fbpx
skip to Main Content

De formație avocat, Marius Mihăilescu este, de peste 20 de ani, un antreprenor de succes în domeniul educației, consultanței și a investiției în oameni. Marius Mihăilescu este reprezentantul în România al programelor de Executive MBA și BBA oferite de Tiffin University din Statele Unite. De-a lungul anilor, el a ocupat diverse poziții ca avocat, consultant în business și asistent profesor universitar. Marius se implică în activitatea studenților de la Tiffin BBA și coordonează personal Business Clubul universității. Deține un Executive MBA la Tiffin University Ohio și un Master în Public Justice Administration la Universitatea Nicolae Titulescu.

În comparație cu generațiile trecute, la ce schimbări se pot aștepta studenții care vor începe studiile universitare în această toamnă? 

Cu toții trecem prin schimbări în această perioadă și este absolut normal în condițiile date, de la individ, la unitate de învățământ și până la sistemul educațional, economic sau social. Este important, în schimb, să învățăm să fim flexibili și să încercăm să optimizăm pe cât se poate toate activitățile noi pe care le facem în acest „nou normal“. 

Pentru generațiile de acum, acesta poate fi și un atu, la un moment dat. Faptul că au trecut printr-o situație de criză și au văzut plusurile și minusurile tuturor mecanismelor care funcționează la nivel personal, local, național și mondial. Dacă la final reușesc și să dezvolte ceva nou, care să funcționeze în contextul actual și poate și mai mult, să ajute cu oricât de puțin la îmbunătățirea unui domeniu sau a unei situații, cu atât mai bine. Asta este partea pozitivă pe care vrem să o vedem în tot acest nou context.

Care este istoria Tiffin în România? 

Încă de la înființarea sa în 1888, în Ohio, SUA, Universitatea Tiffin și-a pregătit cu succes studenții pentru ca aceștia să ajungă acolo unde își doresc și să se facă remarcați în carierele lor. 

În România, Tiffin University a început cu o colaborare cu Universitatea din București în 1999, când experții celor două instituții au inițiat un program pentru Administrarea Justiției Comunitare, continuând cu programul Tiffin Executive MBA. Acest program a fost conceput pentru profesioniștii care doresc să-și dezvolte potențialul de business, să-și îmbunătățească cunoștințele în domeniul afacerilor și să-și maximizeze oportunitățile de angajare. De atunci, peste 500 de persoane (în general de manageri de top) au urmat acest program.

Din 2019, la cererea pieței, Tiffin University a adus în România și programul de Bachelor of Business Administration (Licență în Adminstrarea Afacerilor), care are 100% profesori și curriculum americane.

De ce ar alege un student român să studieze în cadrul Facultății de Administrarea a Afacerilor din cadrul Universității Tiffin?

Universitatea Tiffin este singura universitate din România care oferă programe internaționale de licență în administrarea afacerilor din SUA, acreditate și predate exclusiv de profesori americani. Vrem să dezvăluim fața practică a învățământului superior, să îi arătăm relevanța de care tinerii au nevoie pentru a învăța eficient, dar și să ne concentrăm pe acele caracteristici ale sale care contează cu adevărat.

Metoda de studiu adoptată de noi este Learning by Doing, dezvoltată de Harvard Business School. Prin această metodă, care pune accent pe învățarea prin practică, bazată pe studii de caz, tinerii intră în contact cu situații comerciale concrete și cu soluții în timp real care, printre altele, le dezvoltă abilitățile de lider, de lucru în echipă și de luare a unor decizii eficiente. Este o experiență completă, cu accent pe rezultate tangibile, care le schimbă perspectiva asupra afacerilor. În plus, aici studenții au ocazia să facă parte dintr-o comunitate de business de excelență (EMBA și BBA) care le susține dezvoltarea pe toate planurile.

Noi credem că feedbackul permanent este esențial pentru evoluție, de aceea la Tiffin există o așa-numită evaluare multilaterală atât a studenților de către profesori, cât și a profesorilor de către studenți, la fiecare final de curs. În plus:

  • Profesori, structura și curriculum, 100% americane
  • Diplomă acreditată la nivel internațional de la Universitatea Tiffin din SUA, recunoscută peste tot în lume, inclusiv de către Ministerul Educației din România
  • Internshipuri plătite la companii de top din România

Ce alte programe educaționale sunt disponibile la Universitatea Tiffin? 

Tiffin University din România oferă două programe de studiu, cel de Bachelor of Business Administration și cel de Executive MBA. Pe viitor, planurile sunt de a diversifica paleta de programe educaționale oferite de Tiffin USA în România. Există deja cerere pe mai multe segmente și, având în vedere că la universitatea mamă din SUA sunt peste 80 de programe de studiu de licență, masterat și doctorat, cu siguranță vom introduce, treptat, și în România o parte din ele. 

Aplicați programa americană; cum diferă aceasta de programa românească și care sunt principalele avantaje? Dar cele mai evidente minusuri?

Avantajele sistemului de învățământ american, cel pe care am ales să-l reprezentăm în România în cadrul Tiffin University, sunt date mai ales de metoda de predare Learning by Doing. Este un model practic de studiu, cu exemplificări din realitate, studii de caz, jocuri de rol și simulări. Este important atât pentru elevi și studenți, cât și pentru generațiile mai mari care urmează un program de Executive MBA la Tiffin, să asimileze informațiile într-un mod practic, să știe cum este optim să se comporte într-o situație de business după ce au trecut și prin scenariul cel mai prost și prin cel recomandat de bunele practici. Pentru noi este important ca școala să aibă capacitatea să te dezvolte multilateral.

Pe lânga asta, structura programului este una modulară, cu un program intensiv, alcătuit din 20 de module care se predau pe parcursul a patru ani. Acest lucru le permite studenților să asimileze informația mult mai concentrat, să aprofundeze materia și să-i găsească aplicabilitatea în practică.  

℗PUBLICITATE


O perioadă, am considerat că predarea exclusivă în limba engleză ar putea reprezenta un minus al programului nostru pentru că, totuși, în multe dintre companii se vorbește doar limba română. Ne-am dat seama destul de repede că, în realitate, este un avantaj pentru studenții noștri, având în vedere ritmul de globalizare și amploarea pe care o capătă relațiile internaționale. 

Cine sunt profesorii care predau în cadrul universității pe care o reprezentați?

Profesorii noștri sunt, în primul rând practicieni, care și-au dovedit, de-a lungul timpului, excelența pe plan academic. Fiecare dintre ei are experiență internațională în industriile pe care le și predau la clasă. Spre exemplu:

Prof. Dr. Laura Mays, Profesor Management Emeritus, este și Co-fondator și Senior Partner la Institutul Internațional de Resurse, cu birouri în Cleveland, Ohio, Washington, DC și Freehold, New Jersey și Partener în Mays Development, o companie specializată în realizarea de planuri de afaceri și consiliere pentru întreprinderile mici și mjlocii. 

Prof. Dr.Teresa Shafer, Profesor Management, este și Vice President for Institutional Planning and Effectiveness, iar experiența anterioară este în sectorul non-profit și în domeniul asigurărilor.

Mai multe informații despre profesorii care predau la Tiffin University în România puteți vedea aici: bba.university/ro

Care este profilul studenților care aleg să studieze în cadrul Tiffin?

Tinerii care aplică sau care studiază la Tiffin BBA au un profil relativ similar: sunt tineri cu spirit antreprenorial care tind la o carieră în această direcție. Cei mai mulți doresc fie să-și dezvolte cunoștințele necesare creării unui business propriu, fie să preia și să continue în viitor afacerile părinților. Ei sunt atrași de sistemul de învățământ bazat pe metoda studiilor de caz, tocmai pentru că pot să-și exerseze abilitățile antreprenoriale și să vadă prin propria experiență ce înseamnă responsabilitățile unei afaceri, a unei decizii luate. 

Am fost surprinși în mod extrem de plăcut să întâlnim tineri deschiși la minte, muncitori și foarte dornici să învețe cele mai bune practici în business, să se implice activ în diverse proiecte din cadrul universității dar și din afara ariei curriculare. Aceștia sunt tineri care își creează încă din timpul facultății planurile profesionale pentru viitor.

Cum vor arăta, începând cu această toamnă, cursurile pe care le oferiți? La ce se pot aștepta studenții care au ales sistemul american de învățământ?

În toamna 2020 vom începe cursurile în varianta online, cu profesorii americani predând din SUA. Structura și curriculumul nu se modifică. Urmează să vedem cum evoluează situația pandemică la nivel mondial și când vom considera, împreună cu conducerea Tiffin University din SUA, că este oportun să ne întoarcem cu profesorii și cu studenții în clase, fizic, vom reveni la modul normal de predare și de lucru, de care ne este și nouă foarte dor. La noi, trecerea în online nu a fost o provocare atât de mare pentru profesori, deoarece universitatea oferă de peste 20 de ani și cursuri la distanță, în variantă online.

Dacă ne uităm la alegerile unor tineri care provin din sisteme familiale cu o situație suficient de bună, observăm că adesea aleg să-și continue studiile universitare în străinătate. Este vorba doar despre dorința acestora de a fi cât mai departe de părinți sau mai degrabă este despre calitatea actului de predare și dobândirea de abilități profesionale concrete? 

Fiecare familie, fiecare tânăr ia deciziile cu privire la viitorul educațional și profesional prin analizarea unui cumul de factori: programe de studiu potrivite sau dorite de fiecare și unde se găsesc acestea, perspective profesionale, buget disponibil sau dorințe de carieră în alte țări. Evident, nici deciziile emoționale nu sunt de omis aici. Am observat, totuși, că în cele mai multe dintre cazuri, dorința lor de a pleca în străinătate este dată de perspectivele profesionale pe care le oferă alte țări. Ne-am dat seama de acest lucru și dintr-o statistică internă, conform căreia peste 20% dintre studenții care au aplicat la Facultatea de Administrarea Afacerilor Tiffin sunt tineri care au studiat în străinătate, respectiv care și-au început studiile în țări ca Marea Britanie, SUA, Olanda sau Italia, dar au ales să se întoarcă în România pentru a-și definitiva aici programul de licență. Printre lucrurile care i-au atras pe studenți înapoi în țară se numără sistemul de învățământ axat pe practică, internshipurile remunerate, dar și faptul că Tiffin University le oferă o diplomă americană. Cumva, pot spune că au regăsit aici ceea ce căutau la universitățile din „afară“, cu avantajul că sunt alături de prieteni și familie. 

Pentru că noi, la Pagina de Psihologie, suntem preocupați de calitatea relațiilor interpersonale, vrem să știm: Cum ați descrie o relație „suficient de bună“ în diada cadru didactic – student?

Văd relația dintre profesori și studenți ca fiind una mai mult de prietenie și suport permanent, unde comunicarea este foarte importantă, lucru pe care îl promovăm la universitatea noastră. Având în vedere și modul de predare Learning by Doing, fără comunicare permanentă și deschisă nici nu ar putea avea loc activitatea educațională. Studenții sunt încurajați să dezbată, să propună, să întrebe și să învețe din greșeli.

Totodată, așa cum profesorii evaluează studenții, la finalul fiecărui modul și studenții trebuie să își evalueze profesorii. Această activitate ne ajută mereu să știm că este păstrat un nivel ridicat al actului educațional.

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută