Skip to content

Unul dintre conceptele recent împrumutate, din engleză în limba română, este cel de body positivity. Cu siguranță, l-ați auzit în ultima vreme la radio sau TV ori l-ați întâlnit în social media. Pentru a afla ce este și, mai ales, ce nu este acest concept de pozitivitate corporală, am stat de vorbă cu medicul și psihoterapeutul Cristina Petrescu-Ghenea, coordonator de programe de formare în cadrul AMPP și co-fondator Reconectat.ro.

Imaginea corporală pozitivă este traducerea în limba română a conceptului de body positivity. 

ADEVĂRAT. Am putea spune că o atitudine pozitivă față de propriul corp este exact ceea ce-și propune curentul de body positivity să obțină. Body positivity, sau BoPo, cum o să-l mai vedeți prescurtat, este o mișcare socială axată pe ideea că oamenii merită respectați și valorizați indiferent de greutatea sau de dimensiunea lor corporală. BoPo contestă, în același timp, modurile nerealiste și opresive în care societatea prezintă și privește corpul fizic. Mișcarea pledează pentru acceptarea tuturor corpurilor, indiferent de abilitatea lor fizică, de dimensiune, sex, etnie sau aspect.

Body positivity presupune să mă îndrăgostesc de propriul corp și să-l iubesc 24 din 7.

FALS. Din păcate, aceasta este și una dintre criticile aduse acestui curent care, deși nu presupune standarde chiar atât de nerealiste pentru iubirea de sine, menține totuși focusul asupra corpului. Specialiștii în tratamentul tulburărilor de alimentație consideră că mai util, pentru a putea trăi vieți sănătoase și împlinite, ar fi să avem o atitudine mai degrabă neutră față de corpurile noastre și să lucrăm cu noi înșine pentru a slăbi focusul excesiv pe care cultura și societatea ne fac să îl punem asupra corpurilor și a felului în care arată acestea. Avem nevoie să înțelegem că sunt lucruri mai importante pe lume decât felul în care arătăm.

Body positivity înseamnă să accept acele câteva kg în plus față de standardele culturale.

FALS. Body positivity înseamnă să-mi accept corpul și dacă are zeci sau sute de kilograme „în plus“, nu doar câteva, precum și dacă este bolnav, are un handicap, este diform, are cicatrici sau este în orice mod neconform cu standardele pe care le folosește societatea de sute de ani pentru a crea ierarhii între oameni, plecând de la felul în care arată corpurile noastre. Acesta este corpul meu, casa mea aici pe Pământ, atât timp cât trăiesc această existență. Pentru a putea trăi plenar, am nevoie să opresc războiul pe care atât de mulți dintre noi îl ducem cu corpurile noastre. Tocmai de aceea, mulți activiști preferă astăzi termenul de body acceptance, în locul celui de body positivity.

Body positivity înseamnă să mă motivez să slăbesc. 

FALS. Marea majoritate a celor care aderă la curentele de body positivity, body acceptance sau body liberation au înțeles ceea ce studiile, dar și experiența personală, ne arată de zeci de ani, și anume că dietele nu funcționează. Există suficiente dovezi în jurul nostru care arată că greutatea corporală este mediată de o serie de factori genetici și biologici complecși, și nu este vorba doar de o simplă ecuație legată de caloriile ingerate versus caloriile consumate, cum încearcă, în continuare, să ne convingă diverși guru din industria wellness-ului. La fel, dovezile arată că majoritatea celor care au ținut dietă și au reușit să slăbească pot menține greutatea respectivă pentru maximum 5 ani, după care revin la greutatea inițială sau merg către o greutate chiar mai mare, dacă nu apelează la chirurgie ori nu dezvoltă tulburări de comportament alimentar.

Body positivity este despre a-mi băga picioarele în ce crede lumea despre corpul meu.

ADEVĂRAT. Deși curentul de body positivity are multe hibe și este contestat pentru felul în care a fost preluat de la femeile de culoare, care au fondat mișcarea, și denaturat de către femei albe și conforme cu standardele de frumusețe, cu scopul de a câștiga capital social, dar și de-a avea foloase materiale, acesta are marele avantaj de a fi printre primele ideologii care au ca misiune valorizarea oamenilor pentru alte calități decât felul în care arată. Pentru multe persoane care au aflat despre acest curent, ideea că pot măcar încerca să duc o viață în care să nu mă mai centrez pe felul în care cred alții că ar trebui să arăt este cu adevărat eliberatoare și vindecătoare! Ideea că pot merge pe stradă, la plajă sau oriunde altundeva și să trăiesc pur și simplu în corpul meu, fără a-l mai monitoriza și modifica permanent, ne ajută, mai ales pe noi, femeile, să ne permitem să trăim în corpul pe care îl avem azi, renunțând la ideea unui corp mai frumos, mai slab, mai… din viitor. 

℗PUBLICITATE



Body positivity și narcisismul merg mână în mână. 

FALS. Dimpotrivă, sunt studii care arată că ar exista corelații între trăsăturile narcisice și o imagine corporală proastă sau dependența de exercițiu fizic. Specialiștii în sănătate mintală știu că narcisismul este, de fapt, o mască sub care se ascunde o imagine de sine foarte proastă. Evident că asta nu înseamnă că o persoană grasă sau o persoană care aderă la curentul BoPo nu poate fi narcisică, dar cred că șansele ca o persoană care crede în drepturi egale pentru toți oamenii, indiferent de forma corpului sau de greutate, are șanse mai mici de a dezvolta comportamente nesănătoase față de sine și față de cei din jur.  

Doar oamenii cu stimă de sine crescută sunt capabili să-și vadă corpul într-o lumină pozitivă. 

FALS. Există o legătură între cele două, dar nu există dovezi cum că a avea o stimă de sine bună este o condiție esențială sau o precondiție pentru o imagine corporală bună. De cele mai multe ori însă, simplul fapt de a începe să lucrezi în direcția unei imagini corporale mai sănătoasă, folosind și resursele puse la dispoziție de către curentele BoPo, Fat acceptance, Body accepance sau Body liberation, poate duce, în timp, la o imagine de sine și o stimă de sine mai bune. 

Body positivity este doar o mișcare care le găsește scuze oamenilor cu dificultăți de management al comportamentului alimentar. 

FALS. Întrebarea mea ar fi de ce ar avea nevoie de scuze oamenii cu dificultăți de orice fel? De ce nu primesc toți oamenii, indiferent de dificultățile cu care se confruntă, empatia și înțelegerea semenilor lor? Cu atât mai mult cu cât aceste dificultăți nu afectează și nici nu încalcă drepturile sau libertățile altcuiva. De zeci, chiar sute de ani oamenii care au corpuri ce diferă de standardele stabilite de un sistem opresiv – pentru că asta înseamnă, până la urmă, cultura dietelor și a frumuseții – sunt discriminați și tratați precum cetățeni inferiori. Ba mai mult, aș zice că faptul că unii oameni sunt grași constituie un motiv pentru ca noi, restul, să îi putem trata în cele mai mizere moduri. Justificarea este că, dacă sunt diferiți, merită acest tratament. Realitatea este, de fapt, că aruncăm asupra lor cu noroiul dificultăților noastre nerezolvate și așa ia naștere stigmatizarea pe baza greutății. Aș vrea să menționez și faptul că inclusiv persoanele slabe pot avea dificultăți în ceea ce privește managementul comportamentului alimentar, la fel cum există o multitudine de persoane grase care au relații foarte sănătoase cu mâncarea.

Body positivity promovează lenea și stilul alimentar nesănătos. 

FALS. Body positivity promovează, de fapt, ideea că nu este treaba nimănui ce sau cât mănâncă oori cât sport fac persoanele grase sau oricine altcineva. La fel cum nu este treaba nimănui cât de sănătoase sunt aceste persoane. Oare cei și cele care se încadrează în idealurile de frumusețe sunt supuși acestui scrutin? În niciun caz. În același timp, nimeni din curentul BoPo nu a spus vreodată: „Hai să mâncăm până nu mai putem și hai să nu ne mișcăm corpurile!“ Asta ar însemna promovare. Tot ce au cerut oamenii, preponderent grași, care au creat acest curent a fost incluziune socială și respect. Credeți că, dacă ar putea să nu fie grași, acești oameni ar opta de bună voie pentru a trăi în corpuri care sunt atât de aspru judecate și taxate de societate?

Odată ce ai reușit să-ți dezvolți o relație pozitivă cu propriul corp, viața va fi floare la ureche și totul va merge șnur. 

FALS. Experiența multor persoane care au lucrat și lucrează către a-și ameliora relația cu propriul corp, cu alimentația, dar și cu mișcarea, prin compasiune de sine și demontarea unor mituri toxice care ne sunt impuse social, arată că viața acestora devine mai bună, mai armonioasă, însă în timp. La început majoritatea dintre noi simt multă furie față de aceste minciuni care ne-au otrăvit viața și relația cu propriul sine. Apoi putem simți frică și multă dezamăgire, pentru că, atunci când înoți împotriva curentului, vei fi judecat și poate chiar vei pierde relații. Oamenii te vor eticheta ca extremistă, exagerată, prea activistă sau prea isterică, deoarece decizia ta de a-ți trăi viața diferit, fără a mai ceda unor presiuni sociale la care aderăm atât de frecvent, și asta fără a le chestiona câtuși de puțin, îi supune pe mulți la disconfort. 

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0