Skip to content

Adrian Asoltanie este trainer, speaker, antreprenor de aproape 20 de ani și tatăl a două fete. Consideră educația financiară un element esențial al dezvoltării personale, un ingredient vital al succesului în viața personală și în carieră.

Ce-ți amintești despre copilul Adrian?

Îmi plăcea să cioplesc avioane din lemn, în timp ce pășteam oile într-o periferie a Bacăului. Prima ocupație m-a motivat să fac liceul de aviație, a doua m-a motivat să plec la facultate la București, de unde n-am mai vrut să mă întorc acasă.

De care dintre adulți erai mai atașat, în copilărie?

De părinți, cu o înclinație mai mare spre mama. Am fost crescut în combinația dintre grija mamei și severitatea tatălui. Apoi, am avut onoarea să am câțiva profesori care s-au dăruit de-adevăratelea și mi-au rămas în suflet.

Care era relația ta cu banii, în copilărie?

Aveam bani pe mână – fie restul de la cumpărături, fie banii de la colind. Aveam o mătușă care ne dădea mereu câte 100 de lei, de Plugușor. Era prima pe lista de vizitat. Până pe la 14 ani am tot strâns și mi-am cumpărat un dublu casetofon Sharp cu 250 de lei. Îl am și acum.

Ce visai să te faci, când aveai să fii mare?

Mi-am dorit să fiu pilot de avioane. Îmi plăcea ideea de libertate, de călătorie, de zbor. Chiuleam de la anumite ore, ca să merg fie pe aeroportul de lângă liceu, să mă uit la avioane, fie în cabinetul de engleză, unde era un profesor foarte creativ, care ne învăța engleză după versurile grupului The Beatles.

Cu ce mesaje despre bani ai venit de acasă?

Tata spunea întotdeauna că el nu s-a împrumutat niciodată. Nu mi-a explicat însă de ce era ăsta un lucru așa de important și, mai târziu, probabil dintr-o reacție de rebeliune, am făcut lucrurile pe dos decât le făcuse el. OUCH! Iar mama este și ea bună la făcut economii și cumpărături înțelepte.

Ce-ți mai amintești din manualul de Psihologie din clasa a X-a?

Nimic, iertare!

Educația financiară este…

Un set de principii care te ajută să iei decizii corecte pe termen lung. Banii, ca și mâncarea sau alcoolul… au un efect pervers – sunt foarte plăcute la consum, dar consecințele neplăcute apar după mai mult timp și sunt greu de corectat. Educația financiară te ajută să eviți momentele de tipul „Ah, ce prost am fost!“ Greșelile financiare afectează viața personală și de cuplu, cariera, relația cu prietenii… Observ asta în fiecare zi, în cazurile celor care îmi solicită consultanța pentru rezolvarea unor situații, uneori dramatice.

Câteva lucruri pe care trebuie să le aibă în vedere un școlar despre bani?

  • Să-i câștige prin propria activitate oferind la schimb muncă, creativitate sau răbdare.
  • Să-i economisească pentru obiective pe termen lung. Asta presupune luarea de decizii, analiza opțiunilor, amânarea recompensei – niște mușchi foarte importanți pentru o personalitate echilibrată.
  • Să-i dăruiască, fiindcă asta dezvoltă generozitatea și empatia, dar și satisfacția de a fi schimbat ziua sau viața cuiva.
  • Să-i cheltuiască, iar asta o învață cel mai bine când cheltuiesc banii câștigați de ei înșiși.

Dar un adolescent?

℗PUBLICITATE



  • Că cea mai importantă investiție, la această vârstă, este în propria educație. Un adolescent poate încerca, poate construi și poate inova orice, cu riscuri foarte mici.
  • Că timpul este unul dintre principalii lui aliați și trebuie folosit înțelept.
  • Că anturajul este o forță căreia cu greu îi poți face față. Să-și aleagă prietenii cu grijă. Cărțile ar trebui să facă parte obligatoriu din universul lui.

Unde crezi că greșesc părinții, atunci când vine vorba despre relația dintre copii și bani?

Oferă prea mult și prea devreme, de multe ori chiar înainte ca juniorul să manifeste dorința respectivă. Nu le întorc copiilor dorințele, cu invitația de a se implica și ei în atingerea lor, spunând: „E perfect că-ți dorești telefonul X, dar cum ești dispus să contribui la cumpărarea lui?“ De asemenea, părinții își feresc copiii de oportunitățile de a munci, de a fi productivi, de a fi mândri de rezultatele lor. Nu înseamna că-i răpești copilăria, nu e sclavie și nici abuz emoțional să-i oferi ocazii de a te ajuta în sarcini remunerate, acasă ori în comunitate. Ci că vei crește un copil mai responsabil, mai recunoscător și mai conștient.

Unde te pot găsi părinții, dacă vor să-și dezvolte inteligența financiară?

Cel mai adesea, sunt invitat să țin cursuri în companii – pentru angajați. Firmele au înțeles că, în absența educației financiare, angajații fac prostii, sunt stresați și mai puțin stabili, mereu în căutarea a 100 de euro în plus la salariu, demers care nu rezolvă situația. Țin, de asemenea, cursuri în școli, de la clasa I până la facultate. Și mai am cursuri open sau conferințe, unde poate participa oricine dorește să descopere principiile sănătoase ale banilor. De acestea puteți alfa urmărind adrian.asoltanie.com.

Cum ai defini relațiile dintre români și bani, în 2018?

Haotice. Marea majoritate a oamenilor habar nu au PE BUNE ce bani le intră și pe ce se duc. Cu cât câștigă mai mult, cu atât se îndatorează mai mult. Aleargă după scheme de îmbogățire rapidă și pierd bani. Nu comunică cu partenerul de viață și nu au obiective pe termen lung.

Cine este expertul în educație financiară care te inspiră și de ce?

Dave Ramsey este expertul ale cărui mesaje mă inspiră cel mai mult. Are o abordare mai cumpătată, mai pe slow, mai pe relații, mai pe conștientizare. Nu are excesele, scurtăturile altora, scheme complicate care nu se întâmplă niciodată…

Este adevărat că, pentru a avea bani, trebuie să muncești foarte mult?

Pentru a avea bani mulți, trebuie să le oferi multă valoare celorlalți. Asta poți să o faci cu brațele (muncă fizică), dacă nu ai alte aptitudini sau cunoștințe. În cazul ăsta, da, e multă muncă. Mai poți să o faci și cu educația, talentul și creativitatea ta. E muncă mai ușoară și mai plăcută, dar presupune să-ți construiești aceste calități în timp. Înseamnă să citești, când alții se cinstesc, și să te uiți la un TED Talk, când alții se uită la Noră pentru mama. Tata avea o vorbă: „Cu ce vrei să muncești, cu plugul sau cu pixul?“

Ce ți-ai dori să-și amintească despre tine copiii tăi, când vor fi adulți?

Că le-am fost aproape și că am încercat să le ofer experiențe noi și interesante. Că i-am  provocat și încurajat să pună întrebări, să descopere și să se descurce singuri. Că a te compara mereu cu ceilalți este un joc pe care îl pierzi de fiecare dată și e calea cea mai sigură spre nefericire.

Trei calități ale tale, ca tată…

  • Mă implic.
  • Experimentez
  • Mă educ.

Un mesaj pentru tine la bătrânețe…

„Privește înapoi cu mândrie…“

Un gând pentru cei care au citit acest interviu:

Cele mai importante lucruri în viață sunt gratis. Nu vă dați TOATĂ viața pe betoane, fiare, plastice și cârpe. Investiți în voi și în ceilalți. Creșteți și fiți curioși!

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0