucrurile care generează starea de bine și bucuria copilului sunt aceleași care-i vor asigura succesul în lume. Copiii entuziaști care se simt iubiți și prețuiți pentru propriile aptitudini și interese, care sunt conștienți atât de sine, cât și de nevoile celorlalți, care pot munci din greu, dar pot amâna gratificarea atunci când e necesar și se pot recompensa atunci când e cazul, care găsesc că viața este și distractivă, și plină de sens, aceștia sunt copiii care, cel mai probabil, vor fi fericiți și vor avea succes. Profund fericiți și cu un succes autentic.“     

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
Caută