Dana Păun și Bianca Naumovici sunt realizatoarele emisiunii #TrendChallenge, difuzată în fiecare vineri pe A List Magazine.
Cum erau fetițele Dana și Bianca, la grădiniță?
Dana: Ca și acum, agitată, tot timpul gata de distracție – și făceam o gramadă de prostii. Îmi amintesc că nu-mi plăceau anumite feluri de mâncare și le convingeam pe colegele mele să le mănânce în locul meu.
Bianca: Bianca nu a fost la grădiniță – am mers o singură zi și țin minte că nu am înțeles mare lucru, pentru că m-au dus la grădinița germană, unde nu știam limba. Îmi amintesc însă o copilărie petrecută la bunici, la țară sau în apartamentul lor din Militari, pe o stradă înfundată, unde ieșeam afară ore întregi, în fiecare zi, și stăteam cu gașca de copii din fața blocului.
Cât de mult contau rochițele sau fustele pentru voi, în copilărie?
Bianca: Îmi amintesc că am plâns când mama i-a dat unei alte fetițe o fustă în dungi roz și negre, când deja îmi rămăsese mică – am plâns mult și i-am reproșat că nu m-a întrebat. Însă amintirile mele legate de haine sunt de când mă jucam în dulapul bunicii mele (una dintre puținele doamne pe care le-am cunoscut, ea și mama). Avea eșarfe nenumărate, blănuri și rochii elegante, pantofi eleganți cu toc. Petreceam ore întregi jucându-mă printre toate minunile ei, însă din păcate nu mă lăsa să-mi chem și prietenele acolo.
Dana: Aproape deloc. Am avut perioada mea de îmbrăcat și dezbrăcat păpuși, dar nu m-a ținut mult. La multă vreme după liceu, a început să îmi pese de haine.
Jocul preferat din copilărie…
Dana: Ascunsa și fotbalul.
Bianca: De-a v-ați ascunselea. Era nebunie, când ne jucam în fața blocului… 10-15 copii, uneori și adulții se întărâtau, și fiecare joc ținea cel puțin o oră, pentru că ultimul putea oricând să încerce să scape turma, așa că jucam până la ultima șansă.
Cum ați descrie experiența voastră cu școala primară?
Bianca: Mi-a plăcut, însă, ce-i drept, mă plăcea și învățătoarea; și am fost mereu un copil sociabil, care se integra ușor.
Dana: Minunată. Nu eram conștientă că trebuie să învăț, totul era o joacă, dar notele – cele mai mari din clasă. Abia când am ajuns la gimnaziu, am realizat (mai mult, părinții mei) că nu știam nimic din ce-ar fi trebuit să știu și că notele mele mari veneau pe fondul unor împrumuturi de bani (de la ai mei, către învățătoare).
Profesorul preferat din liceu…
Dana: Profesoara de chimie.
Bianca: O țin minte pe diriginta noastră, profă de mate, care era tânără și înțelegătoare și care mereu ne ținea partea, uneori (mai ales) când nu aveam deloc dreptate sau justificare. Diriginta a fost mai degrabă o prietenă care avea puterea să motiveze absențe!
Ce vă amintiți din manualul de psihologie?
Bianca: M-ai prins. Nu mai știu mare lucru din el, pentru că profesoara noastră „sugea“ tot aerul din încăpere; totul era despre ea. Îmi amintesc mai degrabă de ea, decât de lecțiile predate.
Dana: „Emoția“ este….
Cea mai cool piesă din vestimentația unui licean este…
Bianca: Un telefon. Noi nu aveam această unealtă care să țină în ea amintiri, muzică (atât de importantă pentru un adolescent), care să editeze filme și imagini. Acum mi se pare că asta e cel mai cool – un mobil care să păstreze toata esența ta în 32GB.
Dana: Pe vremea mea, orice obiect din blugi, dar și tricourile formației preferate. Acum, cred că tenișii.
Dacă le-am întreba pe mamele voastre despre ce apreciază cel mai mult la voi, ce credeți că ne-ar spune?
Dana: Că sunt un om liber, că fac ce-mi place și că nu mă sperie munca.
Bianca: Uaaa. Sper că ambiția, deși ea ar formula diferit și i-ar zice „încăpățânare“.
Dar voi, ce apreciați cel mai mult la mamele voastre?
Bianca: Cred că puterea de a o lua de la capăt sau de a continua de acolo de unde a fost „întreruptă“. Perseverența mamei mele este o sursă de putere și de inspirație pentru mine.
Dana: Felul cum ne ține pe toți aproape și cum ne-a dat libertatea de a fi noi înșine.
Ce înseamnă pentru voi A List Magazine?
Dana: Cel mai bun content video, cea mai cool echipă.
Bianca: Înseamnă șansa de a lucra cu Andreea Esca, cea care la o cuvântare din clasa a X-a în Lăzar (liceu pe care l-am terminat amândouă) mi-a zis (bine, mie și altor câteva sute de elevi) că, orice am alege să facem în viața asta, să avem grijă să facem bine de tot. Înseamnă să am șansa să lucrez cu unele dintre cele mai mișto femei din România, iar aici nu o număr doar pe Andreea, ci și pe colegele mele – care nu doar că sunt niște coolence, ci și niște deștepte ambițioase care mă motivează zilnic.
Ce culoare îi vine cel mai bine Andreei Esca?
Bianca: Îi vine bine roșul și rozul. Dar, dacă mă pui să mă gândesc mai bine, nu știu o culoare care să NU îi vină bine Andreei, pentru că este o femeie frumoasă și încrezătoare – așadar, ea poartă hainele și nu invers.
Dana: Albastrul.
Care este cea mai mare provocare, în viața unei femei?
Dana: În zilele noastre, să rămână feminină.
Bianca: Nu știu despre altele, însă pentru mine, o lungă vreme, dificil a fost să pot să mă mulez pe modelul care mi-a fost predat: să fiu „cuminte“. Provocarea mea a fost (și încă mai este) să nu mai am grijă să mulțumesc pe toată lumea și, în primul rând, să fiu eu împlinită, căci restul vine de la sine.
Ce este #TrendChallenge, când vă putem urmări și unde?
Bianca: Trend Challenge este emisiunea pe care o realizez împreună cu Dana, în care luăm în fiecare săptămână un trend hot și îl purtăm în 3 ținute diferite. Suntem pe frecvență vinerea, săptămână de săptămână, pe A List Magazine.
Dana: Este o emisiune cool, despre modă și trenduri, în care eu și Bianca ne „jucăm de-a păpușile“, adică ne îmbrăcăm cu ce se poartă sau ce ne place nouă să purtăm.
Care credeți este cea mai mare provocare, în viața unui bărbat?
Dana: Să fie bărbat într-o lume din ce în ce mai plină de femei „independente“.
Bianca: Cred că cea mai mare provocare a bărbaților este să nu-și mai dorească să fie stereotipuri. Să nu fie „macho“, „puternici“, „luptători“, „întreținători“, „atotștiutori“. Atât de mult ni s-a spus nouă, femeilor, zeci de ani, să fim cine vrem noi să fim, încât cred că e timpul ca cineva să le zică și bărbaților că nu mai e nevoie să ilustreze un clișeu din anii ’50.
Ce poartă femeile cu atitudine, în 2018?
Bianca: Femeile cu atitudine poartă orice își doresc ele, însă pentru că așa simt, nu pentru că așa le este impus. Nu e nimic mai sexy, nu s-a inventat niciun trend mai sexy decât încrederea în sine.
Dana: Atitudinea. Adică ce vor ele.
Cum ne influențează hainele starea psihologică?
Dana: Ne influențează foarte mult. De la culorile pe care le purtăm până la croiuri și modele. Dacă ni se pare că nu ne vine bine ceva sau nu ni se potrivește ca stil, asta se va vedea și în comportamentul nostru față de noi și față de alții. Dacă purtăm o ținută care ne vine bine, putem cuceri lumea.
Bianca: Oh, enorm. În primul rând, hainele vorbesc despre noi, înainte să apucăm să deschidem gura; deci transmit lumii exterioare un mesaj despre cine suntem. Aș spune că ne putem îmbrăca într-un anumit fel ca să ne motivăm să ne simțim așa, însă ar fi fals. Nu poți să te îmbraci sexy, dacă nu te simți sexy; la fel, oricât negru ai purta, dacă ești o persoană pozitivă și optimistă, negrul nu ar reuși să înece aceste trăsături.
Un mesaj pentru voi la bătrânețe…
Bianca: Nu ești buricul, nu le știi pe toate, tinerii mereu sunt cool, du-te și vorbește cu ei, nu rămâne autosuficientă cu volumele, muzica și filmele văzute „când erai tu tânără“.
Dana: Joacă-te și amintește-ti să nu iei lucrurile (și pe tine) prea în serios.
Un gând pentru femeile care au citit acest interviu…
Dana: Fiți cine vreți voi să fiți și trăiți doar pentru ce vă place și vă face să vă simțiti „Alive“. #Beyourself
Bianca: #BeYourself