Skip to content

În luna februarie se vorbește cel mai mult despre iubire. Cu toate acestea, trecem indiferenți peste iubirea față de animale. Fără să ținem cont de faptul că potrivit unor dovezi științifice, un animal de companie ne poate face la fel de mult bine ca un partener. Studiile de specialitate ne arată că organismul secretă aceiași hormoni de vindecare în preajma animalelor de companie ca și în preajma prietenilor și a familiei. Pentru a nu reduce iubirea strict la relațiile de cuplu și pentru a ne extinde perspectiva mentală, am stat de vorbă cu Sabina Strugariu, psihoterapeută și iubitoare de animale. Sabina are mai multe pisici și un câine, pe nume Jung, care este extrem de îndrăgit pe rețele ei de social media.

Care sunt efectele benefice asupra sănătății noastre psihice și fizice atunci când avem în grijă un animal de companie?

Persoanele care cresc în preajma animalelor de companie sau care au ales la un moment dat în viață să își împartă spațiul, timpul și resursele cu un animal de companie, pot înșirui cu ușurință nenumărate beneficii asupra sănătății lor psihice și fizice. Însă, pentru majoritatea, acestea ar putea părea motive subiective și pur personale. Din fericire, în ultimii ani există tot mai multe studii și cercetări care atestă diversele beneficii pe care le aduc în viața noastră animalele de companie: de la reglarea presiunii arteriale, mișcarea regulată și scăderea riscului de obezitate (în cazul proprietarilor de câini), scăderea riscului de boli cardiovasculare (în cazul proprietarilor de pisici), ne ajută să ne simțim mai puțin singuri și chiar să fim mai sociabili, contribuie la scăderea nivelului de stres, ne ajută să ne îmbunătățim sistemul imunitar, ne ridică nivelul de dopamină și serotonină ș.a.m.d.

Am putea spune că iubirea pe care o resimțim din partea unui câine, de exemplu, poate avea efecte similare asupra bunăstării noastre ca afecțiunea unei ființe umane?

Cu toate că un animal de companie nu poate înlocui interacțiunea, nevoia de conexiune umană și de relaționare cu semenii noștri, iubirea pe care o primim de la un necuvântător este, cu siguranță, de netăgăduit. Relația om-animal are un loc aparte în dezvoltarea și raportarea noastră la lume, natură și ființele ce ne înconjoară. Esther Perel vorbește într-un interviu despre cât de importantă este atingerea pentru noi oamenii și pentru funcționarea noastră psihică și că, uneori, atunci când ne simțim singuri, izolați, deconectați și incapabili de a relaționa cu alți oameni, un animal de companie ne poate furniza suficientă conexiune și alinare, prin simplul fapt că ne oferă mângâiere, atingere și loialitate necondiționată.

Cum arată o relație sănătoasă de atașament care se creează între noi și animalul de companie?

O relație sănătoasă cu animalul de companie arată ca orice altă relație de atașament sănătoasă, bazată pe conexiune, o bază de siguranță și independența în explorare. Altfel spus, relația de atașament cu animalele noastre de companie este oglinda tiparelor de atașament pe care le avem: dacă avem un atașament sigur, vom crea asta și cu un animal, asemeni relației cu alți oameni sau putem avea un atașament anxios și codependent sau chiar evitant cu animalele pe care le alegem drept companioni. Pentru a avea o relație de atașament sănătoasă e nevoie să ne cunoaștem limitele, așteptările și să ne putem regla emoțiile în raport cu animalul ales, înțelegând, în același timp că un animal de companie nu este o extensie a noastră, un alter ego sau o jucărie. Animalele au propriile limite și nevoi, propriile personalități, ritmuri și specificități și pentru a avea o relație sănătoasă e nevoie să ne uităm și la impactul pe care îl avem noi în viața lor, nu doar ele în a noastră.

Care sunt acele comportamente la care este important să fim atenți atunci când intenționăm să cumpărăm sau adoptăm un animal de companie?

Indiferent dacă alegem să cumpărăm sau să adoptăm un animal de companie (lucru pe care îl încurajez cu toată inima) este foarte important să facem această alegere dintr-un spațiu de echilibru emoție-gândire critică. Adesea, avem tendința să fantasmăm despre cum ar fi să avem un animal de companie (fie el câine, pisică, hamster, peruș etc.) și să neglijăm aspecte pragmatice importante, cum ar fi faptul că un animal de companie trăiește mai puțin decât noi, nu va fi mereu mic și simpatic, implică un consum de energie și costuri de întreținere dincolo de alimente și jucării (consultații veterinare constante, vaccinuri, tratamente, intervenții etc.). Oricât de mult ne-am dori un animal de companie, este foarte important să ne gândim la stilul nostru de viață și la disponibilitatea reală de timp, spațiu și resurse pe care le putem aloca unui animal, astfel încât să alegem un animăluț potrivit cu nevoile noastre și ale familiei noastre, dar și nevoilor acelui animal de companie. Este importat să ne uităm la: cât timp liber avem? Cât spațiu? Ce anume ne dorim – un animal mai activ sau mai liniștit? Mai mic sau mai mare? Care sunt alternativele atunci când plecăm de acasă – cu munca, în concedii etc.? Ce așteptări avem? Ce avem de oferit? Ce știm despre rasa, tipologia, nevoile, personalitatea animalului dorit? Cât de flexibili suntem cu privire la așteptări vs. realitate?

℗PUBLICITATE



Câte de util este în dezvoltarea psihologică a copiilor să aibă în grijă animale de companie?

Prezența unui animal de companie în viața unui copil are nenumărate beneficii, ca și în viața unui adult, de altfel. Cu precizarea că expunerea timpurie a unui copil la animale de companie poate încuraja dezvoltarea empatiei și a responsabilității, a respectului pentru ființe și natură, îi ajută pe copiii să se confrunte cu teme de viață precum iubirea, suferința, înaintarea în vârstă, boala, moartea. Le dezvoltă încrederea, stima de sine, abilitățile sociale. Le oferă posibilitatea de confort, conexiune, companie, loialitate, afecțiune, iubire și joacă. În funcție de animalul ales poate implica mai multă mișcare și activitate fizică. Iar studiile arată că prezența unui animal de companie ajută la dezvoltarea cognitivă a copilului și poate chiar reduce riscul de dezvoltare a unor alergii. A nu se înțelege că fiecare copil trebuie să crească cu animale de companie – nu există un panaceu universal pentru nimic în viață, ci doar recomandări mai potrivite sau mai puțin potrivite fiecăruia – însă dacă sunteți iubitori de animale și a avea în preajmă animale de companie vi se potrivește, atunci, cel mai probabil, va fi o plusvaloare și pentru copiii familiei.

În psihologie, există teorii care ne arată că atingerile sunt gesturi care ne liniștesc și destresează sistemul nervos. Am putea spune că mângâierea animalului de companie este un obicei prin care putem reduce stresul și anxietatea?

Mângâierea unui animal de companie ajută la reducerea stresului, a anxietății și a depresiei. Întrucât reduce nivelul cortizolului din creier și ajută la eliberarea dopaminei și a serotoninei. Există numeroase alternative în zilele noastre pentru absența interacțiunii directe sau față în față (telefonul mobil, internetul etc.), însă nu și pentru privarea senzorială (lucru pe care l-am putut observa, de altfel, în timpul pandemiei) și atunci, prezența unui animal de companie ne poate oferi șansa de a ne împlini această nevoie profund și fundamental umană: de a atinge și de a fi atinși.

Mai mult decât atât, unele protocoale de intervenție în traumă recomandă terapia cu ajutorul animalelor. Cum funcționează aceste forme de terapie?

Animalele de companie au, adesea, anumite calități biologice înnăscute pe care oamenii nu le au mereu dezvoltate sau pentru care e nevoie să devină conștienți, asumați și maturi. Cum ar fi: lipsa de judecată, capacitatea de a rămâne ancorați în prezent, loialitatea, afecțiunea necondiționată, siguranța psihologică (atunci când nu există antecedente negative sau fobii), se dovedesc a fi confidenți de încredere, sunt surse de susținere emoțională și fizică, nu au prea multe nevoi sau, nevoile lor sunt destul de bazale și relativ mai ușor de satisfăcut decât ale oamenilor și arată recunoștință și bucurie (în special câinii), independent de comportamentul tău uneori.

Efectele benefice pe care le are prezența unui animal de terapie în intervențiile psihologice sau medicale sunt din ce în ce mai studiate și, sperăm, să fie tot mai des întâlnite.

Se spune că există iubitori de pisici și iubitori de câini. Care sunt diferențele și asemănările dintre aceștia?

Cred că există foarte multe prejudecăți cu privire la pisici și câini, dincolo de preferințele oamenilor – majoritatea bazate pe credințe străvechi și superstiții. În realitate, oamenii care iubesc animalele își doresc să-și împartă viața cu un animal de companie. Nu iubesc pisicile sau câinii sau caii sau șerpii sau broaștele țestoase. Ci preferă anumite animale în funcție de cum se evaluează pe sine, de nevoile pe care le au și de ce anume caută într-un animal de companie. Pentru cei care iubesc natura și plimbările și activitățile în aer liber și mișcarea și joaca, cel mai adesea un câine este o alegere mai potrivită, în timp ce persoanele care-și aleg pisicile ca animale de companie, o fac deoarece sunt animale considerate mai independente și mai ușor de întreținut, întrucât îți oferă afecțiune și atenție, fără să fie nevoie să depui un efort fizic pentru a le satisface nevoile de bază. Sunt și oameni care au fobie de pisici sau de câini și atunci îi preferă pe unii altora, ca urmare a unor experiențe traumatice. Sunt și oameni care se regăsesc mai mult în trăsăturile unora decât ale celorlalți și oameni care consideră că unele animale sunt mai ușor de întreținut decât altele (deși, cel mai ușor e să întreții animalul pe care ți-l dorești și cu a cărui nevoi și energie te potrivești, iar uneori poți descoperi că sunt pisici și pisici și câini și câini și nu întotdeauna așteptările sau credințele noastre despre animale, ca despre oameni și lume, sunt 100% corecte și absolute când reducem de la generalizare și abstractizare la concret și individual). Și sunt și oameni care au și câini și pisici, asemeni subsemnatei [râde] și care se bucură și de beneficiile de a dormi cu pisici pe cap și de a ieși afară de două ori pe zi indiferent de vreme. Precum și de toate provocările și responsabilitățile ce vin cu îngrijirea unor ființe vii.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0