fbpx
skip to Main Content

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu au fondat în 2012 Asociația Dăruiește Viață, cu scopul de a continua, într-un mod profesional, misiunea începută în regim de voluntariat, dedicându-se cu precădere identificării de soluții care să crească șansele la viață ale bolnavilor de cancer din Romania.

Cum ați descrie într-o propoziție traseul vostru din copilărie și până în prezent?

Carmen: Promiteam de mică. Glumesc. Nimic din ce am făcut în copilărie și în viața adultă nu m-a îndreptat către ce sunt acum. Cred că doar revolta mea permanentă față de nedreptate – făcută mie sau altora – m-a adus aici.
Oana: Eram un copil veșnic revoltat împotriva nedreptăților (a se citi „deciziile adulților“), cu cereri precise și cu perseverență dusă până la exasperarea celor din jur sau până când se rezolva problema… Deci am confirmat, nu?

Cea mai dragă poveste a copilăriei voastre a fost…

Carmen: Vrăjitorul din Oz.
Oana: Albă ca Zăpada.

Oamenii care v-au fost mereu alături în copilărie și care vă acceptau necondiționat au fost…

Carmen: Două personaje feminine: mama și bunica.
Oana: Bunicii cu care am locuit în prima parte a copilăriei.

Care este cea mai tristă experiență din copilărie sau adolescență?

Carmen: În adolescență, când m-a părăsit primul iubit. Apoi, cu al doilea, a fost mai ușor.
Oana: O ceartă cu mama, legată de lungimea unui pardesiu… A fost pentru prima oară, cred, când tata s-a aliat cu ea; de obicei, el era de partea mea.

Profesorul de la care ați învățat cel mai mult în timpul școlii a fost…

Carmen: Profesorul de limba română. Și profesorul de istorie. Exact materiile la care nu aveam talent, dar la care învățam de dragul lor.
Oana: Învățătoarea mea. Și profa de franceză… care i-a zis mamei că sunt „colosală”. Nu mai auzisem cuvântul până atunci, mi s-a părut grozav, și de atunci am iubit-o mult pe profa de franceză.

De ce Asociația Dăruiește Viață?

Carmen: Pentru că mi-am găsit sensul în viață, din punct de vedere profesional. Și pentru că pot măcar încerca să fac un bine. Pentru că asta mă bucură.
Oana: E locul în care simt că revolta, agitația, ideile mele chiar au sens. Simt că rostul meu e aici și îmi place tot ce fac.

Românii și voluntariatul – avem această valoare integrată în viețile noastre?

Carmen: Eu cred că nu. Pentru că încă mai sunt destui oameni care se întreabă de ce fac eu asta? Care caută un motiv ascuns.
Oana: Comunismul ne-a deformat grav ideea de voluntariat. Trebuie să reînvățăm să facem lucruri pentru alții, să empatizăm, să ne implicăm. Din fericire, în ultimii 5-6 ani, văd tot mai mulți tineri care fac voluntariat.

Cea mai frumoasă amintire care vă leagă pe una de cealaltă?

Carmen: Râdem mult. La birou, în timpul liber, la un pahar de vin… Sau online, pe Messenger, WhatsApp, când nu suntem împreună.
Oana: Copiii noștri aveau aproape 3 ani, eram tare fericite că se joacă împreună, iar noi ne puteam bea liniștite cafeaua. De fapt, ei tocmai își amenajau o piscină în dormitorul lui Alex, băiatul meu… Am încercat să părem supărate, dar adevărul e că ne prăpădeam de râs.

Top cinci realizări ale Asociației Dăruiește Viață – din 2012 și până în prezent.

Carmen:

• Programul de diagnosticare a leucemiilor, prin care statul decontează, începând cu decembrie 2014, diagnosticarea în profunzime a leucemiilor (până atunci nu deconta, oamenii nu erau diagnosticați corect, li se aplicau tratamente greșite).
• 18 camere sterile (când ne-am apucat noi de construit, România avea 7, noi am triplat capacitatea de transplant a țării, construind la Timișoara și București).
• 2 laboratoare de diagnosticare în profunzime a leucemiilor și a altor tipuri de cancer (în prezent, în România, sunt 3 bine dotate).
• Modernizarea Clinicii de Hemato-Oncologie de la Spitalul „Louis Țurcanu“ din Timișoara (o clinică întinsă pe 3 etaje, care avea câte o toaletă la comun pe fiecare etaj, iar acum dispune de saloane cu 2 paturi și grup sanitar propriu – practic, am putea inugura, în această clinică, peste 30 de toalete).
• Noi facem un SPITAL! Primul Spital de Oncologie și Radioterapie pentru Copii, din România ultimilor 50 de ani. Avem 8 milioane de euro, strânși în 3 ani, și am început lucrările, în curtea Spitalului de Copii „Marie Curie“.

℗PUBLICITATE


Oana: Confirm că acestea sunt.

Care este cea mai mare calitate a celeilalte? (Oana despre Carmen și invers)

Carmen: Simțul umorului. Ăsta ne scoate din cele mai multe belele.
Oana: Îndrăzneala de a spune lucruri nespuse și de a porni bătălii pe care alții n-ar îndrăzni să le pornească.

Ce înseamnă și ce face Bursa de Fericire?

Carmen: E locul acela, unde oamenii se adună ca să se implice și apoi ca să vadă, în cel mai transparent mod cu putință, cum am transformat noi banii lor în șanse la viață pentru copii și adulți aflați, poate, în cea mai grea perioadă a vieții lor. Din punctul meu de vedere, e cea mai tare platformă de strângere de fonduri existentă în România. O spun cu modestie. E un instrument de transparentizare și trasabilitate a banilor investiți de cei care au înțeles că trebuie să ne luăm soarta în mâini și să ne apucăm singuri să ne facem spitale, să avem grijă de sănătatea noastră.
Oana: E locul în care poți vedea fericirea altfel… Dăruind.

Dar cel mai mare defect? (la fel, Carmen despre Oana și invers)

Carmen: Cel mai mare? N-are. Pe cuvânt. Să rămână așa cum e.
Oana: Ea a zis că n-am defecte, eu știu că am – și ea știe, dar e drăguță și nu spune. Cel mai mare defect al ei e, de fapt, o calitate: aceea de a spune lucrurile foarte direct, fără menajamente… Lucrul ăsta uneori deranjează, fiindcă te și scoate din zona de confort. Dar atunci când stai în zona de confort, nu evoluezi.

Ce vă motivează să transformați visurile în realitate și să nu renunțați ?

Carmen: Păi, cel mai tare pe mine mă motivează oamenii din jurul meu. Mă gândesc la cei care ne susțin și la cei pe care îi susținem. Am credința, dobândită prin 2009 – când am reușit să obținem autorizație de miting și să scoatem în stradă 100 de oameni, de pe-o zi pe alta, fără mijloacele de comunicare pe care le avem acum – și care încă nu m-a părăsit, că puterea ne aparține nouă, celor ce n-am fost învestiți cu ea, dar ne-am luat-o singuri, pentru că avem de partea noastră legea. Și pentru că suntem perseverenți în a ne cere drepturile.
Oana: Mă motivează „nu se poate“-le autorităților. Dar, cel mai tare, energia oamenilor care ne susțin, care cred în noi. Și, bineînțeles, reușitele.

Dacă cineva dorește să vă susțină proiectele, cum o poate face?

Carmen: O poate face pe bursadefericire.ro. Sau, dacă îi e mai simplu, să ne sune: 0729999777. Sau să ne scrie la: contact@daruiesteviata.ro. Noi suntem pe recepție, în orice variantă.
Oana: Aici suntem!

Paula Herlo este…

Carmen: Mama și tatăl asociației! În plus, ea e cea care ne-a numit în reportajele ei „două tinere“ și astfel și-a asigurat un loc în inima noastră, forever. A, și tot ea a crezut așa de tare în noi, încât iată unde am ajuns, neavând curajul să o contrazicem. Paula Herlo și Alex Dima sunt părinții spitalului pe care îl construim.
Oana: „Superă“! E un cuvânt inventat de noi trei și denotă aprecierea supremă.

De curând, Andreea Esca v-a numit „eroii“ ei din anul 2017. Cum a fost să auziți aceste cuvinte?

Carmen: Noi, când vrem ceva, cerem. Și, în 2017, în toamnă, la Cluj, Andreea s-a trezit cu noi pe cap. Ea îi lua interviu în ziua aceea lui Sting, iar noi voiam un autograf pe un tricou. Nu ne cunoscuserăm personal până atunci, dar a fost un bun prilej să ne introducem. Sigur că, apoi, ne-am dorit să ne ia și un interviu. Am fi vrut să fie chiar la PRO TV, dar a ieșit la radio. Și a fost foarte plăcut să auzim că suntem eroii ei. Îi mulțumim!
Oana: Eu am simțit responsabilitate. Oamenii îți acordă încrederea lor și ăsta este, poate, cel mai valoros lucru pe care ți-l poate da cineva. Și când acel cineva e Andreea Esca, te simți și mai responsabil.

Un mesaj pentru voi la bătrânețe.

Carmen: Să rămânem aceleași „două tinere“, dar cu cel mai mișto azil. În afară de spital, noi vrem să facem și un azil. De data asta, pentru noi și prietenii noștri.
Oana: Să fim la fel de neliniștite, de haioase și cu chef de a mișca măcar dealurile, dacă munții vor fi prea grei pentru noi.

Un gând pentru cei care au citit acest interviu.

Carmen: Imediat ce ați citit acest interviu, intrați pe bursadefericire.ro. E locul unde ne găsiți pe noi – și unde vă găsiți pe voi. Acolo NOI, toți, facem un SPITAL.
Oana: Fiți buni cu voi și cu cei din jur. Și da, cum zice Carmen, intrați pe bursadefericire.ro.

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută