fbpx
skip to Main Content
Interviu Cu Alice Năstase Buciuta – Marea Dragoste

Alice Năstase Buciuta – este jurnalist, psiholog, om de televiziune și autor. Alice este de multă vreme o voce distinctă, unică, fie că scrie Marea Dragoste, revista pe care ne-o dăruiește cu o părticică din sufletul ei, fie că ne bucură cu o carte, sau activează în beneficiul vreunei cauze.

Ce-ți amintești despre fetița Alice?

Îmi amintesc bucuria de a descoperi frumusețea muzicii și a cărților, împletită cu teama de a nu-i supăra pe cei din jur.

De care dintre adulți erai mai atașat ca și copil?

De mama mea, îmi pot aminti și acum iubirea albă și caldă care mă lega de ea. Și dorul nespus de întoarcerea ei, pentru că, în primii zece ani de viață, nu ne vedeam decât la final de săptămână.

Cum erai la grădiniță? Erai genul de copilaș căruia îi plăceau serbările sau le evitai?

Da, îmi plăceau foarte mult, pentru că știam să cânt și să recit frumos. Paradoxal, am vrut, dintotdeauna, simultan, și să stau, nevăzută, într-un colț, și să fiu în centrul atenției.

Ce visai să te faci când aveai să fii mare?

Cântăreață. Și scriitoare. De fapt, când una, când alta, în funcție de ce muzică ascultam sau ce carte citeam.

Ce-ți mai amintești din manualul de psihologie din clasa a X-a?

Informația șocantă și lipsită de poezie că iubirea se stinge din suprasaturație sau prin inaniție.

Când și cum a început cariera ta ca jurnalist?

Am fost, cumva, jurnalistă, imediat după terminarea facultății de litere, doar că, în primii ani de profesie, ca ofițer SPP, în afara faptului că predam limba spaniolă cadrelor militare, scriam pentru o publicație de uz intern. După șapte ani de muncă „fără glorie“, m-am mutat în presa de largă circulație. Prietena mea cea mai bună, Simona Catrina, era deja jurnalistă de cotidian și m-a ademenit să lucrăm împreună. Și eu am trecut în rezervă, la cerere, și am urmat-o. Și a fost nespus de frumos!

Ce înseamnă pentru tine Marea dragoste?

Înseamnă dorința de a evolua în toate domeniile vieții mele până la cel mai înalt nivel posibil. Marea dragoste înseamnă să nu te mulțumești cu puțin. Nici în relații, nici în profesie, nici în credință, nici în evoluție.

Trei calități ale tale ca mamă…

Iubirea devotată, bunătatea, puterea de a ierta și de a-mi cere iertare.

Dar ca soție?

Iubirea, loialitatea, infuzia de energie pe care o dăruiesc permanent relației noastre.

Știm că de curând ți-ai susținut teza de doctorat? Ce ai cercetat în teza ta și ce te-a motivat să faci asta?

Am cercetat relația dintre politicile editoriale ale revistelor pentru femei din țara noastră și feminism. Demersul meu (greu și foarte obositor, recunosc!) a fost motivat de dorința de a trece eu însămi și publicația pe care o conduc dincolo de nivelul de presă glossy care slujește poruncile frumuseții cu orice preț și ale advertisingului proftabil, și de a găsi o formulă editorială care să schimbe, în mod autentic, lumea în bine, conducând-o cu un pas mai aproape de feminism și de umanism.

Anul trecut ai pierdut un om important pentru tine, prietena și colega ta Simona Catrina, cum ești acum la mai bine de un an de la dispariția ei?

℗PUBLICITATE


Abia acum, recent, m-am liniștit și mi-am regăsit bucuria de a trăi. Am avut o perioadă tare grea, în care nici măcar nu am mai putut scrie cu adevărat. Abia când am știut că Simona și-a găsit drumul spre lumină și a ajuns printre îngeri, după rătăciri care la noi au durat un an, la ea o clipă lungă și grea, m-am liniștit și m-am reapucat să scriu și să râd iarăși. Ea va fi mereu dragostea mea și, de acum înainte, una dintre muzele mele.

Cum ai defini prietenia în 2018…

Cea mai frumoasă, cea mai de folos și cea mai senină dintre iubirile posibile.

Ce înseamnă pentru tine încrederea în relații?

Să știi că partenerul tău din relație îți este loial.

Cum vezi și cum simți iubirea la români?

În derivă, intrată în criză, fără măreție, așa cum este țara noastră toată, în prezent.

De curând ai o emisiune online pe Canal 33 – despre ce este vorba și ce subiecte vei aborda?

Emisiunea se numește tot Marea Dragoste, ca și revista mea, și, cu ajutorul personalităților invitate, va dezbate subiectele pe care le-am abordat dintotdeauna, legate de excelență, de căutarea împlinirii autentice, valoroase, în toate domeniile vieții.

 

View this post on Instagram

 

În fiecare vineri scriu pe blog despre revelațiile mele legate de cărțile cu Harry Potter. Am început în joacă, apoi, la un moment dat, am vrut să renunț, pentru că mi se părea că am ieșit atât de mult din zona temelor mele obișnuite, încât nu mă citește nimeni. M-a oprit – ce noroc! – încurajarea unei alte cititoare de Harry Potter, neîntâlnită vreodată – Andreea, mama lui Luca -, iar de atunci am continuat fără pauză și fără ezitări să scriu, vineri de vineri, articole care îmi aduc enormă bucurie și împlinire. Pe tricoul meu din poza asta cam veche scrie They ❤️ my blog. Dar eu am priceput, grație articolelor din seria #harrypotterfriday că dacă eu sunt fericită scriind, dacă I ❤️ my blog, atunci sunt răsplătită oricum, fie că mă citesc și mă plac și alții, fie că nu. I ❤️ Harry Potter și despre asta scriu, fericită, uimită, recunoscătoare, vineri de vineri, pe blogul meu al cărui link îl găsiți în profil. Do you ❤️ Harry Potter?

A post shared by Alice Nastase Buciuta (@alicenastasebuciuta) on

Cea mai mare dovadă de curaj din ultima vreme este…

Că am vorbit cu morții, ca să pot redeveni vie cu adevărat.

Un mesaj pentru tine la bătrânețe…

Nu există bătrânețe, atât timp cât iubești, iar iubirile adevărate sunt eterne. Ce-am iubit iubit rămâne, pentru totdeauna.

Un gând pentru cei care au citit acest interviu.

E păcat să vă mulțumiți cu puțin… Marea dragoste există pentru fiecare dintre noi, trebuie doar să o revendicăm, curajos.

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută
Reducere 30% la toate cărțile pentru copii!
#1Iunie
x