Skip to content

Atena Boca este fondatorul și „mama“ asociației LaPrimulBebe, desemnată „Femeia anului“ în 2016 și un om cu un adevărat spirit de întreprinzător.

Cum erai în copilărie și cum te alintau cei dragi?

Am fost mereu un copil în căutarea independeței, dar totuși dependentă de natură, joc, prieteni. Eram „păpușa“ casei.

De cine erai cel mai apropiată, în primii ani de viață? Cine a fost figura ta de atașament?

De mama. Și în primii ani, apoi și în anii adolescenței.

Ce-ți plăcea să te joci la grădiniță sau la școală?

De-a v-ați ascunselea – era jocul meu preferat. Țin minte că l-am jucat cu plăcere ani de-a rândul. Și acum îl joc, cu fiul meu. Am emoții să răspund la întrebarea aceasta, pentru că în psihologie totul are o explicație. Gáspár, ce spune acest joc despre mine?

Ai avut vreo jucărie preferată? Dacă da, care?

Nu am fost legată de jucării. Aveam câteva, le țin minte pe toate, dar nu îmi aduc aminte să fi avut o dragoste mare pentru vreuna dintre ele. Eram foarte legată de satul în care am copilărit. Îmi iubeam munții și râul din fața casei, dar și prietenii copilăriei mele.

Câți copii îți doreai să ai la maturitate?

Doi. Băiat și fată. Băiatul mai mare. Vis îndeplinit.

Profesorul preferat în școală a fost…

Caius Teodorescu, profesorul meu de istorie. A fost prima întâlnire cu un profesor pasionat și, probabil, una dintre primele lecții că, în viață, ideal ar fi să îți cauți drumul și pasiunea.

Ce-ți mai amintești din manualul de Psihologie din clasa a X-a?

Primul impuls, când am citit întrebarea, a fost să mint. Dar nu am să o fac. Eu am fost în clasă de informatică, am avut ore de psihologie un singur an, o dată pe săptămână. Nu am reținut nimic. Absolut nimic. Atitudinea generală era de „pierdere de vreme“ – matematică trebuia să știm. Câteodată, mi-aș dori să mă întorc în școală și să o învăț temeinic. Astăzi, cred că psihologia ar trebui predată în școli mult timp, poate nu chiar în forma actuală, dar cu mult mai mult focus pe ea.

Care este cea mai plăcută amintire cu mama ta?

Un weekend de pe vremea când eram în facultate. M-a vizitat la București, fără tata, și am făcut un maraton de filme, teatre și restaurante. Atunci am avut experiența primului teatru absurd, din care nu am înțeles nimic și timp de o oră ne-am străduit alături de toți cei din sală să nu râdem în hohote, mușcându-ne mâinile, buzele și mânerele scaunelor. Pe drumul spre casă, am râs în hohote, făcând o listă mentală a tuturor oamenilor care „merită“ să vadă această piesă.

Cum te-a cucerit soțul tău? Știm că este un bărbat extrem de harnic și un tată implicat, dar dincolo de asta…

℗PUBLICITATE



Cu faptul că mi-a dat spațiu, să fiu așa cum sunt. Că mă susține 100% în toate nebuniile mele. Că nu râd cu nimeni așa cum râd cu el. Că mă face să mă simt iubită, importantă, frumoasă, în fiecare zi. De zece ani.

Două calități ale tale ca mamă, dar și ca soție…

Muncesc zi de zi cu mine, ca să fiu un om mai bun, o mamă mai bună. Cred că sunt o mamă relaxată, fără multe frici și panici de tipul „drob de sare“.

Sunt o soție care oferă spațiu și surprize incredibile, îmi șoptește soțul în cască.

Cum s-a născut comunitatea La Primul Bebe (LPB)?

Comunitatea LaPrimulBebe, care astăzi are peste 40.000 de membri activi, a început ca un grup de zece amice pe Facebook. Un grup pe care l-am creat atunci când fiul meu avea 3 luni. Treceam printr-o perioadă de adaptare foarte grea și, cel mai probabil, printr-o depresie postnatală. Mă simțeam singură, neînțeleasă, fără informații și nu vedeam luminița de la capătul tunelului, ajunsă la care aveam să fiu din nou femeia puternică, în control, de la biroul ei de altădată.

Ce te-a motivat să virezi dinspre cariera ta spre a construi cea mai mare comunitate de parenting din România?

Nevoia de a lăsa ceva în urmă, de a avea un impact în mediul în care trăiesc, de a mă vindeca pe mine, probabil. Am ales să mă focusez pe LaPrimulBebe, atunci când am înțeles că am muncit multe ore pe zi, în fiecare zi, timp de trei ani, fără să simt de fapt că muncesc. Și fără nicio răsplată financiară, ba chiar susținând proiectul din buzunarul propriu. Atunci am simțit ce înseamnă cu adevărat motivația internă.

Top trei realizări ale echipei LPB până în prezent…

  • Comunitatea în sine și impactul ei în viețile mamelor, dar mai ales al copiilor lor. Mărturiile a sute de mame cum că acest spațiu le-a salvat, atunci când nimeni altcineva nu a putut să o facă. Depășirea graniței online, prin intermediul unor mame care au ajutat alte mame, pe care eu nu le cunosc. O mamă proaspăt divorțată este pusă pe picioare de mamele noastre într-o săptămână, cu casă, mobilă, mutare și job nou. O mamă din București rămasă în pană, noaptea, la Brașov, singură în mașină cu fiul ei, cere ajutor în comunitatea LaPrimulBebe – Brașov și, într-o oră, două mașini cu tați o ajută să schimbe roata. Copilul unei mame nu supraviețuiește la naștere. O altă mamă merge la spital doar ca să îi fie alături, pentru că și ea trecuse prin această cumplită experiență. Fără să se cunoască! Aceasta este puterea unei comunități adevărate și aceasta este cea mai mare realizare a noastră.
  • Cele peste 75 de evenimente de educație parentală ale Academiei LaPrimulBebe, precum și cei peste 9.000 de părinți din săli. Dar mai ales lungile liste de așteptare pe care mereu le avem la toate evenimentele noastre.
  • Cei peste 250.000 euro strânși pentru cauzele noastre umanitare, în licitațiile online marca LaPrimulBebe, bani cu care am echipat spitale și am ajutat cazuri de copii sau mame bolnave.

Acum cinci ani, puneai bazele comunității LPB, iar întrebarea este: Unde te vezi peste 5 ani? Dar peste 55 de ani?

Mă văd mai echilibrată, cu o mai bună cunoaștere de sine, mă văd mai iubită de către mine. Mă văd scriind, urcând munți frumoși, jucându-mă cu copiii mei, râzând la fel de mult cu soțul meu. Peste cinci ani, mă văd cu încă 20-25 de țări nou vizitate. Mi-ar plăcea să ajung în 195 de țări și, momentan, sunt la numărul 51.

Iar peste 55 de ani mă văd contribuind, punându-mă în slujba celor care au nevoie, căutând să evoluez și să îmi închei misiunea pe acest pământ cu demnitate. Dacă o să reușesc să arăt măcar pe jumătate față de cum arată Jane Fonda, o să mă declar mulțumită.

Știm că, în urmă cu trei ani, ai urcat pe masivul Kilimanjaro. Ce ai învățat în urma acestei experiențe?

Am învățat să îmi accept limitele, să mă opresc când nu mai pot. Să îmi fiu de ajuns. Am învățat că, atunci când sunt prezentă, conștientă, lucruri magice se întâmplă. Am simțit mult mai clar (pentru că deja știam) că fericirea ne-a construim singuri.

Cum se poate înscrie un părinte în comunitatea LPB?

Ne poate căuta comunitatea pe Facebook după orașul în care locuiește – de exemplu, LaPrimulBebe Constanța, Iași, Timișoara, Cluj, Buzău, Brașov, Sibiu etc. – și poate da Join. O echipă îi va verifica profilul și, odată acceptat, va începe magia.

Un mesaj pentru toate mamele care au citit acest interviu…

Nu știu dacă este pentru mame sau pentru mine. În ultimii ani de parenting, am învățat că a fi părinte nu este despre o sumă de tehnici pe care le aplicăm și care dau sau nu rezultate. Este despre „a fi“. Este despre cum suntem noi pe interior. Atunci când noi suntem aliniați, vindecați, conștienți, prezenți, va fi suficient pentru copiii noștri. Iar drumul de descoperire către toate acestea poate fi minunat. Să investim în noi, să ne cunoaștem, să căutăm sprijin la psihologi, în cărți, în cursuri de dezvoltare personală poate fi un mod bun de a deveni părinții pe care ni-i dorim pentru copiii noștri.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0