Maria Desmirean şi Adrian Georgescu fac parte din echipa Biodeck, un proiect lansat în 2017, care oferă o gamă largă de ambalaje de unică folosință 100% biodegradabile şi reciclabile, făcute din plante. Biodeck este primul brand românesc care oferă alternative sustenabile și prietenoase cu mediul, pentru toxicele ambalaje de unică folosință din plastic.
Cum erați voi în copilărie și care era relația voastră cu mediul înconjurător?
Maria: Natura era întotdeauna asociată cu joaca.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Adrian: Din păcate, am crescut la oraș, iar joaca era mereu printre blocuri și mașini. Evadarea venea rar, odată cu excursiile organizate de școală.
Ce ați visat să vă faceți, când aveați să fiți mari?
Maria: Mi-ar fi plăcut tare mult să fiu jucătoare de tenis și mă întrebam deseori cum ar fi, dacă aș fi astronaut.
Adrian: Am găsit inspirație în tatăl meu, mai puțin către profesii clar definite și mai mult spre spații unde puteam să gândesc antreprenorial, liber și creativ.
Ce vă amintiți din manualul de Psihologie de clasa a X-a?
Maria: Îmi amintesc că îmi plăceau tare mult capitolele despre gândire și memorie.
Adrian: Mi-ar fi prins bine niște psihologie în clasa a X-a, dar la intensiv mate-info n-ai parte decât de integrale, vectori și matrici. Poate, de asta sunt calculat în emoții.
Cu ce mesaje despre grija față de mediul înconjurător ați crescut voi?
Maria: Că natura ar trebui protejată, că este casa noastră și că, la fel cum îmi respect familia și prietenii, la fel ar trebui și ea respectată.
Adrian: Am crescut cu puțin și cu ideea că totul se folosește până la epuizare. Când ceva se strică, repari.
Ce înseamnă plasticul pentru planeta noastră și pentru generațiile care vor veni după noi?
Adrian: Pentru mine, înseamnă doar neajunsuri: lipsa unui ecosistem prielnic vieții, a resurselor necesare vieții, ignoranță față de animale și de habitatul acestora, lipsa unor peisaje de care să ne bucurăm.
Cât de puternică este legătura de „prietenie“ dintre români și plastic?
Maria: Cred că la fel de mare ca a întregii omeniri. Totuși, este foarte trist că nu facem ceva în privința aceasta – ratele de reciclare în România sunt alarmant de scăzute.
Ce mesaje despre grija față de mediu este important să le transmitem copiilor de astăzi?
Adrian: Cred că e important să înțeleagă că ei înșiși au un impact asupra mediului și că tot ei pot să influențeze dacă acesta este pozitiv sau negativ.
Cât de conștienți sunt românii cu privire la importanta produselor biodegradabile?
Maria: Încep să fie conștienți cu privire la probleme, dar mai puțin la soluțiile disponibile. De aceea, credem că e treaba noastră să propunem cât mai multe alternative sustenabile și să le facem cunoscute publicului.
Mediul înconjurător este…
Maria: Casa noastră!
Cum s-a născut ideea Biodeck?
Adrian: Eram la un festival de muzică și, în ultima zi a festivalului, după ce majoritatea oamenilor plecaseră, am văzut munții de plastic rămași în urmă. Pe noi ne-a șocat această imagine și ne-a făcut să ne dăm seama de magnitudinea problemei. Știam că acele mormane nu vor fi reciclate și că vor polua mulți ani după. Așa am decis să fondăm Biodeck: produsele noastre sunt 100% biodegradabile și compostabile și sunt făcute din plante.
Ce produse conține gama Biodeck?
Maria: Încercăm să oferim o soluție completă, care să înlocuiască plasticul de unică folosință: pahare, tacâmuri, farfurii, saci menajeri, caserole, pungi etc.
Din ce sunt fabricate produsele biodegradabile propuse de voi?
Adrian: Ele au la bază plante, cum ar fi amidonul de porumb sau trestia de zahăr.
Care este procesul de fabricație al acestor produse? La fel de nociv ca al celor din plastic?
Adrian: Din contră, este unul mult mai prietenos cu mediul! Atunci când sunt puse în circulație, în funcție de tipul de produs, ele poluează mai puțin cu 35-75%!
De ce am alege să utilizăm produse biodegradabile, când cele de plastic sunt atât de obișnuite?
Maria: Eu cred că toți avem o responsabilitate – atât față de noi înșine, cât și față de prietenii noștri, comunitatea din care facem parte sau generațiile viitoare. Cred că a-ți păsa înseamnă acțiuni concrete. Chiar dacă ele pot părea mărunte, de cele mai multe ori pot avea un impact foarte mare.
În această industrie, sunteți deschizători de drumuri pentru țara noastră. Care a fost cea mai mare provocare în start-up-ul vostru?
Adrian: Cea mai mare provocare este să convingem românii să colecteze separat deșeurile și să conștientizeze faptul că gunoiul nostru, odată aruncat, nu dispare, pur și simplu. De fapt, noi vom dispărea cu mult înaintea lui!
Pentru oamenii secolului XXI, design-ul contează. Cât de atrăgătoare vizual sunt produsele Biodeck?
Maria: Noi sperăm că foarte! Și chiar ne dăm silința în direcția aceasta. Avem și o serie de pahare cu artworks, realizate de artiști români cum ar fi Evelin Bundur, iar în curând vor apărea și unele semnate de Saddo.
Un gând pentru voi la bătrânețe…
Maria: Să nu ne oprim din a face ceea ce ne aduce bucurie și din încercarea de a lăsa lumea în urma noastră puțin mai bună decât am găsit-o.
Un mesaj pentru cei care au citit acest interviu:
Adrian: Să vă gândiți puțin la ce ar fi cu adevărat un dar prețios de oferit copiilor, generațiilor viitoare – nu credeți că Pământul s-ar încadra aici?