Skip to content

După doi ani de restricții, Semimaratonul București revine în formatul binecunoscut, fizic, cu forța caracteristică, sold-out pentru toate categoriile de curse.

10.000 alergători se vor alinia la start pentru a obține nu numai un timp bun, ci și pentru a experimenta bucuria de a alerga, alături de alți semeni și susținători. Totodată, cursele copiilor revin după (aproape) trei ani, având miza fair play-ului, a inițiativei, dar și a încrederii în sine. Dat fiind contextul internațional actual, Bucharest RUNNING CLUB este solidar cu alergătorii ucraineni, acordând acestora gratuitatea înscrierilor, indiferent de cursa aleasă. 

Despre tot acest fenomen al alergării, despre importanța mișcării, implicațiile sociale, fizice emoționale pe care le înglobează un astfel de eveniment, dar și despre provocările organizării lui, am discutat în interviul ce urmează cu PR Manager Bucharest RUNNING CLUB, Roxana Fer. Roxana face parte din echipa de organizare încă de la prima ediție a evenimentului, fiind unul dintre cei mai implicați și devotați oameni, care prin pragmatism și inovație reușește să creeze magie, indiferent de context ori restricții.

Semimaratonul Bucureștiului revine în perioada 7-8 mai, în format fizic. Care sunt noutățile acestei ediții?

Avem 10.000 de participanți, alte câteva mii de susținători, sute de voluntari, câteva zeci de puncte de animație și hidratare pe traseu. Am scăpat de limitările COVID, iar asta vine la pachet cu mai mulți participanți la curse, mai mulți susținători pe traseu. 

De ce credeți că tot mai mulți bucureșteni aleg să se înscrie la cursele pe care le organizați?

Semimaratonul București OMV Petrom este o sărbătoare a Bucureștiului. Emoția alergării împreună într-o cursă nu poate să fie exprimată în cuvinte, este o atmosferă specifică, pe care nu o pot găsi decât la competițiile de alergare. Creșterea comunității de alergători RunInBucharest a fost una organică din 2008 până astăzi.

Ce înseamnă pentru populație această invitație la mișcare? Cum ne schimbă, dar și cum ne afectează lipsa mișcării, atât la nivel societal, cât și la nivel personal, fizic și emoțional?

Practicarea oricărui sport este foarte importantă, atât pentru corp, cât și pentru minte, pentru echilibrul psihic și emoțional. Te face să te simți mai bine, îți crește tonusul, imunitatea, ești în formă, ai mai multă încredere în tine, treci mai ușor peste momente grele. Alergarea a fost declarată „regina sporturilor“ pentru modul complex în care solicită organismul. Musculatură, oase, creier, fiecare fibră este pusă în acțiune. Celor mai puțin familiarizați le recomandăm, pentru început, să iasă din case și să încurajeze alergătorii, să participe la încălzire, la start. Și o vor simți. Sunt mulți bucureșteni care au condiție fizică, unii care chiar aleargă de câteva ori pe săptămână, dar se tem de participarea la cursă. În momentul în care fac pasul de a se înscrie, vor avea o motivație suplimentară de a se antrena constant. Este, de asemenea, o modalitate de a susține cauze în care crezi. Alergătorii sunt, în general, persoane cu simț civic dezvoltat. 

Care credeți că este condiția fizică generală a alergătorilor, după această perioadă de pauză?

Paradoxal, cu toate evenimentele de alergare care s-au anulat, oamenii au înțeles cât de importantă este mișcarea pentru starea de bine. Cu doi ani turbulenți, cu multe suișuri și coborâșuri în spatele nostru, confruntându-ne cu multe provocări, alergarea a fost unica activitate care ne-a adus normalitate și siguranță. Alergarea ne-a dat anduranță și optimism că lucrurile vor fi mai bune. Anul trecut, RunInBucharest a organizat două evenimente de alergare hibrid − fizic și virtual − la cele mai înalte standarde de siguranță. Suntem foarte entuziaști că în acest weekend ne vom întâlni cu și mai mulți alergători la linia de start. 

Cursele copiilor sunt sold-out. Ce înseamnă acest lucru, pentru o societate în care scutirile medicale la educația fizică sunt „un sport“ în sine?

Ne bucurăm foarte mult că după trei ani Cursele Copiilor au fost atât de dorite, încât am suplimentat înregistrările. Exercițiile fizice regulate pot avea un impact pozitiv asupra sănătății fizice și asupra bunăstării psihice a copiilor și pot ajuta la începerea unui obicei care rămâne cu ei pentru tot restul vieții. Toată lumea se simte mai fericită după ce a alergat! Înainte de pandemie, echipa RunInBucharest mergea în școli, împreună cu ambasadorii evenimentului, foști sportivi de performanță, pentru a deschide drumul copiilor și adolescenților spre lumea sportului.

℗PUBLICITATE



Care este rolul voluntariatului în sport?

Voluntariatul în sport este o platformă care reunește ofertele de voluntariat din domeniul sportiv ale diverselor evenimente. Voluntarii în sport care se alătură comunității noastre nu numai că sunt înconjurați de persoane care au aceleași idei, dar sunt și primii care știu ce se întâmplă la un eveniment de alergare de talia unui semimaraton și care au oportunități nelimitate de a discuta cu oameni cărora le împărtășesc dragostea pentru alergare.

Care este alimentația pe care ar fi indicat să o urmăm cu câteva zile înaintea competiției?

Cu câteva zile înainte de competiție nu ar trebui să experimentați cu alimente noi sau să vă îndepărtați prea mult de dieta normală. Începeți să creșteți aportul total de carbohidrați, adăugând mai multe paste și amidon (alimente cu indice glicemic scăzut) în dieta dumneavoastră pe parcursul săptămânii, ca de exemplu, cartofi dulci, paste, quinoa, cartofi copți, orez brun, cereale integrale. Mâncați mese normale, echilibrate, așa cum ați face în mod normal în orice zi de antrenament și asigurați-vă că beți multe lichide, în cantități mici și des.

Ce sfat i-ați da unei persoane care aleargă pentru prima dată, anul acesta, la o competiție de asemenea anvergură?

Ca să alerge cu inima împăcată, recomandăm antrenament temeinic cu câteva luni înainte de competiție, cu o atenție deosebită asupra nutriției și a perioadelor de refacere. Dar, poate mai important decât orice este o vizită la medic. 

Un semimaraton sau orice altă cursă de alergare care supune organismul la un stres puternic trebuie abordat cu atenție, mai ales din punct de vedere al sănătății, sănătate care poate suferi atât în timpul sau după finalul cursei, dar și înainte, pe parcursul antrenamentelor, multe dintre ele istovitoare. Sunt numeroase investigațiile necesare, pentru a afla dacă suntem apți din punct de vedere fizic pentru a alerga distanțe lungi și pentru a înțelege mai bine nivelul fizic și starea de sănătate pe care le avem într-o anumită perioadă. Pe lângă testele de sânge și de urină, o ecocardiografie, un EKG de repaus și unul de efort, o ecografie abdominală și un test de spirometrie sunt mai mult decât indicate.

Nu în ultimul rând, la fel de important este ca în ziua competiției să se distreze, faptul că au reușit să fie la linia de sosire este o mare realizare pentru oricine.

Ce am observat la evenimentele sportive organizate de Bucharest Running Club este susținerea reciprocă a alegătorilor, fair play-ul. Cum faceți să creați acest vibe și cum susțineți ultimul alergător al curselor?

Spre deosebire de 2008, când am organizat primul maraton pe străzile Bucureștiului, la care au fost prezenți mai puțin de 1.000 de alergători, astăzi românii apreciază competițiile sportive de alergare, le-au integrat în stilul lor de viață. La început au venit din curiozitate, apoi, a devenit o plăcere, s-a format o comunitate. Cei mai mulți au început să alerge cursele necompetitive de 2,5 km, apoi au venit alături de colegi sau prieteni, cei mai mulți au realizat progrese până la alergarea unui maraton. Într-adevăr, acordăm o atenție deosebită ultimului alergător de pe traseu, sărbătorindu-i curajul și abnegația de a termina cursa. Alături de unul dintre partenerii noștri, realizăm o atmosferă mega festivă de-a lungul ultimelor sute de metri până la linia de sosire. Scopul nostru este de a evidenția că suntem învingători, indiferent unde ne aflăm în clasament, și că avem nevoie de sprijinul potrivit pentru a face față provocărilor noastre de zi cu zi.

Un aspect interesant este ajutorul pe care-l acordați persoanelor refugiate din Ucraina. Cât de mult contează, pentru comunitatea de alergători, incluziunea socială a acestora?

Cu toate că ne-am eliberat ușor de restricțiile pandemiei, vedem cu toții situația umanitară devastatoare din Ucraina și cred că majoritatea conștientizează cât de norocoși și recunoscători trebuie să fim că putem să ne continuăm viața în libertate. În solidaritate cu alergătorii ucraineni, Bucharest RUNNING CLUB va acorda gratuitate pentru taxa de înscriere la orice cursă și va organiza Campionatul Național al Federației de Atletism din Ucraina în cadrul fiecărui eveniment de alergare RunInBucharest.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0