Modelele clinice de intervenție în traumă au devenit tot mai apreciate la nivel internațional, iar specialiștii în sănătate mintală dezvoltă constant aceste forme de intervenție. Unul dintre modelele clinice recente este NARM – o formă de intervenție în traumă dezvoltată de Laurence Heller. Pentru a afla mai multe despre NARM și pentru a face diferența între ceea ce este adevărat și ceea ce este fals, am stat de vorbă cu psihoterapeutul Bogdana Bursuc.
NARM (Modelul relațional neuro-afectiv) este o formă de tratament a traumelor complexe.
ADEVĂRAT. NARM este un model clinic avansat care lucrează cu traume complexe și cu tipare de atașament ce cauzează simptome psiho-biologice și dificultăți interpersonale ce durează întreaga viață.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Între NARM și somatic experiencing nu există diferențe semnificative.
FALS. Între NARM și SE există diferențe semnificative. NARM abordează traumele lucrând la nivel somatic, emoțional, cognitiv și identitar, în timp ce SE este un model care adresează traumele de șoc în special prin metode somatice (de jos în sus).
Trauma este imposibil de vindecat, intervențiile de tipul NARM sunt doar o pierdere de timp și de resurse.
FALS. Acum traumele pot fi vindecate. NARM oferă nu doar insight cognitiv și înțelegere. Știm că, de multe ori, acest lucru lasă pacientul spunând: „Înțeleg, dar nu pot face altfel“ sau: „Înțeleg, dar tot simt…“ NARM merge mai departe și oferă contextul care susține pacientul în experimentarea unei schimbări psihobiologice (cognitive, emoționale și somatice).
Între o persoană cu traume care a beneficiat de tratamentul NARM și o alta care nu are acces la servicii de psihoterapie nu există nicio diferență.
FALS. În primul rând, disponibilitatea psihologică și emoțională de a accesa un serviciu de psihoterapie deja indică o diferență între cele două persoane, din punct de vedere al acestei capacități. În al doilea rând, tratamentul NARM oferă un mod de acompaniere care-i permite pacientului să se vadă și să intre în contact cu o nouă perspectivă asupra sa și asupra puterii prezente de a-și influența viața.
Intervențiile de tipul NARM nu fac decât să determine retrăirea traumei.
FALS. NARM este, în primul rând, un model non-regresiv, non-cathartic și non-patologizant de abordare a traumei.
Vindecarea traumei poate determina transformări spectaculoase atât în plan personal, cât și în sfera profesională.
ADEVĂRAT. Prezența elementelor traumatice poate fi identificată exact, după dificultățile din sfera relațiilor personale și profesionale. Vindecarea este reprezentată de transformări spectaculoase în aceste arii.
NARM este o formă de intervenție integrativă bazată pe teoria psihanalitică, teoria atașamentului uman, terapia cognitivă, terapia gestaltistă și somatic experiencing.
FALS. Deși NARM integrează elemente din aceste forme de terapie, nu este o terapie integrativă. NARM este un nou model clinic, care are asumpțiile sale, de sine stătătoare, care înțelege și redefinește multe concepte clasice într-o manieră diferită.
NARM este o metodă psihologică prin care clientul își poate identifica resursele și poate relua legătura cu părțile sănătoase și funcționale ale sinelui său.
ADEVĂRAT. Este adevărat că NARM este o formă de terapie centrată pe resurse și pe mișcarea noastră spontană spre viață și vindecare. În NARM vorbim mai puțin de părți ale sinelui și mai mult de perspectiva pe care o avem atunci când suntem identificați cu conștiința de copil și cât de diferită este perspectiva pe care o putem avea când privim din conștiința de adult.
Terapeutul specializat în NARM consideră că informația circulă de la creier către corp, dar și în celălalt sens, de la corp către creier.
ADEVĂRAT. NARM este un model care integrează și tine cont de complexitatea ființei umane, iar intervențiile sunt atât de „sus în jos“, cât și „de jos în sus“.
Începând din anul 2022, specialiștii în sănătate mintală din România pot participa la un program clinic de formare în NARM.
ADEVĂRAT. Pentru prima dată în Romania, va avea loc un training de formare live, la București. Acesta are 4 module și începe în martie 2022. Toți specialiștii în sănătate mentală interesați pot afla detalii prin email la adresa: [email protected].