Suntem în cea mai așteptată lună din an, dar și în zilele cu cel mai ridicat nivel de stres. Dacă ianuarie este considerată adesea luna cea mai deprimantă, decembrie este una dintre acele luni în care parcă am avea cu toții ADHD. Pentru a afla mai exact ce se întâmplă cu noi în luna aceasta și mai ales pentru a descoperi ce este adevărat și ce este fals cu privire la stresul de dinainte de sărbători, am stat de vorbă cu Diana Lupu, psiholog și psihoterapeut relațional.
De regulă, în preajma sărbătorilor, nivelul de stres resimțit crește, adesea fără să fim conștienți.
ADEVĂRAT. Crăciunul este adesea considerat una dintre cele mai minunate perioade ale anului, deoarece familiile noastre se adună pentru a sărbători cu o mulțime de mâncare și cadouri. Acesta nu este cazul tuturor, dar cei care încearcă să obțină acest lucru experimentează adesea o cantitate semnificativă de stres. Suntem stresați din cauza Crăciunului, din cauza presiunilor sociale și a modului în care Crăciunul este acum comercializat pentru noi. Ne simțim obligați să participăm la petreceri de la job și să ne întâlnim cu prietenii și familia înainte de ziua cea mare, cheltuind timp și bani, precum și ținute și cadouri noi. Suntem atât de obișnuiți cu acest mod de a acționa în preajma acestui eveniment, încât uităm că putem face și alte alegeri. Și, pe de o parte, are sens să fie așa, deoarece ne aflăm la final de an, iar bateriile nu ne mai sunt atât de încărcate.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Oamenii reacționează diferit la stres, de aceea este bine să recunoaștem care sunt acele semnale care ne pot avertiza că avem nevoie de mai multă compasiune de sine.
ADEVĂRAT. Stresul ne afectează pe toți la un moment dat în viața noastră. Un număr mare de studii arată că puțin stres poate fi, de fapt, un lucru bun, deoarece ne motivează să trecem la acțiune, însă prea mult stres poate fi problematic. Primul pas pentru a face față stresului este să determinați ce îl declanșează în primul rând. Stresul are consecințe emoționale. Ne poate face să ne simțim copleșiți, obosiți, nervoși și triști. Poate provoca, de asemenea, modificări ale obiceiurilor alimentare și de somn, dureri de cap și creștere în greutate. În timp, stresul poate crește chiar și riscul de depresie, anxietate, boli de inimă și diabet de tip 2. Ce vreau să spune este că simptomele pot să fie similare, însă declanșatorii sunt diferiți pentru fiecare dintre noi.
Goana după cadouri și armonizarea responsabilităților de acasă cu cele de la serviciu este o provocare în special pentru mame.
ADEVĂRAT. Munca, responsabilitățile familiale suplimentare, cum ar fi planificarea adunărilor de sărbători, cumpărăturile pentru cadouri și gătitul le fac pe majoritatea femeilor să simtă că nu își pot face timp să se relaxeze în timpul crizei pentru a face totul pentru sărbători și totul se transformă foarte ușor într-o încercare de a jongla cu toate acestea. Rezultatele multor sondaje arată că stresul adăugat de perioada sărbătorilor de Crăciun, pe lângă nivelurile de stres deja disproporționat de ridicat la femei pe tot parcursul anului, face ca relaxarea în această perioadă să se transforme într-o provocare.
Listele de cumpărături și de sarcini sunt o tehnică utilă pentru a simți că suntem în control.
ADEVĂRAT. Încep totuși cu o atenționare: listele și planificarea să fie resimțite drept un ajutor și nu ca pe un alt lucru pe care-l avem de făcut. Atâta vreme cât simțim că sunt o resursă care ne ghidează activitatea și ne oferă control și o doză de predictibilitate, sunt extrem de binevenite. Factorii de stres de mediu pot fi dificil de gestionat, deoarece o mare parte a stresului nu este sub controlul nostru. De exemplu, traficul și centrele comerciale aglomerate merg mână în mână cu atmosfera de Crăciun, iar acest lucru nu poate fi evitat. Cea mai bună modalitate de a gestiona stresul de mediu asociat sărbătorilor este planificarea și managementul timpului. Planificarea presupune, de asemenea, alocarea sarcinilor unor persoane diferite.
A cere ajutorul celorlalți membri din familie în îndeplinirea responsabilităților este o strategie sănătoasă pentru a evita epuizarea și burnoutul.
ADEVĂRAT. De cele mai multe ori, cădem în capcana mentală care vine cu mesajul că „eu știu cum trebuie făcute lucrurile“, iar asta ne determină să ne încărcăm cu responsabilități care să ne depășească capacitatea de a le gestiona. În plus, aglomerarea și agitația care se desfășoară în jurul nostru în această perioadă din an pot contribui la creșterea oboselii și a iritabilității. Astfel, trasează limite cu fermitate și empatie față de tine și selectează acele activități și responsabilități care chiar depind de tine, iar apoi cere ajutor și negociază cine ce face. Crăciunul este un moment ce ne poate aduce împreună și nu există niciun beneficiu să te lupți singur atunci când sarcinile pot fi împărțite sau îndeplinite împreună.
Pentru a nu ne simți copleșiți de stresul financiar este înțelept să facem un buget al cheltuielilor prioritare, în așa fel încât să rămânem cu banii și pentru luna ianuarie.
ADEVĂRAT. Îmi și imaginez cum citiți acest „adevărat“ de după afirmație și vă gândiți că planificarea financiară poate să vină cu și mai multă presiune. Ceea ce știm din literatura de specialitate este că mintea are nevoie de predictibilitate, iar o astfel de planificare poate oferi un plan de acțiune ce aduce stabilitate. Este posibil ca startul acestei planificări să vină cu presiune, însă rezultatul poate să fie un real cadou pentru gestionarea emoțiilor, ghidând într-un mod cât mai realist comportamentul financiar.
Este obligatoriu ca darurile de Crăciun să fie noi, obiectele vintage sau la mâna a doua sunt de neconceput.
FALS. Cadourile pot fi o bună oportunitate de a ne exersa creativitatea, iar asta nu presupune de fiecare dată achiziționarea de obiecte noi. Îndrăznesc să spun că un dar poate să fie oferit și sub forma unui moment, a unei conversații sau a unor obiecte confecționate manual: cea mai valoroasă este conectarea pe care reușim să o stabilim prin cadourile oferite.
A purta conversații despre Crăciun și a depăna amintiri poate fi un obicei benefic pentru a reduce stresul.
ADEVĂRAT. Poveștile care ne amintesc de momente alături de cei dragi sunt o unealtă tare bună prin care să gestionăm stresul. În general, a ne construi și a cunoaște povestea de viață ajută la organizare, oferă sens și claritate acțiunilor viitoare. În plus, dacă ne uităm în spate cu mii de ani, la strămoșii noștri, momentele de conectare erau în jurul focului cu povești și amintiri. Acest comportament a călătorit în timp până în zilele noastre, datorită beneficiilor pe care le aduce: reducerea sentimentului de singurătate, introducerea umorului și retrăirea momentelor în care ne-am simțit în siguranță reprezintă un ritual pe care merită să îl practicăm și în afara sărbătorilor de Crăciun.
Somnul de minimum șapte ore și mișcarea regulată, alături de exerciții de respirație, se numără printre secretele de bază în câștigarea luptei împotriva stresului.
ADEVĂRAT. După cum ne dovedesc mai multe studii și ne arată experiența personală a multora dintre noi, adulții au nevoie de șapte până la nouă ore de somn pe noapte. Atunci când avem perioade stresante, așa cum sunt săptămânile dinainte de sărbătorile de iarnă, este o formă de grijă față de sine și de dobândire a echilibrului să nu facem rabat la orele de culcare. Pentru mai multe informații vă recomand cărțile: Burnout, Despre somn și Revoluția somnului.
Niciun Crăciun fără cadou și pentru propria persoană. Chiar dacă generozitatea este piatra de temelie a unei familii sănătoase, grija față de sine este esențială.
ADEVĂRAT. Conștientizarea și intenția de a manifesta grijă și apreciere față de propria persoană sunt în sine cadouri valoroase. Dacă ne gândim la ideea de calitate a relațiilor, vorbim despre individ și spațiul relației, iar asta implică identificarea nevoilor personale și grija față de acestea pentru a putea aduce în spațiul relațional tot ce e mai bun. Iar când spun nevoi sau cadouri, vă invit să vă gândiți mai departe de obiecte și lucruri materiale.