fbpx
skip to Main Content

Demisexualitatea este un termen relativ nou introdus în literatura de specialitate. Un articol pe acest subiect a fost postat și la finalul anului trecut, tot pe platforma Pagina de Psihologie – Nu te regăsești în niciuna din orientările sexuale? Poate că ești demisexual. Iar pentru a afla și mai multe informații, am invitat-o pe colega noastră, Anca Pavel, psiholog și psihoterapeut de familie și cuplu, să ne ajute să înțelegem ce este adevărat și ce este fals cu privire la demisexualitate. 

Demisexualitatea face parte din categoria orientărilor sexuale. 

ADEVĂRAT. Demisexualitatea este o orientare sexuală distinctă ce implică activarea atracției sexuale sub condiția formării în prealabil a unei legături emoționale. Ca oricare altă orientare sexuală, nici demisexualitatea nu ține de o alegere personală, nu se referă la comportamentul sexual, nu are legătură cu valorile morale sau cu învățăturile primite și modelele din jur. Ține doar de felul în care este programată persoana să funcționeze în zona atracției sexuale.

Demisexualitatea este doar o altă invenție născocită de oamenii de știință pentru a complica existența umană. 

FALS. Termenul „demisexualitate“ a apărut cu scopul de a reuni persoanele cu această orientare într-o comunitate care să le dea un sentiment al apartenenței și o bază de siguranță în ceea ce privește acceptarea de sine. Mulți demisexuali cresc și trăiesc fără să știe că au o orientare sexuală distinctă și ajung să se perceapă ca fiind diferiți sau defecți în raport cu cei din jurul lor. Dificultățile de a forma sau de a menține o relație de cuplu ar putea decurge, în mare parte, din specificul orientării lor sexuale, iar în lipsa identificării adevăratei probleme e aproape imposibil să găsești rezolvarea. Prin intermediul acestei etichete, demisexualii primesc șansa de a se înțelege și de a se simți mai bine cu ei înșiși, de a afla că mai sunt și alte persoane care împărtășesc experiențe similare și cu care pot vorbi pentru a le cere sfatul sau suportul emoțional la nevoie. 

Demisexualitatea presupune că simțim atracție sexuală doar dacă, în prealabil, s-a creat o conexiune emoțională și psihologică. 

ADEVĂRAT. În general, demisexualii nu experimentează atracția de tip primar care se formează pe baza unor calități generale exterioare ale unei persoane, precum aspectul fizic, stilul personal sau personalitatea. Pentru ei, atracția sexuală se dezvoltă doar în plan secundar și apare ca rezultat al unei conexiuni emoționale sau intelectuale puternice. De altfel, demisexualitatea se află încadrată sub spectrul asexualității deoarece persoanele cu această orientare se pot simți asexuale în lipsa unei conexiuni puternice cu cineva, iar un asemenea tip de legătură cere un timp mai lung pentru a se forma. Dorința lor de a face sex se limitează la persoane pe care le cunosc bine, cu care au dezvoltat o relație de prietenie, față de care nutresc admirație, respect, încredere, apreciere.

Adesea, persoanele demisexuale nu se regăsesc în categoriile clasice care definesc orientările sexuale. 

ADEVĂRAT. Niciuna dintre categoriile clasice nu oferă o explicație pentru ceea ce experimentează demisexualii. În cele mai multe dintre cazuri, până să întâlnească termenul și descrierea acestei orientări, demisexualii nici nu bănuiesc că se încadrează într-o minoritate sexuală pentru că nu își găsesc locul în niciuna dintre cele pe care le cunosc. Doar că se simt diferiți față de ceilalți oameni și nu își înțeleg reacțiile personale, iar în lipsa informațiilor adecvate pot ajunge să creadă că „au standarde prea înalte“, „ceea ce caută nu există“, „sunt defecți“ sau „sunt disfuncționali în zona relațiilor“. Pot fi stăpâniți de multă confuzie câtă vreme nu cunosc motivele pentru care migrează din zona sexualității în zona asexualității și invers.

Informarea cu privire la demisexualitate face parte din procesul de educație și sănătate sexuală. 

ADEVĂRAT. Procesul de educație și sănătate sexuală este menit să răspândească toate informațiile din domeniu care sunt disponibile în prezent. Orientarea sexuală indică forma sub care o persoană simte în mod firesc atracție față de cineva, fără posibilitatea de a face schimbarea către o altă direcție. Terapiile de conversie s-au dovedit deja a fi nu doar ineficiente, ci și extrem de periculoase din punct de vedere psihologic. Informarea este esențială în aceeași măsură pentru a te cunoaște mai bine și pentru a putea învăța comportamente sănătoase, pentru a ști ce poți schimba și ce e nevoie să accepți ca atare.

℗PUBLICITATEPutem spune că suntem demisexuali dacă simțim că cea mai importantă formă de conectare pentru noi este cea emoțională. 

FALS. Există mult mai mulți oameni, indiferent de orientarea lor sexuală, care simt că cea mai importantă formă de conectare pentru ei este cea emoțională. Mulți chiar aleg să facă sex doar după ce au stabilit o legătură emoțională cu cealaltă persoană. Diferența este că aceștia se simt atrași sexual, dar aleg să amâne momentul în care devin intimi din punct de vedere sexual, pe când demisexualii simt atracție doar după ce se creează o conectare emoțională sau intelectuală profundă. În cazul demisexualilor, activarea sau dezactivarea atracției sexuale față de o anumită persoană rămâne condiționată de existența unei legături puternice. Dacă relația de prietenie se destramă și intimitatea emoțională se estompează, la fel se întâmplă și cu atracția sexuală.

Demisexualitatea nu se referă doar la comportamentul sexual în sine, componenta de bază este atracția față de o anumită categorie de oameni. 

ADEVĂRAT. Comportamentul sexual se referă la maniera în care oamenii aleg să își exprime și să își experimenteze sexualitatea. Motivațiile alegerilor pot fi inclusiv din sfera nevoilor fiziologice, a dorinței de reproducere, a presiunii sociale sau a intenției de a avea experiențe diverse. Comportamentul nu este întotdeauna aliniat cu orientarea sexuală. Doar că asupra comportamentului poți exercita control, în vreme ce asupra atracției sexuale nu poți acționa în niciun fel – fie există, fie nu. Condiționarea activării atracției sexuale de prezența unei legături emoționale este ceea ce individualizează demisexualitatea ca orientare. Acest aspect este și cel care generează tendințe specifice pe zona de comportament: demisexualii mai degrabă se limitează la a avea activități sexuale cu persoane semnificative emoțional, fiindu-le imposibil să înșele. 

Persoanele demisexuale simt nevoia de a face sex cu toți cei față de care au dezvoltat o legătură emoțională. 

FALS. Legătura emoțională nu implică automat activarea atracției în cazul demisexualilor. Pentru ei, existența unei conexiuni emoționale este filtrul prin care se face selecția potențialilor parteneri. Apoi intervin elementele personalizate, profund subiective, cum se întâmplă în cazul oricărei alte persoane ce își alege partenerul din mulțimea oamenilor pe care îi cunoaște. Cu alte cuvinte, pentru o persoană cu orientare demisexuală, legătura emoțională nu este o condiție suficientă ca să apară atracția sexuală, dar este o condiție absolut necesară pentru a lua, măcar, în calcul activitatea sexuală.

O persoană se poate regăsi în mai multe categorii ale orientării sexuale. 

ADEVĂRAT. Cercetările făcute de-a lungul ultimelor decenii au demonstrat că sexualitatea poate varia de-a lungul unui continuum, de la atracția sexuală exclusivă față de sexul opus, până la atracția exclusivă față de același sex. Prin urmare, pe parcursul vieții, unele persoane se pot încadra în categorii diferite ale orientării sexuale. Pe de altă parte, specificul demisexualității poate fi regăsit, spre exemplu, atât în rândul heterosexualilor, cât și în rândul homosexualilor. În esență, termenii alocați diferitelor orientări sexuale sunt meniți să ne ajute să ne înțelegem și să ne descriem mai bine, nu să ne limiteze. Încadrarea într-o categorie nu presupune obligația de a ne purta conform identității acelei categorii. 

Indiferent de orientarea sexuală în care ne regăsim, aceasta reprezintă o normalitate și nu e nevoie să ne simțim rușinați sau vinovați. 

ADEVĂRAT. Nu e nimic rău sau greșit cu niciuna dintre orientările sexuale. Orientarea sexuală este o fațetă a Sinelui, nu o pecete a identității. Și cu siguranță nu este nici criteriu pe baza căruia să fie stabilită valoarea unui om, nici motiv pentru care să poată fi anulate unele drepturi. Studiile și cercetările științifice au ridicat deja stigmatul pus minorităților sexuale, rămâne doar să continue să fie răspândite informațiile corecte printr-un proces și mai larg de educație. Iar cuvintele Papei Francisc adresate unei persoane cu orientare homosexuală cred că sunt suficient de grăitoare pentru cum nu e cazul să ne simțim rușinați sau vinovați, indiferent de orientarea sexuală pe care o avem: „Dumnezeu te-a făcut gay. Dumnezeu te iubește așa cum ești și trebuie să te iubești pe tine însuți.“

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
Caută